Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pękniety koolektor wydechowy D16Y7

romigos
08-04-10, 12:38
Witam mam problem mam pekniety kolektor wydechowy i mam pytanie czy mozna go jakos pospawac czy wymienic wymiana bedzie droga bo jest razem z katalizatorem i takie jeszcze pytanie bo znalazlem na stronie MTuning koletor 4-2-1 firmy pro racing za 299 zl w promocji czy po zalozeniu takiego kolektora nie bedzie mi wywalalo blad sondy lambda co proponujecie czy spawac czy kupic ten pro racing

agent_lol
08-04-10, 13:22
normalnie da sie go zespawać :)

CroX
08-04-10, 13:30
Według mnie jak masz kasę to lepiej kupić. Kata sprzedajesz to zwróci Ci się. Sondę podepniesz do nowego kolektora i nie będzie błędów :) i na dodatek auto zrobi się żwawsze bo "dół" się poprawia na tym kolektorze :)

TomK
08-04-10, 13:43
Ewentualnie w najbliższym czasie będę miał tanio do oddania niepopękany kolektor z d16y7 :) jak cos wal smiało:) a jak masz kase to kupuj tego z Mtuning lub poszukaj z d16y8 lub z6

markotny
08-04-10, 14:41
Śmiało możesz zakładać 4-2-1...ja tak zrobiłem(też posiadam D16Y7) i żadnych błędów sondy Lambda nie było i autko sie zrobiło żwawsze w dolnym zakresie obrotów:):).....aha i jeszcze jedno - po założeniu takiego kolektorka koniecznie zrób reset kompa:D

milycoupe
08-04-10, 15:31
Śmiało możesz zakładać 4-2-1...ja tak zrobiłem(też posiadam D16Y7) i żadnych błędów sondy Lambda nie było i autko sie zrobiło żwawsze w dolnym zakresie obrotów:):).....aha i jeszcze jedno - po założeniu takiego kolektorka koniecznie zrób reset kompa:D

No to już wszystko wiesz :) dodam tylko, że te seryjne kolektory często pękają....przynajmniej tak słyszałem...

falek84
08-04-10, 18:22
tez mam d16y7 i kolektor tez jest pekniety zaraz kolo sondy ok 1cm. Jezdze tak 2 lata i jakos nie ma ubocznych skutkow

alan
09-04-10, 02:03
A co z katem, który jest podłączony do kolektora? Trzeba dokupic cat converter? Obojętnie jaki?

CroX
09-04-10, 02:08
Nie musisz żadnych cat converterów kupować :)

romigos
09-04-10, 02:14
Markotny pytanie co masz na mysli reset kompa?? sam nie wiem co robic tez mam pekniecie kolo sony lamda chodzi troche jak auto wrc heh no ale z jednej strony chcialbym ten 4--2-1 a z 2 to mog emiec problemy z przegladem pozniej bo juz bez katalizatora bedzie ;/ sam nie wiem ogladalem na szotach juz 3 takie kolektory i wszystkie sa popekane ;/

alan
09-04-10, 11:10
Ok, dzięki. Tylko gwoli jasności - jeśli przerobie na 4-2-1 to bez kata nie bede mial zadnych nieprzyjemnych dla ucha dzwięków na niskich obrotach?

markotny
09-04-10, 14:11
Markotny pytanie co masz na mysli reset kompa?? sam nie wiem co robic tez mam pekniecie kolo sony lamda chodzi troche jak auto wrc heh no ale z jednej strony chcialbym ten 4--2-1 a z 2 to mog emiec problemy z przegladem pozniej bo juz bez katalizatora bedzie

