Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wstawki drewniane / carbon konsoli

reXio
14-04-10, 12:18
Panowie, czy jest szansa na znalezienie wstawek drewnopodobnych - chodzi mi o to ciemne z VTi.

Potrzebuje calosc - listwa dluga plus krotka kolo zegarow (nawiew) + srodek konsoli + kolo lewarka.

MikeFoto
14-04-10, 17:24
Oryginalny Carbon to towar mocno deficytowy. W wersji europejskiej do znalezienia jedynie z Aerodecków z końca produkcji czyli z 2000 roku sprzedawanych w Niemczech.

suchy2004
14-04-10, 21:46
Około 1tys zł można załatwić za komplet. Dużo łatwiej skołować z VTI (97-98) Nawet na forum były bodajże za 100zł

havok
14-04-10, 22:21
do znalezienia jedynie z Aerodecków z końca produkcji czyli z 2000 roku sprzedawanych w Niemczech
Bzdura, mam 5d z Danii i jest. Pseudokarbon występował w Civicach Vti po "małym lifcie", jako jedna z opcji.

Xus
14-04-10, 23:07
Cos w tym jest ja mam swoja z 99r i tez mam pseudo carbon tylko ze jest to aero i Uk

krzys_o
15-04-10, 07:26
A nie lepiej kupić na allegro folię ala carbon?? Moim zdaniem dużo lepszy efekt o kasie już nie wspomnę:D
http://allegro.pl/listing/search.php?category=620&sg=0&string=folia+carbon

Xus
15-04-10, 11:15
ogolnie mysle ze jak juz chcesz to robic to lepiej zrobic jak pisze kolega wyzej, kupic carbon jakiejs dobrej jakosci na alerogo i zrobic sobie samemu koles robil u siebie i wyglada to 100 lepeij niz to co jest w H. pseudo carbon mam w jednej i wyglada srednio w drugiej mam to ciemne drewno i tez jakos nie powala.

demonobiker
15-04-10, 12:02
ja próbowałem oklejać wszystkie elementy taka okleina i wyszło zajefajnie pomijająć jeden aspekt że jest to folia termoplastyczna i dopóki była zima było ok ale jak zaczęło się robić ciepło i w aucie było naprawde nagrzane a przez to gorąco to ta folia zaczęła się marszczyć, odklejać w niektórych miejsach i nie wyglądało to ładnie sądzę że przez to że słońce na nią grzało i fekt jak po podgrzaniu zuszarką

tomson1192
15-04-10, 13:12
jak podgrzewa sie folie np opalarką jak ja to robiłem to temp jest ok 300st. to jak ona się odkleja przy powiedzmy 50st w kabinie i to musi być piekielny upał i długo stań na słońcu, u mnie nawet wtedy nie odklejała się folia

reXio
15-04-10, 14:19
Wiec tak. Na 90% poleca folia. Dostanie carbonu jest niemozliwe. Musze jeszcze rozeznac jaka folia jest porzadna.

Sadze, ze jesli folia jest dobrze polozona opalarka wlasnie to nie ma szans zeby na sloncu cos sie dzialo. Jesli sie folie zle kladlo i nie dogrzalo to tak moze byc.

Na marginesie, do tego dojda nowe ryielki, gala z tytanu i fotele z boczkami w skorze z alcantara i biala nitka :rolleyes:

MikeFoto
15-04-10, 14:31
musze jeszcze rozeznac jaka folia jest porzadna.

3m di-noc

Dissnej
15-04-10, 14:49
Ile trzeba kupić takiej folii? Zamawiał już ktoś? Wiem, że można samemu zmierzyć ale leń jestem a może już ktoś to policzył:)

reXio
15-04-10, 14:55
No tez slyszalem o tej 3M ze jest wyczesana.

Napiszcie ile tego trzeba z zapasam jak cos nie wyjdzie :P

Pas gorny plus srodek nawiewy, popielniczka i kolo lewarka.

tomson1192
15-04-10, 15:08
100 x30 cm wystarcza z tego co pisał MichaJ, tu masz posty o tym i jak on to robil :
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=43917&page=12

reXio
15-04-10, 16:24
:eek: *****.... to mu wyszlo! :)

Kupilem 100 x 30, w przyszlym tygodniu bedziemy kleic ;)

Panowie macie jakies linki gdzie jest jakas porada jak te listwy posciagac? W powyzszym temacie byly ale nie dzialaja :(

tomson1192
15-04-10, 16:38
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=34320&highlight=listwa&page=2 prosze bardzo :P

demonobiker
15-04-10, 16:51
niestety nie mam opalarki więc robiłem to szuszarka powiedzcie mi jak oklejaliscie np elementy gdzie trzeba było folię że tak powiem wetknąc do środka np. element od pokręteł od nawiewu folie trzeba podkleić również w środku natpomist mnie pękała gdy ją tam naciągałem... :/

tomson1192
15-04-10, 17:36
no własnie tu pojawia sie problem ze musi być rozgrzana bardzo mocno i do tego potrzebna jest opalarka bo tylko wtedy robi sie plastyczna na tyle żeby ją swobodnie formować

reXio
15-04-10, 18:50
Dzieki za linka! :)

1. Czyli jak rozumiem nawiew po lewej od kierownicy jest skrecony z listwa i ja trzyma, a duza listwa trzymas sie na 2 nawiewach centralnych, nawiewie od pasazera i 3 x srodkowych spinkach??

