Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1.4, 1.6 vtec czy 1.7 vtec??
Witam wszystkich... chcialbym porade uslyszec od posiadaczy 7 gena. rodzice maja 1.7ctdi i nigdy w zyciu tego silnika. mysle nad 3d hatchem 1.4 lub 1.6vtec a moze 1.7vtec w coupe?:) chcialbym uslyszec cos o spalaniu tych silniczkow:) mam V gen civica 1.4 w gazie ;d i nie narzekam... przynajmniej sie nie psuje a 8-10 gazu to wszystko co bierze :) doszly mnie sluchy ze vtec'ki pala mniej niz is'y... ktos moze cos powiedziec na ten temat? z gory dzieki za info :D
Z założenia palą trochę mniej, oczywiście wtedy jak ich nie pałujesz. Co do spalania na gazie napisz do EWKA5, ona ma 1,7 non-vtec zagazowaną, a co do zagazowanego vteca, to kolega kiedyś pisał, że miasto 9-10, a trasa koło 7. Z tym, że akurat z użytkowników forum mało kto jeździ jak emeryt, więc jeszcze da się zbić te wartości. U mnie udało się osiągnąć rezultat 6-6,5 w cyklu mieszanym, ale to nie ja siedziałem za kółkiem ;) To oczywiście na benzynie. A tak w ogóle to się nie zastanawiaj i bierz coupe ;)
moja w miescie w okresie styczen - marzec (czyli troche zimy troche wiosny) palila 9 litrow . Zrobilem jedna trase i zauwazylem ze spalanie bylo o wiele mniejsze wiec tutaj jest duzy plus :) . I ogolnie jak przedmowca mowi bierz coupe :D
Sklanial bym sie ku coupe :) jezeli vtec to mysle ze bez gazu, bo chyba ciezko zagazowac (tak slyszalem), jezeli nie vtec to moze gaz wtedy. a moglibyscie powiedziec jak z awaryjnoscia tego modelu? bo opiniom specjalistow to srednio wierze...
... A tak w ogóle to się nie zastanawiaj i bierz coupe ;)
... jak przedmowca mowi bierz coupe :D
Nie warto! za dużo rzeźby z dokładką drzwi z tyłu. :D
A na serio to bierz "witka" obojętnie którego.
Zarówno wątek o spalaniu jak i o awaryjności jest już na forum.
tak samo z zagazowaniem vtec'a nie ma problemu
KOWAL ziom
12-04-10, 18:23
tak samo z zagazowaniem vtec'a nie ma problemu
dokładnie... EGP podobno bardzo chwalą sobie
kowalowi chyba chodzilo o LPG :)
A jak z miejscem z tylu chodzi mi o 3 letniego szkraba w foteliku :) czy 5dr ma wiecej miejsca z tylu?
Wysłane z mojego GT-I9505
Ja mam Civica 1.7 Vtec na podtlenku LPG :D różnie pali zależy od stylu jazdy miasto 10 gazu :D albo trasa tak z 7 na bank :D
Zajedź na spota w czwartek pogadamy :D
Pozdro
ja mam 1.7 bez vteca i w miescie mi palil ok 10.5 a teraz zmienilem prace i robie w jedna strone 25km i spalanie spadlo na 8 LPG :) co do miejsca z tylu jest tragedia jesli chcialbys wsadzic fotelik, zdarzylo sie pare razy ze wiozlem swojego chrzesniaka 3letniego to nie dosc ze trzeba sie nagimnastykowac zeby umiejscowic fotelik to pozniej musisz siedziec pionowo bo lekko odchylisz fotel i juz dziecko wadzi nogami wiec pod tym wzgledem nie polecam coupe :)
....rodzice maja 1.7ctdi i nigdy w zyciu tego silnika.
Możesz rozwinąć dlaczego ? ja mam od 3 lat i patrząc na spalanie, awaryjność i dynamikę to dla mnie w vii g nie ma lepszego wyboru i żałuje że nie ma już młodszych sztuk z tym silnikiem :)
ja mam 1.7 bez vteca i w miescie mi palil ok 10.5 a teraz zmienilem prace i robie w jedna strone 25km i spalanie spadlo na 8 LPG :) co do miejsca z tylu jest tragedia jesli chcialbys wsadzic fotelik, zdarzylo sie pare razy ze wiozlem swojego chrzesniaka 3letniego to nie dosc ze trzeba sie nagimnastykowac zeby umiejscowic fotelik to pozniej musisz siedziec pionowo bo lekko odchylisz fotel i juz dziecko wadzi nogami wiec pod tym wzgledem nie polecam coupe :)
Fotelik trzeba trzymać za babórą :) wtedy problem znika, ona nie musi siedzieć jak na kanapie ;)
A tak serio to ja woziłem dzieciaka w foteliku i nie kopał mi po fotelu, a i z przodu mieściłem się wygodnie i komfortowo.
