Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odczepienie kabelaz kostki od nawiemu?? czy to coś pomoże??

manuel
03-09-06, 15:48
czesc. własnie wymieniałem diody w nawiewie i wszystko zamontowalem, wszystko bylo ok dopuki nie przekrecilem swiatel pozycyjnych. diody słabiej świeciły. czy musze odłączyć kabel 12 v takjak zrobilem to w zegarku. bo jak zmieniałempodświetlanie w zegarku wówczas odłączylem kabelek 12 v i po właczonych światłach pozycyjnych zegarek normalnie świecił. powiedzci czy dobrze mysle czy odczepić kabelek 12 v od nawiewuz tej zielonej kostki czy co mam zrobić?? prosze o pomoc

cubuz
03-09-06, 21:57
ziom, nie wiem czy cie dobrze zrozumialem ale przeciez jak swiatla nie sa zapalone to podswietlenie nawiewu sie nie swieci ? :roll:

ppm702
04-09-06, 11:37
manuel, naucz sie pisac po polsku, a nie bełkotać. Dość mam czegoś takiego z Twojej strony. Napisz jeszcze raz powoli i zrozumiale :?

manuel
04-09-06, 13:52
Ok pisze zrozumiale:) Więc robilem diody w nawiewie, przyciski (na czerwono) i tam gdzie ten obrazek jest na niebiesko. Po przekręceniu zaponu wlaczaja sie te przyciski, chyba sie zgadza co nie?? można naciskać wszystko jest ok, jednak po wlaczeniu swiatel następuje zmniejszenie intensywności świecenia przycisków (tych czerwonych co zamontowaem w guzikach). Interesuje mnie wylacznie to czy da się zrobić tak by po wlaczeniu swiatel intensywność czerwonych diód pozostala taka sama, a nie tracila na efekcie. Podlaczalem zegarek, bo zmienialem podswietlanie na niebiesko za pomocą foli i wystepowal podobny problem - po przekręceniu światel intensywnosc swiecenia zegarka byla slabsza. Dlatego odlaczylem kabelek jak poradzili mi na forum i pozniej wszystko dzialalo tak jak chcialem. Czyli po przekreceniu swiatel dzilalo normalnie. Zapytalem czy jest mozliwosc zrobienia tego samego w przyciskach (guzikach) od nawiewu?? czy mozna odlaczyc jakis kabelek i po przekreceniu swiatel, chce by intensywność świecenia byla taka sama jak przed przekreceniem swiatel, co wiąże sie z tym, ze kolor przycisków bede bardziej intensywny. Mam nadzieje ze teraz mnie zrozumialeś o co chodzi. Przepraszam za wszystkie niejasności ;)

cubuz
04-09-06, 14:36
ja dalej nie wiem czy cie dobrze rozumiem. nie sprawdzalem tego u siebie ale rozumiem ze jak przekrecasz kluczyk w stacyjce to zapalaja ci sie lampki na przyciskach.

znalazlem w ksiazce taki opis zlaczki i moze to chodzi o ten 5 pin. opis jest z 6gen wiec nie wiem jak tam u ciebie ale pewnie podobnie
http://img226.imageshack.us/img226/3581/polaczeniewx9.jpg

Lcfr
04-09-06, 19:36
Ok pisze zrozumiale:)
I to pozwoli innym udzielic Ci sensownej odpowiedzi...

Podlaczalem zegarek, bo zmienialem podswietlanie na niebiesko za pomocą foli i wystepowal podobny problem - po przekręceniu światel intensywnosc swiecenia zegarka byla slabsza. )

hmm... dziwne że uzysłeś folii... przeciez jak sam napisałeś:
Uważam że folie guzik dają, chyba że naprawde bedzie jakas dobra
trzeba było tictaców uzyc..... :roll:

Interesuje mnie wylacznie to czy da się zrobić tak by po wlaczeniu swiatel intensywność czerwonych diód pozostala taka sama, a nie tracila na efekcie.

Zastosowac diody swiecące na czerwono.... tak jak chciałes... ale....
diody wykonane z tego przeźroczystego plastiku (białe-szkliste) które swieca o wiele mocniej od tych z czerwonego plastiku...
Montowałem takie juz w tym panelu ogrzewania dla "przemo" i nawet po właczeniu swiateł swieciły mocno (jak dla mnie nawet za mocno... ale tak chciał własciciel)