dirtymind
03-04-10, 17:57
Witam. Po deszczowej pogodzie albo po myciu auta w moim Civicu po kilkunastogodzinnym postoju blokuje się tylne koło (podejrzewam lewy tył, bo się grzeje). Dodam, że w suchej pogodzie ten problem nie występuje. Potem przy ruszaniu czuć wyraźny opór, po czym następuje huk i klocek odkleja się od tarczy. Wiem, że problem prawdopodobnie tkwi w zapieczonym tłoczku i cały zacisk wymaga przeczyszczenia i wymiany uszczelek. Do tej pory po każdym takim odklejeniu dalej hamulec zachowywał się prawidłowo, ale po ostatniej deszczowej pogodzie i huku odklejanych klocków zauważyłem wyraźne bicie w tylnym lewym kole (tak jakby klocek cyklicznie w jednym miejscu stykał się z tarczą). Poza tym czuć wyraźne bicie na pedale hamulca podczas hamowania (bicia na kierownicy nie ma). Moje pytanie brzmi, czy zapieczony mechanizm zacisku mógł spowodować przegrzanie i wykrzywienie tarczy hamulcowej, skoro pojawiło się bicie? Mechanik doradził mi przetoczenie tarcz, bo są jeszcze grube i na ich powierzchni jest sporo korozji, czy może lepiej wymienić na nowe?
Dodam jeszcze, że zbieg okoliczności sprawił, że bicie pojawiło się po zmianie opon na letnie, ale słyszalne jest także po zakręceniu kołem na podnośniku, także wadliwa opona chyba odpada. Zresztą robiłem wymianę u sprawdzonego gościa i problemu z wyważeniem koła nie było.
Dodam jeszcze, że zbieg okoliczności sprawił, że bicie pojawiło się po zmianie opon na letnie, ale słyszalne jest także po zakręceniu kołem na podnośniku, także wadliwa opona chyba odpada. Zresztą robiłem wymianę u sprawdzonego gościa i problemu z wyważeniem koła nie było.