to nie wiem, moze jestem za bardzo przyzwyczajony zeby siedziec na lezaco ;d
to nie wiem, moze jestem za bardzo przyzwyczajony zeby siedziec na lezaco ;d
a ja widze co innego jesteś za wysoki lubisz jeździć .... na leząco ;) heh to jak ja
wsadź kubły i po sprawie :) na leżąco już nie pojeździsz :P inna sprawa że dzieciaka będziesz wsadzać przez bagażnik :D
recaro wypusciło kubły ktore sie składaja, niewiele bo niewiele ale malucha do tylu moze by sie wcisło ;d haha
Powiem jako posiadacz dwóch civiców VII (5d i 3d). 3d w dieslu - uważam, że to auto przyjmuje za duże cięgi. Wiele osób je krytykuje, a w cale nie jest takie złe. Przyspieszenie bez rewelacji, ale znośnie, w zakręty wchodzi genialnie (wersja sport jest super sztywna), a spalanie osiągane w mięscie to 6-6.3, w trasie od 5 do 5.5. Drugi mój civic to 5d, miałem tam silnik 1.4 - i odradzam. Może i dobry do miasta dla kogoś kto nie dużo i spokojnie jeździ. Ale trasy, trochę szybsza jazda - po prostu zabijają ten silnik. Wiem, bo ja swój zamordowałem :D no i wtedy zrobiłem swapa na 1.6 i to była ja na razie moja najlepsza motoryzacyjna decyzja. Niby 20 koni tylko różnicy, a jeździ się bardzo przyjemnie. Spalanie 1.4 - miasto minimum 10 l LPG, trasa 9l. 1.6 - miasto 8.5-9, trasa - 7.5-8. Właśnie wróciłem z austrii - jechałem autostradą cały czas 130, tak, by nie włączył się VTEC - spalanie wyszło mi 7.8 l LPG. Ja dla mnie idealnie :)
Co do miejsca w aucie - 5d ma tyle miejsca, ze przez 4 lata moich podróży na zachód brałem do auta zapasy na wiele miesięcy. Śmiałem się, że jadę tirem. Miejsca jest nawet na.... no, także dużo :) 3d bym nie polecał osobom z dziećmi, ale maluchy jakoś dadzą z tyłu radę. Dorośli i nieco starsze dzieci - to nie jest miła podróż. Minus 5d jest taki, że jak dla mnie jest za miękki... Trzyma się drogi nieźle, ale ja bym wolał charakter diesla sporta w 5d, z silnikiem 1.6 :D
co do silników 1.7 - mój mechanik twierdzi, że są bardziej awaryjne od 1.6, ale to tylko opinia, więc piszę jako dodatek
ja posiadam od niedawna (chyba 4 miesiąc) civica 1,6 5d i spalanie w mieście 7l Pb (mam ciężką nogę), na trasie prędkość autostradowa 7l, w mieście dynamika na dobrym poziomie, w porównaniu do Accorda 06 (2,0 trumna), ale auto mogło by być dla mnie bardziej sztywne i była by malina, autem wożę juniora z tyłu i jest idealnie, fotela przedniego jeszcze nie kopie bo odsunięty do przodu a z przodu zostaje jeszcze dużo miejsca, auto kupione dla Mamy przesiądzie się z Accorda 2,2l 93r trumna będzie zadowolona:) w końcu to też trumniak:)
U mnie 1.7 z vtec na LPG zrobione juz 100k km, nie dosc że żadnych problemów nie ma z instalacją to spalanie od poczatku do dziś na tym samym poziomie. Wiosna, lato, jesień, Zima, z klima, bez klimy itp. ~420km na 40 litrach. W trasie do 130km/h troche mniej pali powyżej więcej.
mi na 1.6 na gazie klima prawie non stop, ostatnio na 310 km spaliło 26 l LPG
Ale nawet niech spali 9-10l i tak jest super
I to spalanie jest w raczej miejskim trybie jazdy
Cześć
Jeżeli brać to 1.6 ponieważ ma trochę więcej mocy i momentu. Wychodzi tu 20KM i 20Nm na korzyść
1.6. Moment odczujesz ponieważ większa jego część jest w dolnym zakresie obrotów.
Co to da? W mieście sprawne ruszanie z pod świateł, płynna jazda, nie trzeba go gazować
i ciągnąć na obrotach żeby w miarę sprawnie osiągnąć te 50km/h i z automatu mamy
lepsze spalanie jak w 1.4. Na trasie lepsza reakcja na gaz, przy porównywalnych prędkościach
prawdopodobnie niższe obroty silnika co przekłada się na spalanie.
Natomiast jeżeli rozpędzamy auto w "półgodziny" do 50km/h w mieście to 1.4 będzie
lepszym wyborem
U mnie przy silniku 1.6, przy mieszanej trasie miasto-wieś, prędkości 70-120 km/h, przy aktualnych temperaturach samochód spala do 7l Pb95, gazu myślę, że dużo więcej też nie spali. No i 1.6 jest wystarczający do wciągnięcia 2 ciężarówek i osobówki, na tresie pełnej wysepek.
superczesiu
18-10-15, 11:50
Przed zakupem 1.6 trafiłem na zadbaną sztukę 1.7 w sedanie (wersji USA z automatem) ale odstraszyło mnie wyciszenie i wycie silnika (mój 1.6 jest głośny ale tak nie wyje). Spalanie w 1.6 mam w okolicach 8,4l w mieście (trasa około 15 km do pracy i z powrotem) czyli nieźle. Dynamika chyba nie jest źle - wszyscy mówią że dobrze się odpycha (cały sezon przejeździłem motocyklem więc wyczucie przyspieszenia mam jeszcze wypaczone - muszę się przestawić). Wracając do 1.7 może trafiłem na takiego wyjca albo to wersja USA ale wybrałem 1.6.
EDITED: No i wersja sport prezentuje się o niebo lepiej od sedana - to też miało znaczenie.