Tak zgadza sie mam na myśli reset kompa - nie przerażaj sie to prosta robota, tyle że pamietaj o procedurze nauki po resecie:):)(jak ci sie nie bedzie chciało szukać na forum to daj znać na PW to ci procedurke opisze;))....Co do przeglądu to zależy jak trafisz, ja robiłem w tym roku pod koniec lutego przegląd swojej Hanki mając już pod maską 4-2-1 i nie miałem żadnego problemu a diagnosta zaglądał i pod maske i właził pod auto, nawet sie nie pytał co to to Panie takie błyszczące:D:D

alan co do głośności to po zamontowaniu 4-2-1 zrobi ci sie nieco głośniej pod maską ale nie jest to jakiś nieprzyjemny warkot a fajny basowy pomruk - przynajmniej u mnie tak było:D

Oczywiście należy też wspomnieć że montując taki kolektor powiększasz średnicę układu wydechowego w tej części i żeby cały taki mod miał ręce i nogi wypadało by również to samo zrobić z resztą czyli środkowym i końcowym. Uprzedzam kolejne pytanie - przelotowo 2 cale :D:D - przynajmniej w naszym poczciwym d16y7 tyle w zupełności wystarczy.

alan
09-04-10, 17:23
Dzięki za odpowiedz:) Pozbyłem się obaw i ze spokojnym sumieniem wywale seryjny kolektor;)

R7Scott
09-04-10, 17:49
Polece ci ciekawy zabieg: Wypieprz cały wydech jaki jest w twojej coupecie
Włóż 4-2-1 powiedzmy z y8 lub polerowany, do tego (jeżeli mowa o niskim budżecie) tłumik przelotowy, dalej cały środkowy wydech z coupe d16y8 no i końcowy, ja miałem mtecha przelotowego.
Znacznie się autko odmuliło, dzwięk był wrecz rewelacyjny, cichutki pomruk
Drogo to cie nie wyjdzie a na pewno bedziesz zadowolony!!!

alan
09-04-10, 17:53
Ok R7Scott, a możesz podać orientacyjnie jakieś widełki cenowe? Chociażby ile to będzie max kosztować.

TomK
09-04-10, 18:01
i sprawdź bo w niektórych d16y7 były dwie sondy lambda

R7Scott
09-04-10, 19:46
to zalezy po jakich cenach uda ci sie to wyrwać, u mnie wyszło tak: kolektor 4-2-1 z y8 100zł, tłumik przelotowy 45zł, wydech środkowy z y8 60zł, no i mtech 350zł (nówka), z czego końcowy możesz sobie wybrać inny byle nie gasnice bo na tym byłooo bardzo głośno;

alan
10-04-10, 00:30
Takich mniej więcej kosztów się spodziewałem. Wymiana na seryjna uzywke w takiej sytuacji faktycznie sie nie oplaca.
Sondę mam jedną - to chyba bedzie bezproblemowo?

markotny
10-04-10, 02:31
Ewentualnie jakbyś nie dorwał nigdzie środkowego z Y8 to z VTi też sie nadaje.....jest jeszcze trzecia opcja ale coś więcej na ten temat skrobne po weekendzie jak przyjedzie paczuszka i wypróbuje to u siebie:D:D

woz1938
10-04-10, 08:21
problemy z przegladem? kumpel ma 421 na pelnym przelocie na koncu ala apexi n1 i przeglad przedwczoraj przeszedl idealnie...nikt nie patrzyl czy ma kata czy nie:D chyba ze mieszkasz w irlandii...bo tam patrza nawet na krzywa lampe:)

zalozyl tylko silencer:)

R7Scott
11-04-10, 00:29
zawsze można kupić tłumik przelotowy w obudowie pseudo katalizatora i jak na przeglądzie nie zrobią badania emisji spalin to powinien przejsc bezproblemowo

alan
17-04-10, 14:22
A propos przeróbki całego wydechu:

Czy tłumik Apexi N1 Style jest godny polecenia?

I czy taki http://moto.allegro.pl/item992200178_tlumik_przelotowy_awg.html tłumik przelotowy będzie pasował. Średnica 50mm czy 55mm?