Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16B2 - D16Z5 lub D16A8 lub A9

realtek
06-04-10, 14:40
Witam, ciągle rozważam pomysły na podniesienie mocy mojego D16B2, nasunął mi się taki pomysł, a raczej pytanie do was:
Czy jest możliwość kupna głowicy DOHC z D16Z5 lub A8 lub A9 i założenie w miejsce mojej głowicy?
Czy przy takiej przeróbce, jeśli ew. jest możliwa trzeba wymieniać/przestrajać kompa?
Jaką moc mógłbym uzyskać planując taką głowicę (do sprężania 11:1), polerując kanały dolotowe, usuwając kata i zmieniając kolektor na 4-2-1? Mam LPG, więc myślę, że DOHC będzie lepszym wyborem niż VTEC.
Czy toważyszą temu jakieś przeciwskazania?

Z góry dzięki, pozdrawiam

lozek
06-04-10, 15:22
D16B2 to SOHC a D16Z5/A8/A9 to DOHC więc głowicy nie przełożysz.

Jak dla mnie to albo chcesz jeździć szybko - mieć więcej mocy, albo tanio - mieć LPG. Nie da się złożyć uniwersalnego samochodu, który będzie zapitalał jak głupi i do tego mało palił.

Chcesz więcej mocy to Mini Me - szukaj głowicy z SOHCa (np od Z6, Y8, Y2)

realtek
06-04-10, 16:14
czyli nie da się przerobić SOHC na DOHC w ogóle? Bo myślałem, że to tylko kwestia głowicy

' MADMAN '
06-04-10, 16:50
nie niestety nie da...

proelektronics
22-04-10, 13:58
Witam wszystkich na wstępie podkreślam że jestem nowicjuszem w sprawach swapów. Jednakże pozwolę sobie na zadanie am poważnego pytania.
Kto z was robił przekładkę w EG4 z d15b2 na d16a8/9?
Mam silnik zakupiłem ostatnio od rovera 416gt (silnik identyczny jak w crx, concerto)
temat mechaniczny mam ogarnięty wiem co i jak.Temat elektryki mnie męczy bo nie wiem co zostawić co zmienić co z ecu? czy trzeba będzie rozbierać całą deskę rozdzielczą? czy potrzebna jest tylko wiązka silnikowa? czy również kabinowa? wszystkie odpowiedzi będą dla mnie cenne oprócz tych typu a dlaczego d16a8/9 a nie vtec. poprostu na vteca mnie nie stać a powyższy silnik kupiłem dość okazyjnie.

FG3
22-04-10, 14:13
czyli nie da się przerobić SOHC na DOHC w ogóle? Bo myślałem, że to tylko kwestia głowicy

da sie, bylo juz o tym na forum.

trzeba przerobic troche uszczelke pod glowice i przesunac jeden otwor na szpilke w glowicy.

proelektronics
23-04-10, 17:16
to jak Panowie pomoże ktoś?

Kras
23-04-10, 17:30
Dac sie mechanicznie da. Poszukaj u wujka google, wyrzuci link do amerykanskiego forum gdzie jest build up ze zdjeciami. Ale wcale tak rozowo nie jest, duzo problemow i ogolnie nie warto. Zakladaj czapke z vtec, doprez tlokami z dohc i bedzie gitara. Temat obcykany u nas we wszystkie strony i milion watkow o tym jest.

Albo nie bede taki i wrzuce linka http://www.d-series.org/forums/engine-building/47496-putting-zc-head-d16a6-pics.html :)