Zobacz pełną wersję : audio=problem
mam problem mam ej9 i lewa strona mi nie gra wogule mam głosniki jbl oraz gwizdki i zwrotnice podejrzewam ze zwrotnica padła ale nie jestem pewnie jesli tak to to czemu cała strona nie gra jestem ciemny w elektronice
to podłącz głośnik pomijając zwrotnice i sprawa powinna się wyjaśnić czy to zwrotnica czy może końcówka w radiu
ale nie tweeter. Podłączenie bezpośrednio wysokotonowego spowoduje jego uszkodzenie
tomek_nova
08-04-10, 15:33
kolego, to troche moze byc blachostka bo mialem kiedys podobna sytuacje i juz Ci mowie co mi sie stalo. w radiiu moglo sie przestawic bo tam masz do ustawiania przod i tyl i lewa albo prawa strona. niewiem moze to to a jesli nie to sam niewiem. pzdr
nie to napewno nie znam sie troche na radiach mam LG a i jest ten system zrobiony dosc nowoczenie bo radio wchodzi tylko jeden kabel i napewno nic sie nie odłaczyło bo pierw tez tak było
JulekCIVIC
09-04-10, 14:13
jak może ci tylko jeden kabel iść? do każdego głośnika czy tam zwrotnicy muszą przychodzić 2 kable, + -, jak i do czy od radia.
spr jak wyżej pisali uszkodzenie zwrotnicy, jeśli jest sprawna to poszukaj winy w kabelkach, aha i spr też w ten sposób że zamień zwrotnice miejscami i dowiesz się czy to wina i kabli i zwrotnicy ;)
normalnie kable sie schodza w jedna koncowke i padaja do radia gosciu mi kiedys i to działało ok i nie czaje jak to jest porobione jutro wrzuce foty mniej wiecej
normalnie kable sie schodza w jedna koncowke i padaja do radia gosciu mi kiedys i to działało ok i nie czaje jak to jest porobione jutro wrzuce foty mniej wieceja możesz po polsku???
Korzystając z tematu nie chcę zakładać drugiego czy jest taka opcja że mam na wzmacniaczu przełącznik uziemienia znaczy jak go nie włączę to wszystkie szumy alternatora wycieraczek , silnika słyszę w radiu :/ a jak go wyłączę to hmm wczoraj w taki sposób dosłownie w 4 minuty grania i rozładował się akumulator co może być przyczyną że akumulator tak szybko padł
Korzystając z tematu nie chcę zakładać drugiego czy jest taka opcja że mam na wzmacniaczu przełącznik uziemienia znaczy jak go nie włączę to wszystkie szumy alternatora wycieraczek , silnika słyszę w radiu :/ a jak go wyłączę to hmm wczoraj w taki sposób dosłownie w 4 minuty grania i rozładował się akumulator co może być przyczyną że akumulator tak szybko padł
przy jakim wzmacniaczu, a to na pewno uziemienie ? podaj jakieś fotki tego cuda. ogólnie dobry wzmacniacz jak i radio powinno mieć już w sobie filtr na układzie prądowym żeby cały syf puszczany w układ od alternatora (buczenie w głośnikach podczas rosnących obrotów), czasem na takie bolączki pomaga podłączenie bezpośrednio + i - pod akumulator.
przede wszystkim w samochodzie nie ma "uziemienia"... :/ a już na pewno jakiegoś przełącznika do tego
jeśli słyszysz brumy to zasil radio ze styków wzmacniacza (+ i -) i Twoja bolączka powinna ustąpić