PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana oleju wg wskazan kompa...

s_misiek
07-04-10, 10:19
witam. mam sedana z usa 2007 r. i tam jest taki bajer ze oblicza zuzycie oleju (%), wydaje mi sie ze liczy wg przejechanych km, no i od ostatniej wymiany przejechalem ok. 9 tys km i mam zuzycie 15% i juz mi sie swieci ikonka klucza, zatem olej do wymiany...troche malo jak na wymiane (castrol edge 5w 30), co mam z tym zrobic, jezdzic dalej i przejechac tak do 15 tys km? podobno tak sie mniej wiecej wymioenia syntetyki....

pudel
07-04-10, 10:33
możesz olać i skasować inspekcję.
albo wymień olej ...

Mariusz1
07-04-10, 14:03
witam. mam sedana z usa 2007 r. i tam jest taki bajer ze oblicza zuzycie oleju (%), wydaje mi sie ze liczy wg przejechanych km, no i od ostatniej wymiany przejechalem ok. 9 tys km i mam zuzycie 15% i juz mi sie swieci ikonka klucza, zatem olej do wymiany...troche malo jak na wymiane (castrol edge 5w 30), co mam z tym zrobic, jezdzic dalej i przejechac tak do 15 tys km? podobno tak sie mniej wiecej wymioenia syntetyki....
częste jazdy na krótkich odcinkach,ja bym wymienił olej

pudel
08-04-10, 00:01
popieram,
też bym wymienił - zalej motulem albo valvoline i będzie git

aras12
08-04-10, 00:40
ja wymieniam motula co 5,5 do 7 tys. km
radze wymienic

pudel
08-04-10, 17:15
ja wymieniam motula co 5,5 do 7 tys. km
radze wymienic

A którego motula lejesz ?

aras12
08-04-10, 21:09
Motul 8100 eco-nergy sae 5w-30

s_misiek
09-04-10, 09:00
hmm...ja slyszalem od jednego mechaniora że zbyt czeste wymiany oleju tez sa niewskazane....

aras12
09-04-10, 11:54
lepiej wymieniac na czas. gdy spada do 15% to wymieniam. po spuszczeniu od razu widac ze olej jest do wyje...

TENCIO
09-04-10, 15:16
hmm...ja slyszalem od jednego mechaniora że zbyt czeste wymiany oleju tez sa niewskazane....

a to dlaczego? chyba ze wzgledu na gwint korka spustowego :)

pudel
09-04-10, 22:57
a czy spotkaliście się z takim korkiem jaki jest przedstawiony w 2 poście z tego wątku ?
http://www.8thcivic.com/forums/engine/112313-diy-oil-change-w-fumoto-quick-drain-valve-pics.html

iced_devil
10-04-10, 21:13
owners manual strona 234 http://techinfo.honda.com/rjanisis/pubs/OM/NA0808/NA0808OM.pdf podejrzewam że chodzi ci róznicę korków miedzy modelem Si a innymi, czyli sielnikiem RA18 a K20

pudel
10-04-10, 22:15
Nie, znalazłem taki korek umożliwiający szybkie spuszczenie oleju, Przekręcasz dźwigienkę i leci . Bez konieczności
wykręcania korka. Chętnie bym kupił ...

s_misiek
12-04-10, 08:11
co do zbyt czestej wymiany, rozmawialem z mechanikiem, ktory m.in. pomogl mi znalezc moja hondzie w USA, dlugie lata tam pracowal i jakies pojecie ma...wiec powiedzial mi on ze ogolnie amerykanie maja to do siebie ze baardzo czesto wymieniaja olej silnikowy, naprawial raz auto goscia ktory w zasadzie wymienial co 2 tys mi (3 letnie auto)l, okazalo sie ze panewki byly do kosza (zużyte) za to silnik byl baardzo czysty w srodku, co sie okazalo, jak zaczal zglebiac temat, okazalo sie ze olej silnikowy, w pelni "dostosowuje" sie do warunkow pracy silnika w ciagu pierwszych 2 tys km od wymiany, dopiero pozniej wykorzystuje 100% swoich wlasciowsci, co za tym idzie, nastepuje zwiekszone zuzycie pewnych elemtnów w silniku...

