Zobacz pełną wersję : Zapala się kontrolka od h. ręcznego.
Witam. Mam taki problemik że przy prędkości 30km/h gdy wchodzę w zakręt np na krzyżówce zapala mi się kontrolka hamulca ręcznego :rolleyes: o co tu chodzi co ma hamulec ręczny wspólnego ze skręcaniem :confused:
Sprawdz płyn hamulcowy w zbiorniczku,moze być go mało i na zakretach moze ci sie zapalać kontrolka.
JulekCIVIC
12-04-10, 21:31
a ja raczej obstawiam przewód od kontrolki ręcznego że się poluzował i styka z masą ;)
Sprawdz płyn hamulcowy w zbiorniczku,moze być go mało i na zakretach moze ci sie zapalać kontrolka.
Jutro od rana to sprawdzę :)
a ja raczej obstawiam przewód od kontrolki ręcznego że się poluzował i styka z masą
Yyyyy... no dobra ale jak dojść do tego przewodu i dokładnie w którym miejscu go szukać :D ?
To napewno zbyt niski poziom płynu hamulcowego::eek:
JulekCIVIC
12-04-10, 23:15
ostatnio był kolega coupe i miał pusty zbiorniczek i nie mówił ze mu się zapala kontrolka, jest w ogóle coś takiego? tzn kontrolka stanu płynu? w sumie jakieś kabelki dochodzą do zbiorniczka...
a kabel znajdziesz w tunelu środkowym niedaleko ręcznego ;)
poziiom plynu jest za niski, tak jak koledzy wyzej napisali. sprawdz to lepiej dosyc szybko;)
Kontrolka zapala się kiedy przy hamowaniu ?
Jeśli tak to masz skończone klocki, tłoczki są na tyle wyciśniete z zacisku, że rpzy hamowaniu jak wyciskają się jeszcze bardziej jest w zbiorniczku na tyle mało płynu, że działa czujnik i świeci kontrolka.
Nie szukaj żadnych zwarć do masy, nie dolewaj na pałę płynu tylko sprawdź klocki.
Płyn jest i to powyżej a nie poniżej minimum
Kontrolka zapala się kiedy przy hamowaniu ?
Jeśli tak to masz skończone klocki, tłoczki są na tyle wyciśniete z zacisku, że rpzy hamowaniu jak wyciskają się jeszcze bardziej jest w zbiorniczku na tyle mało płynu, że działa czujnik i świeci kontrolka.
Nie szukaj żadnych zwarć do masy, nie dolewaj na pałę płynu tylko sprawdź klocki.
Robiłem dzisiaj mały test.. hamowałem ostro i nic się nie zapalało. Za to jak skręcałem dodałem jeszcze celowo gazu zamiast hamować i się zapaliła kontrolka. Powtórzyłem to samo ze skrętem w drugą stronę i również było to samo.. wtf?:mad:
JulekCIVIC
13-04-10, 18:56
a zobaczyłeś ten kabelek co JA pisałem...?
Ja uparcie twierdzę, że masz za mało płynu hamulcowego. Zobacz dokładnie. Miałem identyczną sytuację, rozebrałem cały tunel i okazało się, że to niski poziom płynu.
sprawdz czy po postoju nie jest mokro pod autem tzn czy ci plyn nie ucieka czasem, z hamulcami nie ma zartow, mi kiedys przezarlo przewody hamulcowe i caly plyn wyciekl, wsiadlem rano do auta i kontrolka od hamulca juz nie zgasla wiec cofam naciskam hamulec i jade dalej :p
Ja uparcie twierdzę, że masz za mało płynu hamulcowego. Zobacz dokładnie. Miałem identyczną sytuację, rozebrałem cały tunel i okazało się, że to niski poziom płynu.
to nie bądź uparty skoro napisał że płynu ma duuuuużo
sprawdzić możesz również łączenia przewodów przy kołach, mi jak uszczelka poszła i ciekło to też czasami się kontrolka zapalała, więc wymieniłem uszczelkę, dolałem płynu pod max i od tamtej pory spokój( ok 9miesięcy)
Dobra Pany, mam podobny problem tylko że u mnie kontrolka się zapala wtedy jak wchodzę autem na wysokie obroty. Po przekroczeniu jakichś 5 tysi się zapala a po wciśnięciu pedału sprzęgła by zmienić bieg momentalnie gaśnie do chwili osiągnięcia kolejnych wyższych obrotów.
Nadal usilnie trzymacie się wersji że to wina klocków tarcz itp.?
nitewarrior
02-08-10, 18:00
Witaml
Mam to samo. Przy ruszaniu na 1ce i 2ce zapala sie kontrolka hamulca ręcznego. Generalnie jak przyspieszam na biegu to sie zapala. W momencie zmiany biegu z 1 na 2 kontrolka gasnie.
Pytanie co to moze być ???
Witaml
Mam to samo. Przy ruszaniu na 1ce i 2ce zapala sie kontrolka hamulca ręcznego. Generalnie jak przyspieszam na biegu to sie zapala. W momencie zmiany biegu z 1 na 2 kontrolka gasnie.
Pytanie co to moze być ???
sprawdziles poziom plynu hamulcowego?
Ja miałem w innym aucie właśnie problem z kabelkiem, który stykał coś co nie trzeba w momencie zakręcania, wkręcania na obroty czy zmiany biegów (niskich) - sądzę, że przez wibracje.
nitewarrior
03-08-10, 21:40
Doląłem płynu i czerwone znikneło :-)!! Ale dziwna sprawa bo płyn był powyżej kreski minimalnej a juz zaczeło świecić.
Pzdr
Ta, bardzo dziwne, bo plyn jest na tyle gesty przeciez ze sie nie rusza w zbiorniczku... Lepiej sprwdz gdzie ten plyn uciekl.