2. Czy trzeba oryginalna listwe jakos na brzegach podszlifowywac by po obklejeniu folia to weszlo spowrotem?

3. Czy po podgrzaniu opalarka folia bedzie na tyle plastyczna by ja spokojnie wykleic wspaomniane gniazda trzech pokretel oraz gniazdo zapalniczki?

MichałJ
15-04-10, 19:02
Dzieki za linka! :)

1. Czyli jak rozumiem nawiew po lewej od kierownicy jest skrecony z listwa i ja trzyma, a duza listwa trzymas sie na 2 nawiewach centralnych, nawiewie od pasazera i 3 x srodkowych spinkach??

2. Czy trzeba oryginalna listwe jakos na brzegach podszlifowywac by po obklejeniu folia to weszlo spowrotem?

3. Czy po podgrzaniu opalarka folia bedzie na tyle plastyczna by ja spokojnie wykleic wspaomniane gniazda trzech pokretel oraz gniazdo zapalniczki?

Ad.1. Dokładnie tak jak mówisz;)
Ad.2. Nie ma takiej potrzeby. Po obklejeniu wchodzi na miejsce bez problemu.
Ad.3. Ja używałem nie opalarki a suszarki do włosów, która grzała aż za mocno. Przy pokrętłach folię należy umiejętnie ponacinać i zawinąć do wewnątrz. Gniazdo zapalniczki niestety trzeba dwoma kawałkami okleić, gdyż jeden nie jest na tyle rozciągliwy.
Pozdrawiam

MikeFoto
15-04-10, 20:18
Jeśli jest ktoś zainteresowany sprawdzeniem jak ta folia wygląda przed zakupem, to polecam złożyć zamówienie na bezpłatną próbkę folii 3M Di-Noc.

http://solutions.3mpoland.pl/wps/portal/3M/pl_PL/GraphicSolutions/Home/ProductsInAction/Int-Decoration/Request/

Ja zamówiłem jakiś miesiąc temu, przyszła w tym tygodniu. Próbka w rozmiarze 20x20cm. I powiem że jestem zaskoczony. Jeszcze tak grubej folii nie widziałem, coś sobie okleję może.... :)

reXio
16-04-10, 09:26
Zamowilem :) Przyda sie awaryjnie. Dzieki za linka :)

MichałJ ->
Przy pokrętłach folię należy umiejętnie ponacinać i zawinąć do wewnątrz. Gniazdo zapalniczki niestety trzeba dwoma kawałkami okleić, gdyż jeden nie jest na tyle rozciągliwy.

Ok, ale to nacinales jak rozumiem juz na koncu tego wglebienia - czy w srodku tez? Zawijales folie na tyl czy sie dobrze trzyma i wystarczy zrobic na rowno?

MichałJ
16-04-10, 12:38
Ok, ale to nacinales jak rozumiem juz na koncu tego wglebienia - czy w srodku tez? Zawijales folie na tyl czy sie dobrze trzyma i wystarczy zrobic na rowno?

Trochę ciężko to tak bez zdjęć opisać;) Ale spróbuje:
Po przyklejeniu kawałka folii na element wycinasz w miejscach trzech otworów okręgi ok. 1,5 cm mniejsze niż same otwory. Później przy pomocy suszarki/opalarki grzejesz równomiernie folię i przyklejasz w otworach. Teraz nieprzyklejony nadmiar folii wystaje od tylnej strony elementu. Ten nadmiar nacinasz w kilku miejscach i zawijasz całkowicie do wewnątrz przyklejając go (też oczywiście ogrzewasz).
Jeżeli utniesz folię bez zawijania, tak jak pisałeś "na równo" to jest szansa, że folia się skurczy (ponieważ była rozciągana wiadomo) i odklei. No a wtedy - lipa.
Pozdrawiam

reXio
17-04-10, 08:40
Spoko, skumalem :) Czyli z tego co piszesz po podgrzaniu ta folia bardzo dobrze sie formuje i mozna ja sporo "naciagnac" skoro z plaskiego kawalka da sie calosc wpasowac o okrag od pokretla nawiewu. To, ze na koncu od srodka pokretel musze ja naciac to zrozumiale.

Mam nadzieje ze tego nie spiernicze :(

Najbardziej boje sie wlasnie tych pokretel.

brak.loginu87
17-04-10, 09:15
Na youtube jest dużo filmików pokazujących jak bardo podatna jest ta "okleina" na ogrzewanie suszarką.
http://www.youtube.com/watch?v=fGwhosrmcbk&feature=related

reXio
19-07-10, 11:44
Panowie odgrzewam temat... Folia juz zrobiona - pomogl kumpel bo ja nie mam tyle cierpliwosci. Ale faktycznie folie da sie swietnie spasowac i wyglada to po zlozeniu jakby bylo oryginalne.

Mam do Was inne pytanie - chodzi mi o rygle do drzwi - przewertowalem allegro i nie znalazlem a szukam oryginalnych lub jakis srebrnych alu - pomozcie bo ori nie widze a alu sa do VW, BMW itp. Sa innej srednicy :(

Xus
20-07-10, 12:28
ogladajac te fotki ten karbon wyglada lepiej niz OEM ktory mam w swojej mc2:)

comatose
28-04-14, 22:00
Odgrzewam kotleta, ale szkoda zakładać nowego tematu. Szukam foli która wyglądem będzie najbardziej zbliżona do ori czarnych plastików w konsoli. Ktoś zna coś takiego?