PDA

Zobacz pełną wersję : Reflektor przedni - jakie żarówki stosujecie?

grmi
04-09-06, 17:45
Czy standardowe H4 60/55W czy coś mocniejszego np :
RAJDOWE ŻARÓWKI H4 130/90W 12V - Bosma
lub coś w tym rodzaju :
Żarówki H4 12V 60/55W Blue Vision 4000 K PHILIPS ?

takibartek
04-09-06, 17:55
Blue Vision Philipsa. Moim zdaniem są bardzo dobre. Nic mocniejszego, bo klosz może nie wytrzymać. A ulice to nie trasa rajdu, ludzie z naprzeciwka też mają oczy i jak im będziesz walił takimi funcami to kiedyś ktoś w Ciebie wjedzie.

tomi
04-09-06, 17:56
RAJDOWE ŻARÓWKI H4 130/90W 12V - Bosma

a to dobre "rajdowe żarowki" 130 wat :lol: od tego to by ci sie reflektor stopił razem z instalacja , kup philipsy + 50% bedzie dobrze, no moze lepiej...

ceelx
04-09-06, 17:56
jesli moge sie wypowiedziec to ja stosowalem H4 blue vision philips i tego sie bede trzymal raczej :roll: nie mam do nich zastrzezen ;)

Gruszka
04-09-06, 18:00
Tungsram Megalight Plus 60% 60/55W. Sprawdzalem rozne. Te, wg mnie oczywiscie, swieca najlepiej.

grmi
04-09-06, 18:07
A stosował ktoś takie o mocy 100/90W ?
A MEGALIGHT+60% Tungsram H4 ?
Czy te Tungsramy świecą na żółto czy biało ?

maciek.eg4
04-09-06, 18:25
mialem kiedys zalozone u siebie takie pseudoksenony 100/90W i dobrze ze spojrzalem na stan kostek bo mi sie zaczely topic... :? oczywiscie wrocilem wtedy czym predzej do zarowek 60/55W.nie ma co wkladac zarowek o wiekszej mocy bo jeszcze sie instalacja spali :)

MesserW
04-09-06, 20:48
juz od standardowych żarówek czasami wtyczki maja tendencje do nadtapiania. ja musiałem wyrzucic wtyczki i założylem bezpośrednio konektory takie solidniejsze na cokoły. zdecydowanie odradzam stosowania żarówek o większej mocy, dlatego że prócz kostek, sama instlacja ma dość cieńkie przewody, np u mnie nadtopiła się od ciepła izolacja na przewodzie "masowym"

Matey
04-09-06, 20:54
JA na pewno nie wloze jakis niebieskich a'la ksenonowych zarowek do siebie... Mialem takie i jak popadalo to straszne slabo bylo widac :/

tomaall
05-09-06, 00:56
ja swiece blue vision philips http://serwis-tv.com/pilot-philips.html +100% GT (czy cos takiego 110zł i jest ok z kostkami a mam je juz 4miesiace i pomykam cały czas z zapalonymi

Rikoo
05-09-06, 01:08
A ja jakies H4 mam i nienarzekam 8)

LemonR
05-09-06, 09:20
Ja jestem zadowolony z żarówek Philips GT 150, które polecam. Odradzam natomiast wkładanie żarówek o większej mocy niż mówi instrukcja.
LemonR

Rogal
05-09-06, 09:28
Jak dla mnie wybór z tego co poczytałem tu na forum jest zazwyczaj między GT 150 a Bluevision, ja osobiście mam te drugie i bardzo polecam, ale jak chcesz więcej światła i mocniejsze to ponoć lepsze są te pierwsze.

ralfox
05-09-06, 14:17
XD5 !!! - tylko bardzo ciężko dostać, nawet na allegro. Miałem Philipsy Blue Vision wcześniej i jak mi się jedna przepaliła, to założyłm XD5. Powiem tak, Philipsy BV do "pięt im nie dorosły" i są napraaaawdę słabiutkie, przy tych żarówkach, oczywiście paramery mają takie same czyli 60/55W ale temperaturę barwy światła XD mają 5800k, naprawdę idelanie białe ! Ja lepszych poza xenonkiem nigdy nie widziałem. komplecik na allegro kosztował cos ok 80zł rok temu, i jak tylko spotkam, od ręki kupię na zapas 2 komplet, chyba że ktoś sprowadzi z US większą ilość - to z przyjemnością kupię z 2 kopleciki. Pozdrówka

