Zobacz pełną wersję : Czujnik ciśnienia powietrza w oponach
Witam Forum,
W piątek zmieniłem opony z zimowych na letnie. Dziś, po przejechaniu 30 km, zapalił mi się wskaźnik niskiego ciśnienia w oponach. Podjechałem do najbliższej stacji benzynowej i nie zauważyłem jakiegoś specjalnego ubytku w żadnym z kół. Na wszelki wypadek napompowałem każde z kół do wartości 2,4 bar. Niestety, wskaźnik nadal się pali. Czy ktoś miał takie doświadczenia?
Pozdrawiam
B. K.
spróbuj zresetować, jak sie znowu zapali to znacz ze coś nie tak
Niestety, reset nie działa na ten komunikat. Jutro pojadę do ASO.
Odłacz akumulator na noc i rano go podłącz.zobacz czy pomoze.
arkadiusz29
05-04-10, 21:34
Czary mary,hokus pokus........;)- Paweł z tym odłanczaniem aku tez dałeś czadu :D
Pewnie trzeba wykasować bład z ECU i tyle lub poszedł czujnik.
A tak wogóle czy koła na zime i na lato są tych samych rozmiarów?Czy to nie wpływa na prace tego systemu?A moze wulkanizator coś spartolił podczas wymiany kół?Nie mam tego systemu w moim wiec troche strzelam ;)
Moze masz w instrukcji zasade działania tego systemu,myśle ze to bardzo rozjaśni sprawe
oj koledzy, trzeba wejsc w komputer pokladowy i tam jedna z opcji kasuje ten błąd :) pozdrawiam
Tak z ciekawości - ten czujnik jest tylko w Type Skach? W jakich wersjach jest?
nie wiem ja tego nie mam dlatego dałem propozycje odłączenia aku :P
ja tak miałem ale po zmianie z letnich 225/45/17 na zimówki 225/50/17, Włśnie po przejechaniu ok 30km wyskoczył mi ten "błąd". pojechałem do wulkanizatora, aby posprawdzać ale powietrze wszędzie jak należy. No i zacząłem sie sam bawić komp. pokładowym i znalazłem tą funkcje (w kompie jej znaczek jest taki sam jak się wyświetla na kokpicie - opona z wykrzyknikiem), no i tam sie robi resecik i tyle :) Ja mam typeS z 2009 i mam czujniki..
Jest dokładnie tak, jak napisał Czajka - w ustawieniach komputera jest dodatkowe menu dot. resetu czujników.
Zadzwoniłem do serwisu, który zmieniał mi opony i dowiedziałem się (a jest to moje pierwsze auto z czujnikami ciśnienia), że zawsze należy resetować czujniki po zmianie opon. Szkoda, że w instrukcji obsługi, którą dostałem przy zakupie auta na 516 stronach nie ma ani jednej wzmianki nt. czujników ciśnienia w oponach.
bo nie masz zadnego czujnika cisnienia. ten system dziala na podstawie odczytu z czujnika vsa. wystarczy ze masz inna wysokosc bieznika w letnich i zimowych gumach i droga jaka przebywasz na jednym obrocie kola jest inna i system interpretuje to jako zmiana cisnienia w oponie, dlatego trzeba to resetowac po kazdej wymianie opon/kol
Jakkolwiek, w manualu nie ma żadnej wzmianki nt piktogramu z oponą i wykrzykinkiem, a wszystkie inne (mam nadzieję) są opisane.
buri piszac "czujnik" nie miałem na mysli czujnika w wentylu czy Bóg wie gdzie, jakoś trzeba było to nazwac a ta nazwa jest chyba najbliższa... :) EOT, problem chyba rozwiazany
Na wszelki wypadek napompowałem każde z kół do wartości 2,4 bar.
A n nie powinno byc 2,1?
2,4 to chyba wartosc przy pelnym obciazeniu, po miescie 2,0-2,1 wystarcza
Tak z ciekawości - ten czujnik jest tylko w Type Skach? W jakich wersjach jest?
Po lifcie jest w każdej wersji 5D. Zapala się po zmianie opon (kół) lub jak jest nieodpowiednie ciśnienie . Komunikat można skasować samemu. opisane jest jak to zrobić w nowych książkach serwisowych hondy.
