Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyrzuca płyn z wyrównawczego

stopex
11-04-10, 13:59
Moja Hania zaczęła wyrzucać płyn ze zbiorniczka wyrównawczego (co 50 km muszę dolać jakieś 400ml płynu albo i więcej). Trochę do chłodnicy, a resztę do zbiorniczka. Uszczelkę pod głowicą wymieniałem w czerwcu tamtego roku, a chłodnicę w październiku. Nie wiem czy to może miec wpływ ale ostatnio przejechałem dużego lisa i w sumie to po tym zdarzeniu zauważyłem znaczny ubytek.

pavel5000
11-04-10, 14:09
Może być tak ze ubywa płyn chłodzący i zapowietrza się układ, to co zostaje w silniku gotuje się i wyrzuca do zbiorniczka,
a może być też ze pompa płynu chłodzącego padła i też się gotuje płyn i go wyrzuca. Oglądnij chłodnicę na początek.

jasiek09
11-04-10, 15:51
mialem taki sam problem o czym pisalem na forum,ustapil po wymiani upg.jesli nie masz wyciekow to raczej tez cie to czekA

Majron
11-04-10, 15:55
Miałem podobnie. Kupiłem na jakiejś stacji benzynowej taki uszczelniacz w płynie. Wlałem do chłodnicy i od miesiąca nic nie ubywa. Być może jest to krótkotrwałe, ale jak narazie wszystko jest OK.
Pozdro.

PeJot
11-04-10, 16:42
Stopex, jaką uszczelkę założyłeś rok temu ?

Na literę E ? ;)

Skoti
11-04-10, 22:21
te uszczelniacze do chłodnicy to radze darować sobie. to syf robi i nic więcej. jeśli ci wyrzuca płyn to mogłbym stawiać ponoownie na uszczelkę pod głowicą.możliwe ze znowu ją wydmuchało

stopex
12-04-10, 02:42
Tak Elringa założyłem niestety, jak silnik jest nagrzany to w zbiorniczku wyrównawczym widac przelewa się płyn wraz z pęcherzykami powietrza. Spróbuje najpierw odpowietrzyc układ bo może przez to są te pecherzyki jak nie ustapią to pojade do mechanika zeby mi sprawdził czy mam nie mam wydmuchanej uszczelki.

jasiek09
12-04-10, 08:18
zapewne bez uszczelki się nie obędzie, najlepiej oem albo metalową z serii d16 to przy okazji zwiększy się trochę stopień sprężania

stopex
12-04-10, 12:37
jak to się okaże uszczelka to nie bede tego robił narazie bo i tak planuje wsadzic d15b7 albo d16z6 tylko będe musiał słupek cały wsadzic, nie tylko zrzucic głowicę:(