PDA

Zobacz pełną wersję : Tempomat Civic Coupe 1994

seneb
04-09-06, 14:37
Witam wszystkich,
mam dylemat natury technicznej. Zakupiłem tempomat do mojego cifa coupe z 1994roku, silnik D16Z9 skrzynia manualna. Tempomat pochodzi takze z auta które miało skrzynie manualną.
Problem polega na tym ze nie wiem jak to wszystko zainstalować i podłączyc do samochodu. Prosze o pomoc, moze ma ktos jakąś dokumentacje techniczną, zdjęcia cokolwiek.

Jeśli jest ktokolwiek z krakowa i okolic kto ma zainstalowany tempomat w ciciv 5gen to prosze o kontakt na PW albo gg: 2907548

Bonifacy
04-09-06, 14:42
W manualu masz wszysciutko opisane

Piotrek Klag
04-09-06, 14:54
Zakupiłem tempomat do mojego cifa coupe z 1994roku, ....
przy okazji jak to nie problem to ile daleś za to cudo bo sam sie zastanawiam nad tempomatem bo fajny patent ;)

seneb
04-09-06, 15:09
200zł z wysylka, i ma tez ten przycisk od rozjasniania i sciemniania oswietlenia.

[ Dodano: Pon 04 Wrz, 2006 ]

W manualu masz wszysciutko opisane

Tylko tam nie piszą jak to wszystko poinstalować, może ktoś ma Cifa z tempomatem, to mogłby podrzucić jakieś fotki jak to jest poinstalowane itd.

siemaR
04-09-06, 15:43
Tylko tam nie piszą jak to wszystko poinstalować,

masz przecież opisane wszystko gdzie się znajduje, z rysunkami i schemat połączeń - czego więcej potrzebujesz? :roll:
http://img299.imageshack.us/img299/4388/diaghp7.th.jpg (http://img299.imageshack.us/my.php?image=diaghp7.jpg)

seneb
04-09-06, 17:23
Sciągnołem oba manuale z forum, ale nie znalazłem rozdziału z cruise control.

Help!

nick__t
04-09-06, 17:46
Masz caly komplet?
tzn:tempomat, wlącznik (ze ściemniaczem) i kierownice? Czy dopinasz do kierownicy samą kostke?

seneb
04-09-06, 17:58
Tam, mam komple, tzn tak mi sie wydaje.

Mam te 2 przyciski jeden to sciemniacz a drugi to przycisk z napisem "Cruise" mam ten przycisk co do kierownicy sie montuje, pedał gazu i hamulca wraz z całą podstawą i sam moduł tempomatu z linka montowany w komorze silnika z lewej strony.

_Pawel
04-09-06, 18:46
W manualu szukaj 23-252 co do centralki tempomatu to ona jest wewnatrz auta..od strony kierowcy troche wyzej niz skrzyna z bepiecznikami...pod deska...wiem bo mam :)

Lcfr
04-09-06, 19:03
taaaa....

wszyscy mówia ze proste... tylko nikt nie zakładał....

ja bym temat odpuscił bo w polandzie mało sie to przydaje...

wiem.. bo mam...

albo zakładał szukajac drugiego auta i podpatrujac co i jak....

_Pawel
04-09-06, 19:10
ja bym temat odpuscił bo w polandzie mało sie to przydaje... polemizowałbym z tym twierdzeniem :) Przydaje sie..i mocno zmniejsza zuzycie paliwa..no chyba ze sie jezdzi po miesie wtedy jest bezużyteczny.

Lcfr
04-09-06, 19:44
ja bym temat odpuscił bo w polandzie mało sie to przydaje... polemizowałbym z tym twierdzeniem :) Przydaje sie..i mocno zmniejsza zuzycie paliwa..no chyba ze sie jezdzi po miesie wtedy jest bezużyteczny.

no widzisz.....
ja mam inne zdanie...
mam sedna pełna amerykanke z tempomatem i uzywamy go od swięta....
bo nawet jak juz sie go właczy to cos na tych naszych drogach sie dzieje i trzeba hamowac ....(a to ktos wyskoczy, a to hamuje, a to zajedzie pas... itd/itp)
i nie byłbym taki pewny czy zmniejsza zuzycie.... zobacz jak działa gdy wolno podjeżdzasz pod góre....

tak czy inaczej za mało sensownych dróg by sie sprawdził...
chyba ze chcesz go uzywac bo boli prawa noga albo chcesz uzywac dla zasady...

seneb
04-09-06, 19:50
W manualu szukaj 23-252 co do centralki tempomatu to ona jest wewnatrz auta..od strony kierowcy troche wyzej niz skrzyna z bepiecznikami...pod deska...wiem bo mam :)

Właśnie sobie uświadomiłem ze tej centralki mi brakuje, mam ten element co z niego wychodzi linka co jest podpinana do pedału gazu. Ale dzwoniłem juz do gościa i jutro wysle mi centralke.

Paweł a mogłbys mi probić zdjęcia jak masz to wszystko poinstalowane w aucie??

Wogóle dzieki wszystkim za odpowieedzi, zawsze wiedziałem ze na to forum mozna liczyć :)

taaaa....

wszyscy mówia ze proste... tylko nikt nie zakładał....

ja bym temat odpuscił bo w polandzie mało sie to przydaje...

wiem.. bo mam...

albo zakładał szukajac drugiego auta i podpatrujac co i jak....

Właśnie dlatego ja nie chce sie tak łatwo poddawać i chce to zamontowac u siebie :)

no widzisz.....
ja mam inne zdanie...
mam sedna pełna amerykanke z tempomatem i uzywamy go od swięta....
bo nawet jak juz sie go właczy to cos na tych naszych drogach sie dzieje i trzeba hamowac ....(a to ktos wyskoczy, a to hamuje, a to zajedzie pas... itd/itp)
i nie byłbym taki pewny czy zmniejsza zuzycie.... zobacz jak działa gdy wolno podjeżdzasz pod góre....

tak czy inaczej za mało sensownych dróg by sie sprawdził...
chyba ze chcesz go uzywac bo boli prawa noga albo chcesz uzywac dla zasady...

Właśnie problem "nogi" tez dochodzi na dlugiej trasie jest to wygoda, a druga sprawa to to ze chce mieć full wersje i nie lubie zaślepek :P

rafalb33
04-09-06, 23:03
tempomat fajna sprawa, ale szczerze to załączyłem go moze z 3 razy przez prawie rok ( w tym raz jak sie chcialem podrapac po nodze bo cos mi do buta weszlo :lol: )

_Pawel
05-09-06, 00:08
Paweł a mogłbys mi probić zdjęcia jak masz to wszystko poinstalowane w aucie?? ..Jak znajde czas...choc to nie bedzie latwe to porobie zdjecia.... Co do używania tempomatu..Używam go co dziennie..co dzien jade poza miasto i nawet na krotkich odcinkach uzywam..poprostu sie przyzwyczaiłem. Wiadomo ..jeśli jezdzimy po 160-180 zwykłymi drogami to i sie nie przyda bo wciaż cos wyskakuje..ale normalna jazda w "granicach" przepisów jest jaknajbardziej realna z tempomatem.

i nie byłbym taki pewny czy zmniejsza zuzycie.... zobacz jak działa gdy wolno podjeżdzasz pod góre.... a od kiedy to z tempomatem wolno się podjeżdża pod górę..Wlączanie tempomatu poniżej 90 km/h jest bez sensu..i o takiej jezdzie pisze:)

BartCRX
16-05-07, 23:30
Witam! I jak? Czy ktoś już coś wie nowego w tej sprawie? Macie już jakieś zdjęcia?