Dzisiaj zmienili mi opony.. juz pomine milczeniem ile mnie skroili za zmiane kół....
i oczywiscie po 15KM pokazala mi sie kontrolka ze mam za male cisnienie w oponach... Mozecie wytlumaczyc krok po kroku jak ten komunikat zresetowac ? Bo jak zadzwonilem do ASO to mi powiedzieli ze trzeba pod komputer podlaczyc.. grrrr.. dziiaj poprostu jestem juz zmeczony i zly.
taaa.... i cie zgola 100 albo i wiecej :) wchodzisz w menu komputeru pokladowego, w ustawenia i szukasz sobie az sie wyswietli taki sam obrazek jak na desce czyli opona z wykrzyknikiem, wchodzisz w to i klikasz "reset" i tyle :) to 100 dla mnie :) hehe
moze durne pytanie... ale jak wejsc w menu komputera pokladowego ?
wciskasz na kierownicy (I) ten duzy od informacji i go przytrzymujesz az na wyswietlaczu na liczniku pokaze sie komp :) a pozniej sie juz zorientujesz
Dzieki wielkie pomoglo :)
prezesszymon
18-10-10, 20:47
Witam hondziarzy! dzisiaj wymieniłem opony na zimowe i mam to samo - sygnalizacja czujnika zaświeciła się zanim dojechałem do domu. Dobrze, że znalazłem ten temat na forum to jutro zrobię reseta kompa. A już się wsciekłem i chciałem dzwonić do ASO i do warsztatu z opr....Dam znać czy po resecie sprawa będzie załatwiona pozdrawiam!! :cool:
Wszystko jest jak byk opisane w instrukcji obsługi Koledzy, swoją drogą ja na szczęście takich przebojów po zmianie na zimówki nie miałem:)
Mam civca drugi rok , koła przerzucałem po raz trzeci ale po raz pierwszy nie pokazał mi się komunikat o którym jest ten temat. Może dlatego, że dokładnie sprawdziłem ciśnienie, które jest zgodne z instrukcją.
To samo u mnie dziś wyskoczyło z czujnikiem. Na szczęście znalazłem temat i ogarne sobie to:p
Czekajcie czyli fizycznie nie ma zadnego czujnika w wentylu? kurcze to by byla swietna wiadomosc, bo znajomy wulkanizator mowil ze jak jest w wentylach to po zimie zawsze ktorys jest do wymiany (sol bloto, zasniedzialy itp) !
Nie chce zakładać nowego tematu więc odkopie trochę ten. Po zmianie kol z letnich na zimowe w civic fg1 coupe pojawiła mi się kontrolka tpms. Ciśnienie w kołach jest ok. Jak skasować ten błąd? Dodam, że w coupe nie ma możliwości wejścia w menu i skasować go.
Czekajcie czyli fizycznie nie ma zadnego czujnika w wentylu? kurcze to by byla swietna wiadomosc, bo znajomy wulkanizator mowil ze jak jest w wentylach to po zimie zawsze ktorys jest do wymiany (sol bloto, zasniedzialy itp) !
NIema. System porównuje prędkość obrotową kół i jak jedno kręci się z inną ilością obrotów niż pozostałe przez dłuższy czas to wyrzuca błąd. Natomaist nie pokaże ci, jakie dokładnie jest ciśnienie w kołach.
Tym którzy nie mają tego sytemu polecam taki patent (https://pl.aliexpress.com/item/Car-Styling-4pcs-2-2bar-32PSI-Car-Tyre-Tire-Pressure-Valve-Stem-Caps-Sensor-3-Color/2036973261.html?spm=a2g17.search0104.3.1.Ipj5uM&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10152_10 065_5000015_10151_10344_10068_10345_10342_10343_51 102_10340_10341_5130015_10609_10541_10084_10083_10 304_10307_10301_10610_5870020_5080015_10312_10059_ 10313_10314_10534_100031_10604_10603_10103_10605_1 0594_5060015_10142_10107-10342,searchweb201603_32,ppcSwitch_7&algo_expid=45b3257c-f6a8-48ca-86dc-4cba3d49aaff-0&algo_pvid=45b3257c-f6a8-48ca-86dc-4cba3d49aaff&transAbTest=ae803_4&rmStoreLevelAB=5);
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1csMMfZLJ8KJjy0Fnq6AFDpXaE.jpg
może zbyt pięknie nie wygląda na kole, ale testuję go już ze 2 lata i jeszcze się nie zawiodłem. Działa już przy niedużych ubytkach.