Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : różnice w alternatorach

dymek
05-04-10, 21:37
Czy ktoś z Was może mi sprawdzić w EPC czy rolki w alternatorach w B18C i w innych B seriach się różnią? Czy paski w B18C są jakieś wzmocnione? Kolejny raz po jeździe 9oooRPM przerkręca i rozrywa mi pasek :-/ Może to sprawa innego alternatora?

emg
05-04-10, 23:34
a masz aluminiowe kółka pozakładane? u mnie tak się działo na tanich alu, teraz wróciłem do serii

dymek
07-04-10, 07:41
Wiesz, muszę się przyjrzeć czy to aluminium. Koło pasowe na silniku czy i na alternatorze?

A czy alternator od B18C Obd2 może się różnić mocowaniem, obudową, mechanizmem od B serii Obd1? Może nie są w osi?

cifek wawa
08-04-10, 19:56
odkryles przyczyne?

dymek
11-04-10, 22:26
Przede wszystkim obudowa, wygląd i rolka w alternatorze jaki miałem przy B18 (wiązka OBD2) jest taki sam jaki miałem w D16Y7.
Przy B18 w EJ6 nie ma miejsca by wyjąć tak po prostu alternator. Musiałem wykręcić listwę paliwową. Inną opcją jest wyjęcie półosi....
Po wyjęciu podjechałem do zakładu gdzie wymienione zostały oba łożyska - pewnie by na nich jeszcze pochodził, ale to tak profilaktycznie. W zakładzie od razu stwierdzili że rolka jest pokrzywiona a dodatkowo jedna ze ścianek była starta. Przełożyli rolkę z drugiego mojego alternatora. Po złożeniu w czwartek dziś jest 3 dzień gdy jeżdżę, testuję i sprawdzam i wstępnie wydaje się, że jest ok.