Arturosx
05-09-06, 21:22
A czy ktos z Wasmial kiedys OSRAM Silverstar? Podobno bardzo dobre ...
Ja uzywalem Philips GT150. Mimo ze roznica pomiedzy nimi a standardowymi byla kolosalna, to jednak spodziewalem sie czegos wiecej (byc moze tak kiepski efekt, bo mialem je w Seicento :) )

Mystek
05-09-06, 21:43
Philips GT 150 rowniez na tych jezdze plus niebieska postojowka philipsa, jest lepiej niz w serii wiec jezdze :wink:

daro2004
05-09-06, 22:13
Philips GT 150-są super.Dwa razy więcej widać.W sklepie ponad 100 zł,ja na allegro kupiłem za 49+przesyłka.

Windykator
06-09-06, 15:10
Philips GT 150 rowniez na tych jezdze plus niebieska postojowka philipsa, jest lepiej niz w serii wiec jezdze :wink:

ja to samo :) z tym,że postojówki to jakieś "bocian i ciapciak" LED z allegro,ale od ponad 8 miechów działa bez zarzutów :twisted:

havok
06-09-06, 18:33
A czy ktos z Wasmial kiedys OSRAM Silverstar? Podobno bardzo dobre ...

Polecane na forum Club Civic w USA.

I powtórzę za poprzednim wątkiem o żarówkach - trzymać się z daleka od Hella Blue Light.

s3kawek
07-09-06, 15:49
A ja potem sie dziwie czemu auto z przeciwka tak razi.

Panowie, pomyslcie czasem o innych. Czyms sie procucent sugerował wkładając zarowki o takiej a nie innej mocy.

qba1983
07-09-06, 18:02
Panowie, pomyslcie czasem o innych. Czyms sie procucent sugerował wkładając zarowki o takiej a nie innej mocy.

popieram :!:

LemonR
08-09-06, 09:34
Wszystkie te wyżej polecane żarówki maja moc zgodnie z przepisami 60/55W. Ich lepszość polega na tym, że dają światło o innej długości fali a co przy tym idzie innej temperaturze barwy ale napewno nie więcej śwaitła i nie mają prawa nikogo oślepiać z przeciwka. A wrażenie oślepiania z przeciwka może wynikać z tego, że jak jedzie kilka samochodów z żarówkami z hipermarketu po 9zł za kpl i nagle trafi się jeden co ma normalne światła to tak to może wyglądać. Oczywiście pomijam skrajne przypadki debilizmu montowania żarówek mocniejszych niż 60W czy też jazdy na halogenach przy dobrej widoczności.
Oślepia również nieprawidłowo ustawiony reflektor a także lampay z UK.
pozdr

s3kawek
08-09-06, 09:59
Wszystkie te wyżej polecane żarówki maja moc zgodnie z przepisami 60/55W. Ich lepszość polega na tym, że dają światło o innej długości fali a co przy tym idzie innej temperaturze barwy ale napewno nie więcej śwaitła i nie mają prawa nikogo oślepiać z przeciwka. A wrażenie oślepiania z przeciwka może wynikać z tego, że jak jedzie kilka samochodów z żarówkami z hipermarketu po 9zł za kpl i nagle trafi się jeden co ma normalne światła to tak to może wyglądać. Oczywiście pomijam skrajne przypadki debilizmu montowania żarówek mocniejszych niż 60W czy też jazdy na halogenach przy dobrej widoczności.
Oślepia również nieprawidłowo ustawiony reflektor a także lampay z UK.
pozdr

Mam na mysli te 130/90 czy 100/90 czy inne pomysly zakladania mocniejszych zarowek.
Oczywiście ze na oslepianie ma wpływ wiecej czynnikow jak chocby obciążona dupa i nie obnizone swiatla.

