Zobacz pełną wersję : Skrzynia biegów
Witam!!
To mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich!
Posiadam hondę 5D MA9 95 rok D15Z3 (świetne i ekonomiczne autko), ale dzisiaj narodził się problem
otóż wyjechałem z garażu na wstecznym i po włożeniu jedynki coś strzeliło (w sensie pękło) i autko przestało jechać. Zero jakiego kolwiek biegu. Początkowo podejrzewałem że to sprzęgło jednak sprzęgło działa bo gdy jest wciśnięte wszystko jest ok ale kiedy silni pracuje i puszczam sprzęgło słychać jest szum wydobywający się ze skrzyni Gdy puszczę sprzęgło szum słychać cały czas gdy włożę bieg nic to nie zmienia autko stoi w miejscu a po puszczeniu sprzęgła auto nadal stoi i słychać tylko szumiącą skrzynie.
Chciałem zapytać czy miał ktoś taki przypadek kiedyś? Jeśli tak to co uległo uszkodzeniu. Osobiście podejrzewam pęknięcie wałka sprzęgłowego bo nawet na luzie po puszczeniu sprzęgła słychać ten szum. Przy wciśniętym sprzęgle jest cisza.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomysły i wypowiedzi
Nadmienię jeszcze że autko nie jest katowane jest normalnie użytkowane
Moze półośka wyskoczyła, albo przegub strzelił? Popatrz też moze na te cięgna co idą od lewarka do skrzyni może tam sie coś wypieło? Ostatnio był podobny temat tylko nie pamietam w którym dziale.
Pozdro
A więc sprawa jest już raczej jasna byłem właśnie jeszcze raz przy samochodzie i biegi wchodzą bez sprzęgła więc napęd nie jest już przekazywany na skrzynię więc chyba moje podejrzenia są trafne że to wałek sprzęgłowy bo jeśli była by to wina tarczy czy docisku to po odpaleniu silnika słychac by było tłuczącą się tarczę. A sprzęgło działa normalnie bo po wciśnięciu jest cisza a jak puszczę to szłychac tylko szum wg mnie urwanego wałka sprzęgłowego który kręci się na ośce wchodzącej w łożysko w kole zamachowym
Ale to okaże się po demontażu skrzyni Jeśli to wałek to co radzicie rozbierać skrzynię i wymieniać wałek czy kupić jakąś używkę? Skrzynie nie okazywała jakichkolwiek oznak zużycia pracowała lekko i cicho
A więc sprawa jest już raczej jasna byłem właśnie jeszcze raz przy samochodzie i biegi wchodzą bez sprzęgła więc napęd nie jest już przekazywany na skrzynię więc chyba moje podejrzenia są trafne że to wałek sprzęgłowy bo jeśli była by to wina tarczy czy docisku to po odpaleniu silnika słychac by było tłuczącą się tarczę. A sprzęgło działa normalnie bo po wciśnięciu jest cisza a jak puszczę to szłychac tylko szum wg mnie urwanego wałka sprzęgłowego który kręci się na ośce wchodzącej w łożysko w kole zamachowym
Ale to okaże się po demontażu skrzyni Jeśli to wałek to co radzicie rozbierać skrzynię i wymieniać wałek czy kupić jakąś używkę? Skrzynie nie okazywała jakichkolwiek oznak zużycia pracowała lekko i cicho
jesli faktycznie wąłek poszedł i bys wymieniał to wal na pm odsprzedma ci go za małe grosze mam skrzynie własni od tego silnika bo wymieniałem gdyz szumiałymi łozyska a skrzynie lezy mi niepotrzebnie
Wymień wałek i będzie dobrze :) u mnie np szumią łozyska to juz lipa skrzynkę trzeba wymianiać ;/ już zakupiłem
drex pytanko do Ciebie jak wymianiałes skrzynke to na tą samą czy inną??