nie wiem czy to prawada czy nie, ale cos w tym musi byc, znajomy ma CIVA w tym samym roczniku ale kupiony w salonie w Polsce i tam wymiane zalecaja co 15-20 tys., no roznica jest prawie 2x wiekszy przbieg...

iced_devil
12-04-10, 11:21
mój zwykle chce żeby mu zmienić co 10-12kkm, zależy ile jeździ się powyżej 5,5 krpm ;) ja uważam że skoro inżynier mądrzejszy w temacie chyba ode mnie tak chciał, to chyba miał jakiś powód ;)

pudel
12-04-10, 13:17
mój zwykle chce żeby mu zmienić co 10-12kkm, zależy ile jeździ się powyżej 5,5 krpm ;) ja uważam że skoro inżynier mądrzejszy w temacie chyba ode mnie tak chciał, to chyba miał jakiś powód ;)

a co z olejem ?
w usa zalecają półsyntetyk 0W-40 ...

ja leję 5W-50 i zmieniam co 15 000

iced_devil
13-04-10, 13:46
do K20Z3 zalecają 5W30, tam wyżej wkleiłem ci link do amerykańskiej instrukcji on-line, tam będziesz miał specyfikację wszystkich płynów eksploatacyjnych dla amerykańskich wersji civa. W ASO Karlik w Poznaniu gdzie zacząłem swoją serwisować odradzili mi oleje inne niż 5W30 mimo że tu na forum są zagorzali zwolennicy 5W50, serwismeni powiedzieli że 5W50 znacznie zwiększa opory wewnętrzne w silniku i lekko pogarszają ekonomię pracy, owszem jeżeli silnik jest często eksploatowany na bardzo wysokich obrotach to może i ma sens, natomiast oni leją do wszystkich CTRów które są używane w normalnym ruchu miejskim, olej zalecany przez producenta,u siebie leją shella, zalecają też motula i mobil1, jeśli klient nie chce salonowego.... nie wiem ja nie projektowałem tego silnika, ale ktoś kto to robił to pewnie projektował układ smarowania silnika pod konkretną lepkość oleju i pod przeciętnie jeżdżącego użytkownika. Jeżeli silnik nie jest modyfikowany i nie jeździ non stop w wyścigach, to chyba powinien dawać radę na oleju który jest zalecany przez producenta. chyba że konstruktorzy założyli że silnik ma się sypnąć po 200kkm, bo chcą zarobić na częściach, ale o to akurat hondy nie podejrzewam.....

s_misiek
13-04-10, 14:22
to ja nie zakladajac nowego watku jeszcze zapytam, gdzie znalezc filtr paliwa w civie 4d 2007 r. (USA)?? czy wogole wystepuje cos takiego??

pudel
13-04-10, 21:48
do K20Z3 zalecają 5W30, tam wyżej wkleiłem ci link do amerykańskiej instrukcji on-line, tam będziesz miał specyfikację wszystkich płynów eksploatacyjnych dla amerykańskich wersji civa. W ASO Karlik w Poznaniu gdzie zacząłem swoją serwisować odradzili mi oleje inne niż 5W30 mimo że tu na forum są zagorzali zwolennicy 5W50, serwismeni powiedzieli że 5W50 znacznie zwiększa opory wewnętrzne w silniku i lekko pogarszają ekonomię pracy, owszem jeżeli silnik jest często eksploatowany na bardzo wysokich obrotach to może i ma sens, natomiast oni leją do wszystkich CTRów które są używane w normalnym ruchu miejskim, olej zalecany przez producenta,u siebie leją shella, zalecają też motula i mobil1, jeśli klient nie chce salonowego.... nie wiem ja nie projektowałem tego silnika, ale ktoś kto to robił to pewnie projektował układ smarowania silnika pod konkretną lepkość oleju i pod przeciętnie jeżdżącego użytkownika. Jeżeli silnik nie jest modyfikowany i nie jeździ non stop w wyścigach, to chyba powinien dawać radę na oleju który jest zalecany przez producenta. chyba że konstruktorzy założyli że silnik ma się sypnąć po 200kkm, bo chcą zarobić na częściach, ale o to akurat hondy nie podejrzewam.....