Leeo
10-09-06, 01:31
no to ja tylko dodam, ze wlasnie dzisiaj przepalil sie jeden z moich blue vision :) prawy.. swiecila przez ladne 11 miesiecy :) Biorac pod uwage, ze zawsze w trasie jezdze z swiatlami, to chyba calkiem dobry rezultat :P Ja polecam wlasnie te :)

doleksy
13-09-06, 18:28
mam pytanie wlozylem zarowke H4 100/55 nie bedzie przeszkadzało czy lepij by wymienic na inne

qba1983
13-09-06, 23:26
mam pytanie wlozylem zarowke H4 100/55 nie bedzie przeszkadzało czy lepij by wymienic na inne

boze... ile mozna.... poczytaj troche, na tym c zy innym forum i wywal to gowno z klosza! no chyba ze jestes kasiaty i chcesz sobie kupic nowa lampe(o instalacji elektrycznej nie wspomne)

rafaelloo31
01-01-08, 16:06
wlasnie jestem w temacie zarowek i polecam stronke http://www.tspaeth.de/fuers-auto/shop_content.php?coID=10
ponakladajcie sobie te fotki drogi na siebie i bedziecie mieli super porownanie zarowek
bez watpienia nr 1 x trem power,2 night guide,3 nigh2gt 150,4 blu vision
zaskoczeniem jest tak wszedzie zachwalana gt 150 a okazuje sie ze zajela dopiero 3 miejsce bo wyraznie widac ze swieci na zolto a nie na bialo i o wiele slabiej nawet od night guide a o niebo slabiej od x trem power:)ja wczesniej kupilem w ciemno nigh guide i jest ok ale chyba kupie x trem choc wydaje mi sie ze x trem sie szybciej spala-zobaczymy-pozdro

skolopendra
01-01-08, 17:35
bo wyraznie widac ze swieci na zolto a nie na bialo i o wiele slabiej nawet od night guide a o
nie ma co się podniecać testami ,co gazeta,inny kraj to te testy są diametralnie inne

wracając do żarówek
nigh guide miałem ok 4 lat temu poświeciły ok 1 roku :/
wymieniłem później na gt i różnica była widoczna na plus 150-ek, oczywiście na kolana nie rzuciły bo to nie xenony.ale świecą już trzeci sezon !!
;)

Chemiczny
01-01-08, 20:29
a ja pomykam na philips +50% vision plus u są świetne. Ważniejsza dla mnie od żarówki jest jakość klosza który matowi się po jakimś czasie.
Moja siostra ma Vision +30% i też są OK.
Maciek

PS> Pierwsza żarówka padła po 11,5 mcach - włókno mijania - długie zostało.
I tak polecam!

_Shadow
02-01-08, 02:02
kup tungsram + 60% na allegro po 20 zł za komplet... gwaranuje ze bedziesz zadowolony :-)))

Mishka
02-01-08, 13:29
Ja mogę polecić Hella LightPower +50% rowniez z Allegro - 38 PLN za komplet.
Świecą rownie dobrze (a moze nawet lepiej) jak GT150 a sa tansze. GT150 swiecily u mnie jakies 9 miesiecy :-( Mysle ze nie warto ich kupowac.
O Tungsramach tez dobre opinie slyszalem ale nie moglem ich namierzyc.

Pozdrawiam,

abarth81
02-01-08, 21:56
Pierwsze były Phillips gt150 swiatło dawały bardzo mocne i dalekie, padły po 4 miesiacach, zdazalo sie ze ludzie migali ze ich oslepiam a lampy były wyrególowane

następne phillips gt130 swiatło widocznie słabsze,juz nie oslepiało, padły po 5 miesiacach

aktualnie phillips blue vision jak narazie jestem zadowolony swiatło na poziomie gt130 ale wyraznie bielsze i ładniej lampy wygladaja jak sa zapalone i nie są wcale takie "niebieskie" jak wszyscy sądzą,jak padna to zaczne testowac osram.

