PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 1.7 ctdi

budynn88
04-04-10, 15:00
Witam , w obecnym czasie chce kupić samochód i chciałem sie zapytać posiadaczy 1.7 ctdi ale i też innych co myślą o tym silniku , jakie sa wady , jakie zalety , na co patrzec podczas kupowania takiej hondy , ile kosztuja czesci , czy sa zamienniki hehe mam przeznaczone 22 tys na samochod moze coś zaproponujecie ? P.S. wesołych świat !! :)

lukamila
04-04-10, 17:16
Według mnie zalety to bardzo niskie spalanie , a własciwie zakres spalania. Moja pali od 4,96 do 6,1. To jest zaleta ogromna, bo nawet jeśli chcesz sie gdzies pospieszyc to nie odczujesz tego po kieszeni. Kupiłem jak miała 33 tys, teraz ma 163 tys i poza standardowym przeglądem wymieniałem : gumy na stabilizatorze, końcówki stabilizatora- to są groszowe sprawy i poduszke pod silnikiem która pękła i silnik na dwójce wpadał w wibracje. Przeglądy robię co 15 tys, a że mam daleko do pracy to średnio co 3 miesiace , i nie ma że boli, w tej kwestii jestem przeczulony. In minus to - dziwne stuki jak jade po drobnych dziurach , co ciekawe w serwisie i zaprzyjazniony mechanik nie potwierdzili zadnych luzów. Dowiedziałem sie tylko że to powód jakiejs sprężynki w układzie kierowniczym, ale powiedzieli że mam sobie dać luz i nie wymieniac bo za chwilę znów będzie stukać. Auto ma bardzo dobre osiągi, lekkie dobrze przyspiesza i wewnątrz pojemne, a szyba przednia jest sporych rozmiarów przez co dobrze widac. Wiem tez że parują refklektory, ja mam problem z jednym i latem zdemontuje i uszczelnię. Niedługo będę sprzedawał auto , choc najbardziej żal mi sprzętu który tam wstawiłem - szkoda go też wyciagac . Profesjonala firma mi tak zestroiła że sami byli w szoku jaki to dało efekt. Podsumowując , sprzedam to auto i kupię takie samo , trochę młodsze bo nie znam na rynku auta które miałoby tak dobre parametry.

eRMD
04-04-10, 17:45
Michale ja tez swego czasu byłem skłony kupić tego ctdi ale pierwsze co zrobiłem to poczytałem forum. Znalazłem tu tyle info ze głowa mnie rozbolała. Ogrom minusów. Nie chce Cie straszyć ale wpisz w forumowej wyszukiwarce "ctdi" i czytaj uważnie. Poświeć kilka dni na lekturę i sie jeszcze raz zastanów czy oby bedzie Ci sie opłacać. Ja zrezygnowałem dość szybko z tego ropniaka. Tobie życzę udanego słusznego wyboru. pozdrawiam z wschodu.

lukamila
04-04-10, 20:38
Oczywiście zgodzę się z kolegą powyżej pod jednym warunkiem. Mianowiscie wszystko zalezy do czego kupujesz samochód. Jeśli jeżdzisz głównie po miescie na krótkich odcinkach to oczywiscie odradzam kupna diesla z turbiną , przeczytasz na forach że czesto psuje się turbina, ale jak ma się nie psuć skoro wiele osób nie rozgrzeje jej dostatecznie i juz gasi silnik. Ja codziennie śmigam autostradą A2 w dwie strony 100km. Jak dojezdzam do pracy to zawsze odczekam pół minuty na wolnych obrotach i dopiero silnik gaszę. Przejechałem tak juz 130 tys km w ciagu niecałych trzech lat i bardzo sobie auto chwalę. Dodam tylko że jeżdziłem przez ponad dwa lata na V-Power diesel Shella, a teraz na Diesel Gold ze Statoil bo zimowy był zdecydowanie lepszy. Ostatnio prowadziłem przez CB za mna goscia Accordem w nowym w dieslu i w szoku był jakie moja civic ma kopyto a przy tym ani trochę nie zakopci, tak więc wszystko zależy od odpowiedniego uzytkowania i dbania o samochód. Jeśli jezdzisz głównie po miescie kupuj benzynę.

genior
05-04-10, 00:31
amen
diesel to nie auto do jazdy miejskiej
diesel to długodystansowiec a za opiekę się pięknie odpłaca:D

MajkelG
05-04-10, 20:12
to co mnie w tym silniku troche denerwuje to:
- turbodziura, do ktorej da sie przyzwyczaic
- niezbyt szybka reakcja na gaz
- predkosc maksymalna w okolicach 180km/h (niby 200 na hamowni wyszlo, ale kto o zdrowych zmyslach bedzie go tak wysoko krecil)
- slabe osiagi przy fabrycznym ustawieniu mapy paliwa

do plusow zaliczam:
- średnie spalanie, (minimum 4,5 a maksimum 6,3 l/100km)
- z tego co sie ostatnio dowiedzialem to w tym silniku nie ma dwumasy (niech ktos mnie sprostuje jesli sie myle)
- wystarczajace osiagi po podniesieniu mocy (131KM, 258Nm)
- dobrze zestrojona skrzynia biegow... wszystkie biegi o odpowiedniej dlugosci (czyli nie jak w vw tzn jedynki prawie brak, trojka niedobrana do czworki itp. bez urazy volkswagenowcy ale honda zrobila to duzo lepiej)

To tyle apropo silnika... co do wad calego samochodu to polecam poszukac ;) pozdrawiam i polecam bardzo to auto