lejesz półsyntetyk ?

ja dostałem od znajomego bańkę oleju jaki leją w stanach do hondy i to był półsyntetyk.
Ja robię małe przebiegi zwłaszcza po mieście ...
a nie wiesz jakiego motula zalecają ?

iced_devil
13-04-10, 22:06
zgadza się w usa leją półsyntetyk, ja tu zacząłem lać syntetyk, w instrukcji pisze że można, jak narazie wszystko gra... co do filtru paliwa to polecam link z instrukcją który wcześniej zamieściłem, jak tam nie ma, to mogę poszukać w instrukcji serwisowej którą mam w domu, ale to za 2 tygodnie, bo jestem na wyjeździe służbowym ;)

pudel
13-04-10, 22:09
zgadza się w usa leją półsyntetyk, ja tu zacząłem lać syntetyk, w instrukcji pisze że można, jak narazie wszystko gra... co do filtru paliwa to polecam link z instrukcją który wcześniej zamieściłem, jak tam nie ma, to mogę poszukać w instrukcji serwisowej którą mam w domu, ale to za 2 tygodnie, bo jestem na wyjeździe służbowym ;)

Rozmawiałem z gościem z serwisu i pytałem o filtr paliwa. Chciałem wymienić po przywiezieniu fury ze stanów. Myślałem że sól morska może mu szkodzić itp.
Koleś powiedział że nowoczesne silniki nie mają tego filtra. Pompa paliwowa ma coś w rodzaju filtra, ale nie jest to element wymienialny.

s_misiek
15-04-10, 17:55
jeszcze tylko ostatnia rzecz....filtr oleju wymieniamy przy kazdej wymianie oleju? czy raczej np. co druga wymiana?

TENCIO
15-04-10, 18:05
zawsze w komplecie z olejem !!!

aras12
16-04-10, 00:20
jeszcze tylko ostatnia rzecz....filtr oleju wymieniamy przy kazdej wymianie oleju? czy raczej np. co druga wymiana?
hehe to tak jak z pampersem zawartosc wraz z pielucha.

s_misiek
21-04-10, 08:21
a powiedzcie mi jak to jest z wymianą w automatycznej skrzyni...mam zrobione 48.500 km, przy jakim przebiegu należałoby dokonac wymiany oleju, czy jest to skomplikowane i czy jest tam jakis filterek do wymiany?

TeeS1975
21-04-10, 11:11
okresy wymian są w instrukcji ;)

s_misiek
21-04-10, 11:54
no właśnie ja mam tylko ten manual w formie pdf ze strony hondy, i juz trzeci raz go przegladam i nie moge znalezc gdzie to jest napisane....

jacektp
21-04-10, 13:23
no właśnie ja mam tylko ten manual w formie pdf ze strony hondy, i juz trzeci raz go przegladam i nie moge znalezc gdzie to jest napisane....
Wymienia się po 60 tys km - to jest podane w książce gwarancyjnej a nie w instrukcji i dlatego nie możesz znaleźć.

s_misiek
22-04-10, 20:27
a czy płyny ATF ze specyfikazją DEXRON IID spełniają normy jak ATF Z1 Hondy, który jest zalecany...bo zastanawiam sie że skoro były by zgodne, to w zasadzie wystarczy zalać skrzynie jakims dobrym ze spec. DEXRON IID, których jest dość sporo na rynku, za to ATF Z1 tylko w serwisie...

jacektp
26-04-10, 15:21
a czy płyny ATF ze specyfikazją DEXRON IID spełniają normy jak ATF Z1 Hondy, który jest zalecany...bo zastanawiam sie że skoro były by zgodne, to w zasadzie wystarczy zalać skrzynie jakims dobrym ze spec. DEXRON IID, których jest dość sporo na rynku, za to ATF Z1 tylko w serwisie...
Honda twierdzi, że inne płyny nie spełniają norm Z1 Hondy, a producenci tych płynów nic na ten temat nie mówią. Ja bym nie ryzykował.