Wymień wałek i będzie dobrze :) u mnie np szumią łozyska to juz lipa skrzynkę trzeba wymianiać ;/ już zakupiłem
drex pytanko do Ciebie jak wymianiałes skrzynke to na tą samą czy inną??
na inna od d16y7 :)
na inna od d16y7 :)
Jak Ci się śmiga na tej skrzynce? czuć że auto jest elastyczniejsze? ja zakupiłem skrzynkę od D14A3 bo u mnie łożyska szumią ;/ możesz opisać jakie objawy występowały u ciebie w skrzyni która wymieniłeś też wspomniałeś o łożyskach. No i jeszcze jedno pytanko obawiam sie że przy wymianie skrzyni będę musiał wymieć sprzęgło ehh;/ ale to się okaże i właśnie apropo sprzęgła czy to jest zależne że będę miał inna skrzynkę ?? czy sprzęgło kupuje się do skrzyni czy silnika bo jak widziałem to sa rużne grubości tarczy
co do elastycznosci to jest roznica kolosalna jest duzo lepsza ta skrzynia niz seryjna, a co do szumienia to wymieniałem własnie dla tego ze mi łozyska strasznie huczały a sprzegło to z tego co sie orientuje to dobiera sie do silnika a nie do skrzyni
co do elastycznosci to jest roznica kolosalna jest duzo lepsza ta skrzynia niz seryjna, a co do szumienia to wymieniałem własnie dla tego ze mi łozyska strasznie huczały a sprzegło to z tego co sie orientuje to dobiera sie do silnika a nie do skrzyni
Więc mogę pocieszać siętym że nasza długa skrzynka w moim przypadku z D15Z8 po zamianie na skrzynkę z D14A3 bedzie wyraźnie szybciej rozpędzać autko :) hmm czy powiadasz że sprzęgło dobiera się do silnika - bo już się z deka zmartwilem. Drex a jakie przełożenia ma ta twoja skrzyneczka ??
1st. 3.250
2st. 1.762
3st. 1.172
4st. 0.909
5st. 0.702
główne 4.058
wziołem to z jakiejsc tabelki powino byc dobrze skrzynia pochodzi z coupe d16y7
...ale właśnie między innymi przez takie przełożenia jakie są w oryginalnej skrzyni ten d15z jest ekonomiczny. Ja wymieniłbym łożyska, kto wie jaka bedzie kolejna używana skrzynia?
Miałem skrzynię od 1.4 (a nawet dwie) i stwierdzam że rzeczywiście, lepiej się to zbierało ale jakoś tak te przełożenia nie były dobrze dobrane (naprawdę? :D ) i mi to nie do końca odpowiadało. Do tego Econo działało do 88km/h na V biegu co uniemożliwiało używanie go w trasie, na pozostałych baardzo leniwie i znacznie krócej, spalanie w mieście wzrosło o ponad 1l/100km jak nie więcej... Ja bym skrzyni od 1.4 w 1.5 już nie chciał, jak kombinować to tylko hybryda.
Łożyska wymieniać tylko w warsztacie który naprawia skrzynie od Hond, inaczej możecie mieć jak ja - po 3km od wyjazdu zablokowały mi się koła na mokrym asfalcie, średnio przyjemne... A szumieć nie muszą na 100% łożyska wałka (choć raczej to one).
Najlepiej byłoby kupić skrzynię zamontowaną jeszcze w jeżdżącym aucie.
Szukam i nie mogę znaleźć może ktoś wie gdzie jest instrukcja wymiany skrzyni biegów :)
Szukam i nie mogę znaleźć może ktoś wie gdzie jest instrukcja wymiany skrzyni biegów :)
Może w manualu ? Jak to ogarniasz to sam wykombinujesz co od czego odkręcić po samym obejrzeniu auta i manuala, a jak nie to lepiej się nie zabierać.
Może w manualu ? Jak to ogarniasz to sam wykombinujesz co od czego odkręcić po samym obejrzeniu auta i manuala, a jak nie to lepiej się nie zabierać.
Widziałem na forum co i jak odkręcać :) spoko nie ma strachu w końcu już nie pierwszy raz coś się modzi w aucie :D