PDA

Zobacz pełną wersję : plyn w chlodnicy

stivenh
04-09-06, 01:12
witam, mam takie pytanie,
mam silnik d15b2 i jest to zwykla seria i dzisiaj mialem okazje jechac autostrada A4 wiec postanowiem przetestowac V-max. I jestem troche zaskoczony bo powyzej 160 to tak juz srednio przyspieszal a 180 udalo mi sie osiaganc tylko przez chwilke z gorki. Dodam ze taka predkosc powyzej 150 to utrzymywalem moze ok 5 min. I zaliczylem zonak kiedy wskozowka od tem. plynu w chlodnicy podjechala pod czerwone pole.
Czy to noramalne przy tkaich predkosciach??KOla mam 14
Dodam jeszcze ze kiedy zwolnilem i jechalem ok 120 to temp. spadla do normlanego poziomu i potem bylo wszytko OK.
Pierwszy raz mi sie cos tkaiego przytrafilo bo zwykle nie przekraczam 120 wiec nie mialem okazji sie przkekonac.

pozdro

Raveland
04-09-06, 05:25
to napewno nie jest normalne

Piotrek Klag
04-09-06, 08:47
to napewno nie jest normalne
i było o tym 100 razy!!

Przyczyny potencjalne: chłodnica nie daje rady, badziwny płyn (poelcan koncentrat glyco shell) itd, - ale z reguły jest to własnie nieudolna chłodnica....

Poszukaj na forum - było o tym już na prawdę 100 razy.

3dan
28-10-06, 18:12
Witam zapytam tu bo nie bede zakladal nowego tematu(pytalem na forum Civik od 2001 bo byl tam podobny temat,ale to forum chyba umarlo),chodzi tez o plyn tylko ze: w zbiorniczku wyrownawczym,plyn pojawia sie i znika,na zimnym silniku poziom plynu znajduje sie troche ponizej polowy midzy Min a Max,natomiast po przejechaniu kilku km i rozgrzaniu silnika plyn jest na Maximum w zbiorniczku,tez tak macie czy mam cos zj.......... jezeli tak to co???

Mattmax
28-10-06, 19:30
3dan a wlej do małego garnka wode tak zeby było jej ok .2-3 cm od brzegu przykryj szczelnie pokrywką i zagotuj!:) co sie stanie? woda wykipi w koncu-i gdzies bedzie musiała sie wylać-w tym wypadku na kuchenke!:) Wiec podobnie jest w chlodnicy...gdzies ten płyn musi sie pomieścić!Jak na moj prosty-chlopski rozum to normalne!Gorzej gdyby CI tego płynu ubywało!pozdrawiam

3dan
28-10-06, 20:47
wlasciwosci fizkochemiczne cieczy bralem pod uwage tylko z tropu zbilo mnie ze az tyle tego plynu przybywa a podrugie to :cytat z "Sam_ naprawiam_civik"jest napisane: "Poziom cieczy chlodzacej powinien znajdowac sie,gdy sielnik jest zimny(temperatura cieczy chlodzacej wynosi ok +20C)przy naku Max na zbiorniku wyrownawczym"
????
co wy na to??