Zobacz pełną wersję : Radio - problem!
Cześc wam. Od pewnego czasu w mojej hondzie zauważyłem dziwne zjawisko a mianowice kiedy sobie jade i gra radio ( nie jakoś tak super głośno , normalnie) to ja np. włączę kierunek lub otworze szyberdach to automatycznie radio przestaje grac i piosenka zaczyna grac od nowa lub w przypadku radia zaczyna szukac stacji na nowo jakby na chwile dopływ prąd został przrwany. Nie wiecie co to może byc? Z góry dzięki za wszystkie rady
a masa (miuns) dobrze podpięty ??
Heh.. szczerze mówiąc to nie wiem ale radio montował mi mój tato a on jest z zawodu elektrykiem. Spytam się :)
JulekCIVIC
05-04-10, 14:21
to niech spr skąd dochodzi zasilanie do radyjka, może wziął jakieś trefne i teraz ma za duży pobór tak jak przy odpalaniu silnika gaśnie...
Ale to jest coś takiego że np jak zamykam szyberdach i w trakcie zamykania cały czas gra tylko jak puszcze przycisk to radio nie wyłacza się tak jak przy odpalaniu auta - cały czas ma zasilanie tylko jest chwila ciszy i piosenka zaczyna grac od nowa. Radio mam na tą wyjmowaną płytke zacznę może od jej przeczyszczenia może coś nie styka albo jest zabrudzone i w momencie gdy jest większy pobór prądu to poprostu napięcie jest małe i się restartuje
musisz sprawdzic pierwsze co to zasilanie czy na pewno masz dobrze podpiete i tak jak wyzej czy minus jest dobry chyba ze kncówka mocy zawodzi i nie dostaje pradu podczas poboru duzej mocy z aku
przed chwila wróciłem od auta i przerywa tylko wtedy , gdy zamykam szyberdach (nie w trakcie zamykania tylko jak już jest zamknięty) tak samo z klaksonem jak zapipcze to tak samo się przerywa , jak szyby otwieram i zamykam to to nic się nie dzieje.
cos masz pochrzanione w instalacji. szyby z pewnościa mają większe obciązenie niż sygnał dzwiękowy
jesli masz możliwość sprawdz czy inne radio też ma taką przypadłość jeśli tak poprowadz na nowo kable zasilajace do radia