Zobacz pełną wersję : egr??
czy jest coś takiego w b18c4 jak zawor egr to jest zawor sterujący recyrkulacją spalin
mam objawy jak na uszkodzenie tego zaworu
czasami jak odpale auto to na ssaniu ma 1,5k obrotów a czasem 2k:/
no i jak przyspieszam sa takie lagi jak by paliwa nie dostawał albo powietrza
sprawdzane/wymieniane: komp lambda kable swiece filtr oleju paliwa różne paliwa na stacjach
wiem ze jest coś takiego jak zawór sterujący kolektorem ssącym czy cos podobnego ale nei wiem czy to sie=egr
jakies sugestie pomysły ten zawor w aso 800plnów:/ wiec kazda madra rada mile widziana
Kolego, podzielę się z Tobą i innymi moim przypadkiem. Miałem identyczną sytuację. Auto jak się rozgrzało to łapało "muła", na obrotomierzu 7-7,5 tys. nie mogłem dociągnąć. Mam bardzo ''zdrowe'' VTI, żadnego gazu itp. Szukałem, czytałem, badałem... I co sie okazało. W głowicy wkręcony jest czujnik temperatury, ale dla komputera. To on był uszkodzony. Żadna samodiagnostyka, żaden komp nic nie wykrył. Jak silnik złapał trochę temp. czujnik wysyłał informację do komputera sterującego, że silnik jest za gorący, a ten ''przykręcał mieszankę'' i auto nie latało. Można taki czujnik dostać w dobrych sklepach moto. Kupiłem, wymieniłem i działa.
EGR-u to raczej przed 2001 r nie było(?)...
ooo ciekawe o tym erg nie slyszalem ciekawe czy ktos wie gdzie to jest w naszych hankach...bo czasami i moj bzikuje :) znalazlem taki link http://www.car-stuff.com/hondaegrvalve.htm
EGR-u to raczej przed 2001 r nie było(?)...
Niby dlaczego, skoro jest w MB3 z 1998?
Niby dlaczego, skoro jest w MB3 z 1998?
Dokładnie ja mam MB3 z 97 i mam EGR kiedyś poruszałem temat http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=26431
Panowie z tego co sie wcześniej zorientowałem to EGR zaczyna działać tylko i wyłącznie przy rozgrzanym silniku.Ja na ssaniu mam około 1500 rpm i w sumie sam nie wiem czy jest to ok.
Ale jajca, nie byłem świadomy że EGR ma już tyle lat, wiązałem go z EOBD, które jakoś w 2001r wystartowało.... Dodam że też mam auto z 98r (mb2) ale nic nie wiem jakoby to coś było u mnie