rafaelloo31
06-01-08, 00:25
załozylem philips x trem power-jazda w nocy to poezja.....seryjne tungsramy swiecily jak swieczki.mam do sprzedania za polowe ceny h4 philips night guide jak ktos chce-tez swieca ok-pozdro tel 0504133635

Rufi3M
06-01-08, 15:42
załozylem philips x trem power-jazda w nocy to poezja.....seryjne tungsramy swiecily jak swieczki.mam do sprzedania za polowe ceny h4 night guide jak ktos chce-tez swieca ok-pozdro

Też mam X-tremy Philipsa i są zdecydowanie najlepsze, poprzednio mialem Bluevisiony Philipsa,

Tylko nie kupować na allegro !! !!
Tam są podróby

matmario
06-01-08, 15:45
A jak allegrowe xenony sie sprawdzaja? Ma ktos lub za kogos kto ma? Zastanawiam sie nad zakupem tego ale nie wiem czy sie oplaca. Jak widze jak inne xenony swieca w innych autach to mysle ze to dobra inwestycja ale czy napewno?

MiMic
06-01-08, 16:41
Zalożyłem ok 2 mce temu Osram Silverstar +50% i jestem zadowolony. Dają mocno białe światło i pozwalają na całkiem komfortową jazdę na światłach mijania. Przedtem miałem Philipsy Premium i te też nie były złe - jednak Osram jest nieco lepszy. Rodzinka pomyka na Osram Night&Day o wydłużonej żywotności i też sobie bardzo chwali. Zastanawiam się jak dobre są te nowe żaróweczki +90% Osrem Nightbreaker. Ma ktoś ? Jaką mają barwę ? Byle nie niebieską !!! Generalnie nie kupuję już Philipsów bo skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ;-)

Rufi3M
06-01-08, 21:31
A jak allegrowe xenony sie sprawdzaja? Ma ktos lub za kogos kto ma? Zastanawiam sie nad zakupem tego ale nie wiem czy sie oplaca. Jak widze jak inne xenony swieca w innych autach to mysle ze to dobra inwestycja ale czy napewno?

Zamontowanie ich jest niezgodne z prawem więc daj sobie na luz

Cairo
08-01-08, 13:42

To akurat slaby argument, żeby dal sobie na luz. Przyciemnianie szyb, głośne wydechy, brak katwalizatorów, jazda ponad 50km/h w mieście też są neizgosdne sprawem....

tony72
09-01-08, 11:53
A tutaj ZARóWKI (http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=74941) możecie przeczytać co chłopaki z "forum.VWGolf.pl" sądzą o żarówkach na których jeżdzą. Jest nawet teścik trzech najbardziej popularnych.Ciekawa sprawa.Jestem na etapie kupowania i coś muszę wybrać.Pozdro

skolopendra
09-01-08, 14:27
macie tu mały tescik :d

http://www.wrzuta.pl/obraz/yiuAvI4Cy6/test_zarowek_auto_swiat_str.2

http://www.wrzuta.pl/obraz/tCX8DJ0MDr/test_zarowek_auto_swiat

trochę teorii nie zaszkodzi

http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=11556

Konrad84
09-01-08, 16:31
nie wiem jak wy ale ja używam h4 narazie. :aloha: :bicie:

skolopendra
09-01-08, 19:40
na razie tak :d
ale nie wiem, jak spalą mi się 150 tki to chyba fundnę sobie xenon-y

Rufi3M
10-01-08, 17:04

To akurat slaby argument, żeby dal sobie na luz. Przyciemnianie szyb, głośne wydechy, brak katwalizatorów, jazda ponad 50km/h w mieście też są neizgosdne sprawem....

No to *****iście, załaduj sobie do fury wszystko co jest niezgodne z prawem i się ciesz.
Ludzi z takim podejciem od razu pozbawiałbym prawa jazdy, prawo jest po to aby je przestrzegać.
Jeśli to za słaby argument to proponuje Ci wykonywanie innych czynności ktore są niezgodne z prawem a nie dotyczą motoryzacji, przecież to też jest zabawne, np. wyrywanie torebek starszym panią, bicie po mordzie tak dla sport itp

Konrad84
11-01-08, 10:05
Rafał, czemu tak poślady spiąłeś ?? Chcesz mi powiedzieć, że nigdy nie przekroczyłeś prędkości ? Nie na miejscu jest porównywanie tych "przestępstw".

