PDA

Zobacz pełną wersję : Zamykanie szyb bez zapłonu

Sąsiad
15-04-10, 13:43
Witam

Czy można zrobić jakiś patent, żeby można było zamykać elektryczne szyby po wyłączeniu auta ?
Często zapominam o tym i potem muszę wkładać kluczyk do stacyjki...
Niby nic, ale wkurzające.

Auto Vgen hatchb. ori elektryka.

Gigabyte
15-04-10, 13:50
opcje domykania szyb po zamknieciu drzwi z pilota na pewno da rade ale od srodka to nie wiem...

piroman
15-04-10, 14:05
Jesli chodzi ci tylko o to zeby po wylaczeniu zaplonu bylo napiecie na przelacznikach od zamykania/otwierania szyb to wystarczy podlaczyc to z pominieciem przekaznika ktory odlacza zasilanie po wylaczeniu zaplonu

kenny
15-04-10, 14:46
moduł domykania szyb jest fajniejszy

Nowy Kubi
15-04-10, 16:24
Muszę popatrzeć w schematy czy w ogóle jest taka techniczna możliwość, żeby bez zapłonu zamykał ale nie otwierał.
W del Solu byłoby jak znalazł, ale może się tak nie dać.

Po przyjrzeniu w ogóle trudno bez rzeżby coś zrobić. Przekażnik jest włączany po stacyjce w głównej skrzynce bezpieczników czyli raczej nie ma przewodu sterującego tylko tym jednym przekaźnikiem.

piroman
15-04-10, 17:27
Muszę popatrzeć w schematy czy w ogóle jest taka techniczna możliwość, żeby bez zapłonu zamykał ale nie otwierał.
W del Solu byłoby jak znalazł, ale może się tak nie dać.
Wszystk się da tylko trzeba by już trochę wiecej pokombinować

Po przyjrzeniu w ogóle trudno bez rzeżby coś zrobić. Przekażnik jest włączany po stacyjce w głównej skrzynce bezpieczników czyli raczej nie ma przewodu sterującego tylko tym jednym przekaźnikiem.
Jaki problem wywalić przekaźnik i kable które załącza po zapłonie połączyc na stałe?

Sąsiad
15-04-10, 23:02
No to czyli po mojemu - nie da się :( .

piroman
15-04-10, 23:25
No ale ze co sie nie da bo tak do konca to nie sprecyzowales o co ci dokladnie chodzi

Nowy Kubi
15-04-10, 23:44
Jaki problem wywalić przekaźnik i kable które załącza po zapłonie połączyc na stałe?

Tak się da, ale chodziło mi o to, żeby bez zapłonu się zamykało ale nie otwierało, jest dużo bezpieczniej. Ale niestety takiego szpagatu się raczej nie uda, bo są 2 przełączniki do każdej szyby a kable między nimi są raz masą raz plusem, zależnie czy otwierasz czy zamykasz.

Sąsiad
16-04-10, 16:02
No ale ze co sie nie da bo tak do konca to nie sprecyzowales o co ci dokladnie chodzi

Jak to nie sprecyzowałem ?
Napisałem na początku, że dotyczy elektryki oryginalnej w Hance.
Nie pisałem nic o pilocie, bo go nie ma.

Więc jeszcze raz dla syntezy: czy ja, jako niezbyt biegły w elektryce mogę coś "ominąć", "zewrzeć" itd... żeby szyby działały gdy nie mam włożonego kluczyka w stacyjce (i przekreconego na min. 1 pozycję) ?
Jeśli tak, to gdzie ?

piroman
16-04-10, 17:08
Nie pisałem nic o pilocie, bo go nie ma.A czy ja gdzieś coś o pilocie pisałem?

Jeśli tak, to gdzie ?TU
http://img686.imageshack.us/img686/6166/szyby.jpg
1. Wyciągasz przekaźnik
2. Chowasz sobie go gdzieś bo może Ci się jeszcze kiedyś przydać.
3. Mostkujesz piny 1-3, (np. zworka z grubszego przewodu zakończona po obu stronach płaskimi konektorami)
4. Cieszysz się, że nie musisz już włączać zapłonu żeby pobawić się elektryczymi szybami.

Sąsiad
16-04-10, 17:17
A czy ja gdzieś coś o pilocie pisałem?

TU
http://img686.imageshack.us/img686/6166/szyby.jpg
1. Wyciągasz przekaźnik
2. Chowasz sobie go gdzieś bo może Ci się jeszcze kiedyś przydać.
3. Mostkujesz piny 1-3, (np. zworka z grubszego przewodu zakończona po obu stronach płaskimi konektorami)
4. Cieszysz się, że nie musisz już włączać zapłonu żeby pobawić się elektryczymi szybami.

A czy ja pisałem, że Ty pisałeś coś o pilocie ? ;) Inni zamieszali treść.

Wielkie dzięki za pomoc. O to mi chodziło !