PDA

Zobacz pełną wersję : zciaga w lewo

qba1983
07-09-06, 21:26
witam mam maly problem:
otoz zciaga mnie na lewo :neutral:
na forum przeczytalem chyba wszystko co mozna bylo, bylem tez w ASO, zreszta od poczadku.

Mialem tak od poczadku jak kupilem autko, zrobilem zbieznosc ale nie wiele mi to pomogo. darowalem sobie bo opony juz stare byly.
1. ostatnio po spodkaniu z kraweznikiem pekla mi opona i bylem zmuszony kupic sobie nowy komplet opon. pojechalem do wulkanizacji, sprawdzili mi felgi czy proste, wywazyli kola - wszystko bylo jak trzeba(czyli to odpada)
2. mialem luz na drazku kierowniczym, wiec kupilem nowy i zamontowalem, pozniej pojechalem do ASO i zrobili mi geometrie i zbieznosc, byla mala rozbieznosc(ale to normalne po wymianie drazka - dokrecalem drazek na sowmiarke)
bylo lepiej ale, niestety i to nie przynioslo mi oczekiwanych efektow.
jak ustawie kierownice prosto to tak sobie jedzie i po jakims czasie zciaga na lewo, a jak przy okazji auto wpda w jakies male dziurki, to zawsze zaczyna skrecac w lewo. co jest :?: :roll:
nic juz z tego nie rozumiem, nie jest to bardzo meczace ale...jest.
wiem ze przegub juz sie konczy bo przy maksymalnym skrecie w lewo i przy dodaniu gazu cos grzechocze(apropo ktory to przeglub :?: ktora strona :?:) czy moze to byc przyczyna zciagania :?:

zako
07-09-06, 23:01
Sprawdż czy zacisk lewego przedniego koła ci nie blokuje.Jeżeli grzechocze przy skrecie w lewo to bedzie to lewy przegub ,ale to nie powinno miec wpływu na ściaganie.

qba1983
07-09-06, 23:05
zaciski tez ostatno robilem, zmienialem tarcze i klocki, a przy okazju wyczyscilem zaciski i przesmarowalem tloczek, moze zajze tam jeszcze raz i poprawie :roll: juz naprawde nie wiem co jest.

robsonek
08-09-06, 11:09
Witam

Mialem podobne objawy. Wszystko zakonczylo sie w momencie kupienia nowych oponek. Jak reka odjal. Jedzie prosto jak po szynach. Na poprzednich sciagal jak cho...a w lewo i tez nie pomagala zbieznosc, geometria itp,itd. Przycyzn moze byc wiele. A jak robiles geometrie w ASO to nie dali Ci wydruku? tam sa opory toczenia kazdego z kol. Zobacz moze ktores jes zablokowane i ma wiekszy opor toczenia i sciaga. Przyczyn moze byc wiele. Mi pomogla wymiana opon.
Pozdr

qba1983
08-09-06, 14:32
dzieki za wypowiedz ale juz piaslem ze oponki mam nowe :roll: , hmm... moze jeszcze pojade sprawdzic te opory toczenia, choc moze z tym poczekam na przeglad roczny(czyli do listopada, zobaczymy. moze jeszce ktos cos zaproponuje :?:

MesserW
10-09-06, 10:33
felga może być nie tegez. przełóż jakoś inaczej felgi. u mnie zniknęło po założeniu nowych opon ale tylko dlatego że koleś pozamieniał koła przy tej czynności. teraz ostatnio przełożyłem i ściąganie wróciło razem z powrotem tego koła na przednią oś. co prawda krzywej feldze powinno towarzyszyć jakieś bicie czy coś, no ale jak mówię - u mnie taki efekt jest.

Type-r
10-09-06, 16:48
Witam
tam sa opory toczenia kazdego z kol.
Na wydruku z geometrii???