Rufi3M
11-01-08, 10:33
Rafał, czemu tak poślady spiąłeś ?? Chcesz mi powiedzieć, że nigdy nie przekroczyłeś prędkości ? Nie na miejscu jest porównywanie tych "przestępstw".

Wiadomo że przekroczyłem, ale nie jestem z tego powodu wcale szczęśliwszy, staram się jeździć zgodnie z przepisami i myśle że jak wszyscy by tak jeździli byłoby bezpieczniej i nie wiem czy nie szybciej (np w miastach korki często robią się przez cfaniaków)
Wkurza mnie też że niektórzy łąmią przepisy tak jak napisałeś poprzez np montowanie bardzo głośnych wydechów albo przyciemniaja przednie szyby boczne filią.
Jest to niezgodne z prawem bo głośny wydech przeszkadza innym.
Można sobie zamontować głośniejszy homologowany wydech i to mi się podoba rasowy pomruk a nie pierdzenie) , albo szyby jak kogoś nie stać na dymki z boku to niech nie zakłada tandety na boki bo potem tylko sprawia zagrożenie brakiem dostatecznej widoczności.
A oślepianie innych ksenonami bez homologacji braku samopoziomowania i spryskiwaczami to też nie jest w porządku, nie chciałbyś żeby taki chu.. na drodze Cię oślepił bo miał załadowaną gnojem furę a Ty byś wpadł do rowu :)

Konrad84
11-01-08, 10:41
Ostatni OT - sorki Mod

Oczywiście jest trochę racji w tym co mówisz, głównie chodzi mi o pierdzenie, a szczególnie o tych co jeżdżą głośniej niż szybciej. Cfaniaki są wkurzający w mieście, ale oni często nie łamią przepisów tylko brak im kultury osobistej.
Jeżeli nie jesteś szczęśliwy z szybkiej jazdy to znaczy, że nie jeździłeś mocnym samochodem ;) (oczywiście nie pochwalam tego :afro: ).
Wydaje mi się jednak, że masz trochę dziadkowate podejście do tego wszystkiego :p
Ja np przyzwyczaiłem się, że mnie oślepia co drugi samochód, na xenonach czy zwykłych.

Rufi3M
11-01-08, 11:05
Hehe może mam i dziadkowate podejście :d
Fakt jest taki że jazda samochodem sprawia mi bardzo dużo radości, choć bardziej kręci mnie przyspieszanie jazda w zakręach niż szybka jazda prostą.
Samochodem szybkim jechałem ponad 200 km/h ale na autobanie :) i jakoś taka prędkość nie sprawiała mi wiele frajdy nie to co np karting :)
Jeździłeś na kartingu to jest to hehe aż łzy mi leciały z adrenaliny.

Cairo
13-01-08, 10:57
Ciągnąc jeszcze ten ot.
Rafał, źle mnie odebrałeś. Nie jestem zwolennikiem robienia wszytkiego naprzekór prawu. Wręcz przeciwnie, wszystko co mam w samochodzie, praktycznie jest zgodne z prawem. Głównie to jeżdże za szybko, ale jestem od tego uzależniony. Właśnie z tego powodu przydarzyła mi się szczegółowa kontrola po przeleciałem niechcący obok radiowozu ok 170km/h w mieście :speszony: na następnych światłach mnie zarzymali i w 3 ponad 20 minut spawdzali samochód bo koniecznie się chcieli do czegoś przyczepić, a ksenony mam jak wiesz, ale zrobione profesjonalnie na właściwych soczewkach i spryski są. Nawet nie przypuszczali, że to nie oryginał. Podziękowali, pozyczyli miłej drogi.
Chodziło mi o to, że prawo zabrania wielu rzeczy, czasem dlatego, że nie jest nowelizowane. Myślę, że każdy powinien kierować się zdrowym rozsądkiem przy jakichkolwiek przeróbkach, bo nie wszystko co jest zabronione, szkodzi komukolwiek.

