PDA

Zobacz pełną wersję : brak klimy

bcn
05-04-10, 22:10
pomozcie, panowie, bo nie wiem co sie stalo: wlaczam klime (manualna) - i nic. dioda na przycisku swieci, ale oprocz tego zadnego znaku - powietrze cieple, obroty takie same, zadnego spadku mocy (a zawsze byl) - co moze byc przyczyna? jutro jade do jakiegos serwisu od klimy, ale moze macie wiedze albo pomysl co sie spsulo?

KruKs
05-04-10, 22:14
sprawdz czy wogole sprezarka sie wlacza/wentylator ... tak na miejscu mozna to zrobic

bcn
05-04-10, 22:18
tzn jak - wentylator wlacza sie razem z klima, czy pozniej?

Budziniak
05-04-10, 22:26
Odkręć zaślepkę zaworu i cienkim śrubokręcikiem delikatnie go wciśnij w ten sposób sprawdzisz czy masz w ogóle gaz w układzie. Potem można sprawdzać elektrykę.
Natomiast jeżeli kompresor się załącza to przyłóż dłoń do rurki niskiego ciśnienia. Powinna być lodowata of kors przy prawidłowym ciśnieniu

cart
06-04-10, 22:55
Przyczyn może być kilka.
Pytanie podstawowe, czy jest gaz?
Włącza się wentylator?
Może być ubytek/dziura w układzie no i sam tego nie sprawdzisz.

Jedz do jakiegoś serwisu klimy i niech Ci ogarną.

KruKs
06-04-10, 23:25
nie wentylator chyba nie wlacza sie odrazu z klima z tego co mi sie wydaje :) chwile odczekaj ale tak jak poprzednicy pisza najpierw sprawdz czy masz gaz

karolzales
06-04-10, 23:36
pomozcie, panowie, bo nie wiem co sie stalo: wlaczam klime (manualna) - i nic. dioda na przycisku swieci, ale oprocz tego zadnego znaku - powietrze cieple, obroty takie same, zadnego spadku mocy (a zawsze byl) - co moze byc przyczyna? jutro jade do jakiegos serwisu od klimy, ale moze macie wiedze albo pomysl co sie spsulo?
podepnę się do tematu mam honde ma9 z 97r klima działa ostatnio jak nabijałem czynnika to na tym urządzeniu podczas testu koleś stwierdził ze instalacja szczelna tylko ze ciśnienie jest bardzo 1 8 bara wysokie i coś nie chce rozłączyć kompresora . klima oczywiscie manualna

bcn
07-04-10, 07:44
no wiec gazu nie bylo; nabili azotem - wyciekow nie ma:rolleyes: nabili wiec nowy czynnik i zobaczymy, czy ucieka. Albo jakas mikronieszczelnosc jest, albo wyparowal:D dzieki za podpowiedzi

agent
08-04-10, 10:26
Jak gazu nie było to nieszczelność musiała byc chyba że kilka lat nie byłeś. Jak miałem taką mikronieszczelnosć że 3 razy testowali i dopiero jak wyjąłem skraplacz napełniłem azotem i poleżał pod wodą to zaczęły iść delikatne bąbelki a napełniony był przy tym ciśnieniem większym niż normalnie.

tomek
11-04-10, 11:53
Ja miałem delikatnie uszkodzony kondenser - od uderzenia kamienia. Po nabiciu układu klima działała trzy miechy, na ciśnieniomierzu jak nabijali azotem żadnych ubytków nie stwierdzili. Jest taki preparat w sprayu, którym jak się spryska miejsce nieszczelności to powstaje piana - tak zlokalizowałem w/w miejsce uszkodzenia kondensera.
Ostatnio wymieniłem kondenser /oczywiście razem z osuszaczem/ i wszystko ok.