Zobacz pełną wersję : Remont?
Siemka
Kumplowi w B16a2 zaczęła stukać panewka. I tu pojawia się pytanie. Czy jest sens robić remont czy lepiej kupić sam dół? Kiedyś gdzieś czytałem że wał jest czymś pokryty i nie powinno się go szlifować. Prawda? Dodam tylko, że kumpel bardzo często wykorzystuje możliwości auta (startuje np. w Super Oesie), silnik w bardzo dobrej kondycji, jeździ na valvo 5-50 a panewka zaczęła stukać przy jeździe przez 5 kilometrów z prędkością kolo 220 km/h
JulekCIVIC
08-04-10, 17:49
taniej na razie będzie zmienić panewki np na ACL racing. a w ogóle to jest pewne że to panewka?
taniej na razie będzie zmienić panewki np na ACL racing. a w ogóle to jest pewne że to panewka?
Ale czy sama wymiana panewek załatwi sprawę??
Pytam bo jestem w podobnej sytuacji.
Chodzi też o to żeby nie płacić dwa razy, po prostu żeby się to nie wysypało przy pałowaniu. Czy to panewka to 100% pewne nie jest bo nie jest silnik rozkręcony ale dźwięk wskazuje na panewkę.
JulekCIVIC
09-04-10, 14:02
płacić dwa razy? a za co? jak wymienisz panewki teraz to już nie będzie tego robił
w tym wypadku jak będzie dłużej jeździł to wał mu się przytrze i do szlifu będzie musiał dać...
no i po pierwsze to trzeba dokładnie określić co to puka... może to jednak coś w głowicy, jeśli pewności nie masz...
Z płaceniem 2 razy to odniosłem sie do tego ze wymiana panewek wyjdzie taniej, a chodzilo mi o to zeby sie za pol roku nie okazało ze i tak trzeba kupić sprawny dol. Auto od momentu pojawienia sie stukow stoi nie ruszane. Sorry ze brak polskich znaków ale latam na komórce.
Dopoki nie rozkrecisz i nie zobaczysz tej panewki to mozesz sobie wrozyc. Moim zdaniem nic sie jeszcze takiego nie stalo...