Co do adrenaliny to jazda 200 po autabanie napewno dać takowej nie może, jest wręcz nudna. Ja dostaje erupcji adrenaliny nawet przy 100km/h po wąskiej krętej drodze, na kartach też jeżde i niestey, za male prędkości, jedynie walka z czasem może dać troche tego czegoś ale to nie jest to samo.

embe
16-01-08, 21:10
czy gt150 maja taka sama niebieska poswiate jak blue vision? chodzi mi o sam efekt wygladu reflektora

nycha
16-01-08, 22:02
philips night guide przedtem gt150 .. wydaje mi się że te co mam teraz są troszke lepsze

DamianPietras
17-01-08, 11:05
osram silverstone +50%

Darios
22-01-08, 22:27
Zdecydowanie polecam Tungsram Megalight Plus 60% wg kryteriów cena/jakość wg mnie najlepsze !!

Rufi3M
23-01-08, 18:38
czy gt150 maja taka sama niebieska poswiate jak blue vision? chodzi mi o sam efekt wygladu reflektora

NIE - są białe, polecam jednak X-TREAM są jeszcze lepsze niż GT

arnie600
07-07-08, 23:45
jesli chodzi o zarowki to NIE KUPUJCIE helltecow sa teraz na allegro niby mial byc efekt xenonu super extra a wyszedl efekt zoltej kupy ;/ przeplacilem za nie bo sa zwykle. przestrzegam i pozdrawiam

krzys_o
08-07-08, 17:15
http://www.allegro.pl/item390558907_zarowki_h4_x_treme_philips_oryginaln e_nowe_.html

Czy te zarowki daja idealnie biale swiatlo czy z niebieska poswiata ?
Szukam bialych jesli te nie sa to jakie polecacie ?

Badman
08-07-08, 18:43
jezdze od kilku miesiecy na GT150 i moim zdaniem sa najlepsze :)

misza_
08-07-08, 21:42
Ja używam Osram Nightbreaker, dają ładne białe światło, wyraźnie silniejsze niż zwykłe H4 a przede wszystkim podczas jazdy w złych warunków atmosferycznych (deszcz itd) widoczność jest dużo lepsza :)

kuszand
08-07-08, 22:53
Zdecydowanie polecam Tungsram Megalight Plus 60% wg kryteriów cena/jakość wg mnie najlepsze !!
też mam takie i bardzo chwalę

gizmo
10-07-08, 09:54
ja używam philips nightquide i jestem z nich bardzo zadowolony POLECAM

hariusz
12-07-08, 14:32
Witam, czy zna ktoś sprzedawce z allegro który na 100% ma oryginalne Nightguide ? Bo nie wiem czy są podróby czy ich nie ma.... Na allegro kosztują 60zł a na stacji benzynowej BP 120 zł.....

bialy06
22-07-08, 01:30
Witam. Niedługo zamierzam zakupić nowe żarówki i mam na oku 2 modele i nie wiem który lepszy: Osram Nightbreaker czy Philips X-TREME POWER? Może ktoś jeździł zarówno na tych Osramach i Philipsach i może coś o nich powiedzieć? Na jakimś zagranicznym forum widziałem zdjęcia porównawcze na bramie. Osramy świecą bielszym światłem, a przy drogowych różnica jest spora (Philipsy robią się żółte a Osramy dalej białe). Ale jak wygląda sprawa z oświetlaniem drogi?
Pozdrawiam

piroman
18-08-08, 14:53
A co powiecie o tych żarówkach. Jak świecą Tungsram SportLight?

