Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozgrzany silnik dziwnie pracuje :/

Goode
12-04-10, 20:03
Czesc,
Szukałem trochę i znalazłem tylko odwrotny temat (zimny silnik zle pracuje).
Mój problem jest taki że silnik jak jest zimny pracuje normalnie jak sie już nagrzeje trochę zaczyna trajkotac powiedzmy jak disel. Nie jest to jakies bardzo głośne ale wydaje mi się nie normalne. Jak stojąc podnoszę obroty to niby odglos normalny i nie slychac tego. A dziś dodatkowo sie przeraziłem bo przy szybszym przyśpieszaniu jakoś znacznie słychać było że silnik inaczej pracuje. Samochód kupiłem ze dwa tygodnie temu jest to HB 6 184K przebiegu i jeżdzi na mobilu syntetycznym. Tankuje na neste. Dodatkowo wiem że pasek rozrządu był wymieniany przez poprzedniego właściciela samemu ale chyba z pomocą brata mechanika lub w ogóle to brat robił.

Po pierwsze ma ktoś pomysł co to może być i czy to możę być groźne? (wiem że z takiego opisu cieżko pewnie coś powiedzieć)
Po drugie gdzie w Wawie warto sie umówić (najlepiej żoliborz lub okolice) żeby ktoś tego posłuchał i odrazu przepatrzył co trzeba zrobić i wymienił wszystkie płyny (bez oleju) + klocki hamulcowe. Kiedyś byłem w Japan Auto wymieniać rozrząd i jeśli ktoś nie podsunie pomysłu to pewnie tam podjade bo zadowolony byłem tylko że to strasznie daleko i cieżko mi się umówić.

Jasiek

markotny
12-04-10, 21:43
Dodatkowo wiem że pasek rozrządu był wymieniany przez poprzedniego właściciela samemu ale chyba z pomocą brata mechanika lub w ogóle to brat robił.

Kiedy był zmieniany, ile na tym pasku jest najechane...zapewne nie wiesz a na to co ci naopowiadał poprzedni właściciel gwarancji żadnych nie masz...Moja rada - kup nowy pasek i rolkę napinającą i wymień sobie rozrząd. Nie jest to droga impreza a będziesz miał nowe i wiesz kiedy zakładane:D:D.

Co do Twojego problemu z dieslowskim stukotem na rozgrzanym silniku to jeżeli jest dosyć głośny i konkretnie słyszalny nawet po zamknięciu machy to pewnie zawory się proszą o regulacje.

JulekCIVIC
12-04-10, 21:54
jaki masz sinik? to po pierwsze, nadwozie i przebieg nie jest aż takie istotne ;)
bardzo możliwe że masz źle wyregulowane wolne obroty,
czy masz obrotomierz? jeśli tak to podaj wartość jaką wskazuje na rozgrzanym silniku...
możliwe też że uszkodziła ci się poduszka silnika i na wolnych obrotach drgania przenoszą się na nadwozie i podczas przyśpieszania też... posprawdzaj to i daj znać ;)

Goode
13-04-10, 22:06
Dobra silnik ma d14a4. Na rozgrzanym silniku mam troche ponad 500 obrotów (na zimnym z 1100). Dzis sluchalem jak tylko moglem wydaje mi sie ze tlumik moze miec jakas dzireczke i przy niektorych to slychac ale slychac ze to od tlumika. A to trajkotanie na rozgrzanym silniku to ewidentnie wydaje sie nie od tego choc moze tak byc jak się zastanowiłem że nie chodzi o rozgrzany silnik tylko o niskie obroty. To tyle z moich obserwacji ostatnio, pytanie glowne czy mam sie bardzo martwic czy tylko troche? I czy jesli to zawory to rozumiem ze to nie jest jakas straszna operacja a tym bardziej bardzo kosztowna i Hondeczka jeszcze pojezdzi przynajmniej tyle co moja srara Hani (250k ;))

elvis586
14-04-10, 18:41
jeśli chodzi o regulacje zaworów to był o tym post i wystarczą dobre narzędzia i troszkę sprytu.

Goode
14-04-10, 23:42
Hehe ostatnio wymieniałem olej sam i niby też wystarczy tylko olej i dwa klucze a ja się narobiłem jak dziki i myślałem że nigdy tego nie zrobię wiec z moimi zdolnościami wole to zostawić mechanikowi ;) A jak z tymi obrotami są za wysokie bo faktycznie ze w starej tylko w fajniejszym silniku bo 1.5 vtec-e obroty schodzily do 200 tak jeśli dobrze pamiętam.

pwl
14-04-10, 23:45
500 i myślisz, że za wysokie? Ja bym powiedział, że lekko za niskie nawet.

WaSSIL
15-04-10, 01:41
jak dobrze pamiętam to nominalne obroty na jałowym wahają się w granicach 700~800rpm, więc te 500 to delikatnie za mało.

JulekCIVIC
15-04-10, 09:20
Hehe ostatnio wymieniałem olej sam i niby też wystarczy tylko olej i dwa klucze a ja się narobiłem jak dziki i myślałem że nigdy tego nie zrobię wiec z moimi zdolnościami wole to zostawić mechanikowi ;) A jak z tymi obrotami są za wysokie bo faktycznie ze w starej tylko w fajniejszym silniku bo 1.5 vtec-e obroty schodzily do 200 tak jeśli dobrze pamiętam.

a filtra oleju nie wymieniłeś? :eek:

optymalne obroty powinny wahać sie miedzy 680 a 800rpm..

Goode
16-04-10, 00:06
nie no wymienilem filtr z nim mialem problemy mimo ze mialem klucz do filtra ale kurde podejscie jest tam koszmarna...no ale nie o tym tu. No dobra to teraz jesli te obroty za niskie sa to czy to trajkotanie moze wynikac z tego?? Druga rzecz czy to da sie jakos wyregulowac zeby byly takie jak zalecane? No i trzecia czy moge przejechac jeszcze jakies 700km bez strachu i sie dopiero tym zajac bo teraz mam koniec projektu i nie mam w ogole jak sie umowic do mechanika. Czy lepiej niech stoi i nie jezdzi? Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi :)

P.S.
Wolal bym zeby to bylo malo grozne bo jutro chce jechac do Brodnicy ;)