Zobacz pełną wersję : Spadek obrotów w Civic '94
Witam,
Jeżeli ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy zna dobry warsztat / fachowca który mógłby pomóc w takiej sprawie to proszę o info. A temat jest taki:
Honda Civic '94 rok (koniec produkcji, rejestracja w XII), benzyna, bez gazu, wersja 3-drzwiowa/ hatchback.
Mamy problem z odpaleniem i obrotami. Na zimnym silniu jeszcze odpala, ale kilkuminutowej jeździe, obroty zaczynają wariować tzn. skaczą od 2-3 tyś do prawie zera i autko gaśnie.. później na ciepłym silniku marne szanse z odpaleniem jej ponownie. Autko ma gaźnik sterowany elektronicznie z sondą lambda.
Jeżeli ktoś miał podobne objawy, lub zna jakiegoś dobrego gaźnikowca który mógłby pomóc to podeślijcie namiary proszę.
Ja mam podobne objawy, tylko że z odpalaniem auta nie mam problemów. Prawdopodobnie jest to silniczek krokowy (zanieczyszczony), na początek przydałoby się go przeczyścić, wtedy auto nie powinno gasnąć. Swój silniczek czyściłem już niejednokrotnie ale nie mogę pozbyć się efektu tak jakby zacinającej się linki gazu na nierozgrzanym silniku tzn. samoistne wchodzenie na obroty rzędu 2000-3000 obr/min i spadania do 500 obr/min po naciśnięciu pedału gazu do podłogi. Jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat to proszę o jakieś porady.
Jogal mam podobne objawy ale jeszcze nikt mi konkretnie nie odpowiedzial co moze byc tego przyczyną , po wyplacie mam zamiar wybrac sie do mechanika ,zobaczymy co on powie.
Przekaźnik pompy paliwa moze?
Witam! :D
Mam podobny problem z moją D15B2 i jest raczej jak napisał FURIOUS, przekaźnik pompy paliwowej, ponieważ ostanio miałem wymieniany silniczek krokowy.
A propos gdzie w ogóle znajduje sie ten silniczek krokowy. Może ktoś ma zdjęcie silnika Hondy, lub dobrze wytłumaczy. :oops: :?:
Tu masz opis jak wyglada i jak go czyscic http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/IAC.htm
Mam podobny problem z moją D15B2
nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale d13 i d15 to zupelnie co innego. pompy tez sa inne
sparawdzales w kompie co pokazuje? sprawdzales jak przepustynica pracuje? wystarczy otworzyc puszke filtra
przejrzyj gaznik. zobacz jak dziala mechaqnizm ssania i przyslona rozruchowa?
Zaglądałem dzisiaj pod maskę, odkręciłem pokrywę filtra i zauważyłem, że mój silniczek krokowy pracuję wtedy gdy nacisnę na gaz i puszczę to wtedy robi się podciśnienie w tej rurce. Zauważyłęm też, że poniżej 1000 obr/min silniczek krokowy wogóle nie pracuje, tzn nie ma podciśnienia w tej rurce a gdy ustawię wolne obroty powyżej 1000 obr/min to malutkie podciśnienie jest, ale gdy właczę światła i dmuchawę na 4 to obroty bardzo spadają tak na około 500-600 obr/min i krokowy wogóle wtedy nie działa. Wydaje mi się, że silniczek krokowy jest w porządku, tylko coś co steruje tym silniczkiem nie do końca działa dobrze. na komputerze nie ma żadnych błędów, a reset też wogóle nie pomaga. czy ktoś wie co daje sygnał do tego, żeby krokowy zaczął działać?? Jest tam jakiś czujnik obrotów czy jakiś inny czujnik, który tym steruje?? Rozebrałem też skrzynkę podciśnień, przeczysćiłem co nieco i też nic nie pomogło. Wie ktoś czemu tak jest??
sparawdzales w kompie co pokazuje? sprawdzales jak przepustynica pracuje? wystarczy otworzyc puszke filtra
przejrzyj gaznik. zobacz jak dziala mechaqnizm ssania i przyslona rozruchowa?
Witam!
Wróciłem właśnie z Anglii i zabrałem się za Hanie, tzn. mechanicy.
I co?
ZONK :evil:
Wyskoczył kod 16, coś z wtryskiem lu jego układem. Mechanik powiedział, że wtryski są OK. Nie mam pojęcia, co jest nie tak.
Silniczek krokowy pracuje normalnie. Silnik ponoć się zalewa, tak mówił mechanik, jak można go tak nazwać!!! Ale miałem już u 3 i żaden nie dał rady, nie wiedzą co jest grane i podają mi kluczyki!!!
Wieshaq jak napisałeś o przepustnicy to przyjrzałem jakoś dziwnie pracuje przy dodaniu gazu, jest tam jakiś czujnik???
W sobotę sprawdzam przekaźnik pompy!
Co może być jeszcze nie tak?
- może regulator napięcia
Powoli się wk....
Nie wiem czy zauwazyles ale tu jest mowa o silniku d13b2 a jak widac w twoim profilu ty masz d15b2 wiec to co innego, masz inna przepustnice.
Sprobuj pierw zresetowac kompa, bo moze wszystko jest dobrze a komp chodzi w trybie awaryjnym i przez to jest cos nie tak.
Jezeli po resecie bedzie nadal blad wtedy szukaj przyczyn.