http://www.allegro.pl/item420830893_zarowki_h4_60_55w_xenon_effect_w5w_b lue_gratis.html

http://www.allegro.pl/item416606940_zarowki_h4_sportlight_blue_60_ge_tun gsram.html

blue_kos
09-10-08, 14:42
XD5 !!! - tylko bardzo ciężko dostać, nawet na allegro. Miałem Philipsy Blue Vision wcześniej i jak mi się jedna przepaliła, to założyłm XD5. Powiem tak, Philipsy BV do "pięt im nie dorosły" i są napraaaawdę słabiutkie, przy tych żarówkach, oczywiście paramery mają takie same czyli 60/55W ale temperaturę barwy światła XD mają 5800k, naprawdę idelanie białe ! Ja lepszych poza xenonkiem nigdy nie widziałem. komplecik na allegro kosztował cos ok 80zł rok temu, i jak tylko spotkam, od ręki kupię na zapas 2 komplet, chyba że ktoś sprowadzi z US większą ilość - to z przyjemnością kupię z 2 kopleciki. Pozdrówka

jakiej sa firny te zarowki XD5.......bo wygaje mi sie ze takich wlasnie szukam???????
ps. szykam sniezno-bialego swiatla, mogacego wpadac w odcien niebieskiegi, jakie mozecie polecic.....
mialem philipsy Blue Vision, i bez rewelacji swieca niezle, ale jesli chodzi o bawre to jak dla mnie troszke zaciepla

Gregu
13-10-08, 10:21
Ja z powodzeniem używam już od ok roku żarówki Philips Power2night. Światło, jak dla mnie, jest białe. Mają delikatny błękitny poblask, dlatego że końcówka żarówek pokryta jest błękitną farbą (a nie szarą). Nie miałem wcześniej innych tego typu, ale różnica między nimi a oryginalnymi jest kolosalna. Dałem za nie w sklepie ok 50zł. Polecam.

domell
13-10-08, 12:49
Ja jezdze na philipsach xtreme power i powiem ze jest duzo lepsza niz zwykla bo zostawilem jedna star i wlozylem jedna nowa. Swiatlo . Ale duzo tez zalezy od tego w jakim stanie jest klosz

mickee
14-10-08, 11:05
Witam. Niedługo zamierzam zakupić nowe żarówki i mam na oku 2 modele i nie wiem który lepszy: Osram Nightbreaker czy Philips X-TREME POWER? Może ktoś jeździł zarówno na tych Osramach i Philipsach i może coś o nich powiedzieć? Na jakimś zagranicznym forum widziałem zdjęcia porównawcze na bramie. Osramy świecą bielszym światłem, a przy drogowych różnica jest spora (Philipsy robią się żółte a Osramy dalej białe). Ale jak wygląda sprawa z oświetlaniem drogi?
Pozdrawiam

Mam założone Philipsy X-Treme power i świecą rewelacyjnie. Prawie nie muszę używać długich. Jedynie na mokrym asfalcie ich skuteczność trochę spada. Światło jest białe.

Romario
17-10-08, 10:46
Nie wkładaj baniek o większej mocy niż zaleca producent. 60/55W w zupełności wystarczy - większa moc może stopić klosz albo być problematyczna przy przeglądzie technicznym.

Ze swojej strony mogę polecić X-treme Power Philipsa. Mają dużą jasność, dobrą wydajność i przyjemną barwę. Problemem jest całkiem duża cena oraz wyjątkowo mała trwałość - nie wytrzymują nawet sezonu a o jakości niech najlepiej świadczy fakt, że przepalają się dokładnie w tym samym czasie.

Sam teraz używam Philips Vision Plus i też jest OK.

PS. Przy okazji zapytam: czy ktoś wie jak rozpoznać z zewnątrz wersje 1.4 i 1.5? Nie wszystkie mają emblematy na klapie bagażnika (wersja 5d). Sam posiadam tę drugą i nie mam znaczka 1.5.

Pzdr

miazik
19-10-08, 14:12
witam. w najnowszym numerze AUTO SWIATA jak i w PORADNIKU AUTO SWIATA masz test zarowek.gazetka kosztuje 2.90 zl a naprawde warto przeczytac.pozdrawiam.

