Zobacz pełn± wersję : B±ble na oponach
Nie wiem czy to ja mam takiego pecha czy to dzieje się tak często nie tylko mnie. Chodzi o to, że założyłem opony zimowe kiedy nadchodziła zima i po kilku tygodniach okazało się, że na jednej oponie wyskoczył b±bel. Oponę wymieniałem i spokój. Niedawno zmieniłem opony na letnie i znów po kilku tygodniach na jednej oponie wyskoczył b±bel:( Uprzedzam pytanie: nie jeżdżę po krawężnikach i generalnie uważam na dziury.
Taki pech, albo kupujesz ¶mietniki opony.
Nie wiem czy to ja mam takiego pecha czy to dzieję się tak często nie tylko mnie. Chodzi o to, że założyłem opony zimowe kiedy nadchodziła zima i po kilku tygodniach okazało się, że na jednej oponie wyskoczył b±bel. Oponę wymieniałem i spokój. Niedawno zmieniłem opony na letnie i znów po kilku tygodniach na jednej oponie wyskoczył b±bel:( Uprzedzam pytanie: nie jeżdżę po krawężnikach i generalnie uważam na dziury.
Może masz jaki¶ feler na feldze?
albo kupujesz ¶mietniki opony.
Teraz mam barumy z 2008 roku więc nie takie stare a jak założyłem były ok, zero b±bli.
Może masz jaki¶ feler na feldze?
Odpada, różne felgi - w zimie stal teraz alu, poza tym raz tył a raz przód.
[H] Dylu [H]
13-04-10, 16:16
używaj lepszych i nowszych opon.
"B±ble" lub jak to woli "balony" to efekt uszkodzonej osnowy,czyli szkieletu opony-rozchodzi się w miejscu uszkodzenia i cisnienie powietrza wybrzusza gumę boku.Porz±dna dziura potrafi zrobic kuku oponie :o
Dylu [H];973554]używaj lepszych i nowszych opon.
przecież 2008 to jeszcze nie ma tragedii
Dylu [H];973554]używaj lepszych i nowszych opon.
Za pełnowarto¶ciow± uznaje się oponę do 36 mies. od daty produkcji więc tu nie masz racji.
Poniżej zdjęcia "mojego" b±bla. Nie jest duży ale jak rozumiem jedyn± opcj± jest wymiana opony?
http://img72.imageshack.us/img72/2526/13042010001.jpg
http://img693.imageshack.us/img693/1682/13042010.jpg
Tak i nie słuchaj tekstów że ja bym jeĽdził albo jeĽdziła. Jak my¶lisz co by się stało z Twoim autem jak by w jakim¶ szybki łuku ta opona nagle ulegała rozerwaniu ?! Jak nie masz teraz kasiory to dawaj to koło na tył i spokojnie poza dziurami powiniene¶ dojeĽdzićdo wypłaty . Ja powiem szczerze nawet na zapas bym tego nie założył :D
[H] Dylu [H]
13-04-10, 22:33
przecież 2008 to jeszcze nie ma tragedii
nie doczytałem że 2008 :o...
Za pełnowarto¶ciow± uznaje się oponę do 36 mies. od daty produkcji więc tu nie masz racji.
...w takim razie zapomnij o stwierdzeniu "nowszych" a skup się na lepszych ;)
może w złej pozycji przechowujesz opony...
może w złej pozycji przechowujesz opony...
Nie, to też odpada. Pozostaje tylko pogodzić się z losem i kupić kolejn± parę może teraz lepszych opon:(
Nie mam na razie kasy na super extra gumy. Czy nowe Bravuris 2 będ± lepsze od używek lepszych producentów? Można założyć na jedn± o¶ now± oponę na jedn± stronę a po drugiej zostawić obecn± (ok. 6-7mm bieżnika)?
mozna zalozyc jesli to bedzie ten sam model bez zadnego 'liftingu' bo czasem sie zdaza i majaca taki sam rozmiar. Bable sa naprawialne wycina sie ten kawalek gumy i na goraca lata a pozniej latka ze stalowymi linkami w srodek ale lepiej ja zmienic.. Poza tym prawdopodobnie wjechales w dziure przy zlym cisnieniu w ogumieniu badz zostala uszkodzona przez wulkanizatora przy nakladaniu.
prawdopodobnie wjechales w dziure przy zlym cisnieniu
Gorzej jak jest za wysokie czy za niskie ci¶nienie bo ostatnio miałem nieco za duże?
Na naprawę b±bla się nie zdecyduję. Jeszcze mi życie miłe:)
Z tymi 36 miesi±cami to przesadzacie, naprawdę. Czyli po 1,5 roku mam oponę wymienić? Która i tak już kilka miesięcy leżała na półce? Do mnie też nie przemawiaj± teksty "że kiedy¶ to się 10 lat na jednych jeĽdziło", ale bez przesady.......
36 miesięcy od daty produkcji oponę można sprzedawać jako pełnowarto¶ciow±. To nie znaczy, że opona czteroletnia czy pięcioletnia jest do wyrzucenia.
Jeżeli chodzi o b±ble na oponach niestety mam w tym temacie do¶wiadczenie :( Rok temu w zimie kupiłem używki opony Dunlopy SP Winter chyba z 2004 lub 2005 roku zakładaj±c letnie na tylnej oponie znalazłem b±bla od wewnętrznej strony. W tym roku też kupiłem używki ale udało mi się dorwać takie same dunlopy z tym że z 2007 praktycznie nówki. Ostatnio zaczęło mi telepać kierownic± od 80 do 120 więc pomy¶lałem że może nazbierało się smaru na feldze bo mam pęknięta marzete od przegubu. Jak pomy¶lałem tak było lecz dodatkowo niestety kolejna opona ma b±bla :/ Widać jednak że przywaliłem ostro w dziurę jak±¶ bo lekko dostała felga i opona jest pocięta w miejscu b±bla. Tak to niestety jest na naszych polskich drogach i twardym gwincie:/