SoZa
22-10-08, 10:32
Joł, jakoże topik o świeceniu mam prośbę, czy ktoś może zrobić fotkę jak świecą mu bixenony h4 w fabrycznym kloszu? PLIZZZZ (najlepiej na ścianie żeby widać było jak wygląda odcięcie). Poproszę, nosze sie z kupnem, a nie chce świecić ludziom po facjatach!

aer
22-10-08, 21:57
jako że interesuje mnie temat przeróbki lamp na xenony zacząłem grzebać w internecie, żeby się czegoś konkretniejszego na ten temat dowiedzieć i znalazłem coś takiego:
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=15742
tekst długi, ale polecam przeczytać w całości wszystkim chcącym monotwać zestawy HID z allegro do fabrycznych lamp...

znalazłem też katalog hella'i:
http://www.hella.com/produktion/HellaPL/WebSite/MiscContent/Download/Drivers/Lightshow_06_PL_3.pdf
można kupić wszysktie potrzebne elementy do budowy prawdziwych lamp xenonowych: kompletny reflektor bixenonowy z przetwornicą, spryskiwacze lamp i nawet układ samopoziomujący,
wszystko z homologacją,
nie udało mi się tylko znaleźć cen tych elementów...

drex87
09-11-08, 18:07
sorki ze odswierzam kotleta ale czy moze mi ktos powiedziec czy te zarówki sa dobre bo spaliła mi sie jedna i podmieniłem stara ale musze kupic mowe bo jedna jasniej swieci a druga ciemniej co sadzicie o tych

http://moto.allegro.pl/item469020849_h4_x_treme_power_philips_80_najtanie j.html

skolopendra
09-11-08, 18:26
myślę ze o powodzeniu zestawu powinna Ci zaświadczyć liczba sprzedaży ;)

bialy06
09-11-08, 18:29
Kiedyś miałem do wyboru: Osram Nightbreaker lub Philips X-TREME POWER.
Wybór padł na Osramy i nie żałuję. Żarówki tańsze, świecą na ładny biały kolor, a nie na żółto. No i mam je dłużej niż poprzednie Philipsy - mimo że były niby long life nie przeżyły nawet zimy

nike69
11-11-08, 22:56
panowie a co sadziecie o postojowkach LED np niebieskie sa legalne?
czy oplaca sie wogole takie zakladac chociazby biale bo ceny sa smieszne niektorych
http://allegro.pl/item474562245_zarowki_philips_w5w_12v_5w_niebieski e_tuning.html
http://www.allegro.pl/item476408985_zamiennik_diodowy_t10_matowe_12v_roz praszajace.html
http://www.allegro.pl/item476408989_zamiennik_diodowy_t10walcowe_szeroko katne_w5w_12v.html
http://www.allegro.pl/item473320306_w5w_t10_4_led_mega_mocne_postojowki_ diody_od_ss.html
http://www.allegro.pl/item473318099_postojowki_led_dyfuzyjne_180st_w5w_t 10_biale.html
http://allegro.pl/item470193460_postojowki_5_led_w5w_super_flux_nieb ieskie.html
http://allegro.pl/item470202209_postojowki_w5w_walcowe_5_kolorow_sza lona_cena.html
ktore pasuja do civica te w5w czy te
http://www.allegro.pl/item473254013_postoje_tuning_led_t4w_ba9s_walcowe_ z_cokolem.html

ktore z w/w radziecie

robson_ol
11-11-08, 23:13
Widzę, że są różne kolorki tych żaróweczek. Przepisy zezwalają na biała barwę przednich świateł pozycyjnych, dopuszcza się również barwę żółtą, jeżeli światła mijania lub światła drogowe są także barwy żółtej. Tylne wyłącznie czerwone.
Światła postojowe: białe z przodu, czerwone z tyłu, żółte (przód) jeżeli światło jest połączone z kierunkowskazem bocznym lub bocznym światłem pozycyjnym.
Światła niebieskie są niedozwolone.
Prawdziwe światła ksenonowe pomimo niebieskiej poświaty są białe:D
Tyle przepisy.
Pozdrawiam

nike69
11-11-08, 23:43
ok dzieki za odp czyli jedynie biale wchodza w gre, nie chce wchodzic w droge panon policjantom :D