Zobacz pełną wersję : malowanie poszczeólnych elementów
demonobiker
03-04-10, 06:44
pytanie jak w temacie jak to zrobić samemu by było dobrze?
mam kilka elementow do malowania np drzwi i błotniki przednie chcę to zobić sam mam dobry sprzęt natomiast nie mam umiejętności...ale dużo chęci i sądzę że może mi się udać jak nie to do lakiernika,koszty mogę ponieść jak to sie mówi trezba kiedys spróbować!
stąd moja prośba przybliżcie mi temat tzn.
-czy usówać stary lakier czy go tylko zmatowić?jeśli usówać to jak?
-ile warstw
-co polerować
-co szlifować
ipt itd wszystko co zwiazane z tematem.
proszę nie piszcie odpowiedzi typu daj sobie spokój, będzie to wyglądało tragicznie i wogóle, chcę spróbować i tego się bede trzymał, jak pisałem jak zrąbę sprawe pojadę do lakiernika.kiedyś widziałem jakąś foorelacje z malowanie delsola ale nie mogę zjej znależć jak macie linki to podzucić możecie
pozdrawiam
Jeżeli masz lakier metalic to odradzam się na nim uczyć lakierować.
Lakier usuwasz jeżeli się łuszczy lub w okolicach rdzy, tak by się całkowicie wszelkich ognisk rudej pozbyć.
Ubytki zabezpieczasz antykorozyjnie, uzupełniasz szpachlą i docierasz papierem na gładko.
Podkład tam gdzie nie kładziesz nowego lakieru na stary,
Matujesz wszystko co chcesz malować uprzednio dokładnie myjąc i odtłuszczając powierzchnię.
demonobiker
03-04-10, 07:52
lakier akrylowy nie mam metalicu ty kolego na swoim ma8 masz metalik?
Te hondy nie były malowane akrylem. Masz najwyżej baze niemetaliczną i bezbarwny. czemu błotniki musisz malować? Jak to tylko zmiana koloru a błotniki są w super stanie to matujesz je papierem 2000 na mokro, potem myjesz je z resztek syfu po tarciu papierem, następnie dokładnie odtłuszczasz zmywaczem silikonowym lub benzyną ekstrakcyjną no a potem jazda z lakierem. Lakiery rozcieńczasz tak aby miały gęstość jak woda. Baze możesz wypruszać jeśli nigdy nei malowałeś. Nie trzymaj pistoletu w jednym miejscu. Pierwszą warstwą nie pokryjesz elementu więc po 15min walisz drugi raz. Jak pierwszą malowałeś z boku na bok to drugą robisz góra-dół a potem jeszcze po skosach, ważne w przypadku srebrnych metalikow żeby nie było chmur. Oczywiście zaczynasz od krawędzi i rantów. Bezbarwny mieszasz w ustalonych proporcjach z utwardzaczem a następnie rozcieńczasz rozpuszczalnikiem żeby był jak woda. Ten lakier musisz wylać. To jest najtrudniejsza cześć. Robi się pierwszą warstwę wypruszając delikatnie a drugą już wylewając. Jak przesadzisz i lakier pocieknie to może się zgazować i już tego nie wytniesz. Jak nie dolejesz to będzie brzydka morka albo nawet dziurki po polerce. Poprostu zacznij od krawędzi, rantu górnego błotnika i maluj ok 20cm od elementu stałymi ruchami. Ciężko opisać sposób żeby było dobrze więc odległość, prędkość posuwu i ustawienie pistoletu musisz doświadczalnie odkryć. Po tym jak wylejesz warstwę nie staraj się dolewać tam gdzie widzisz niedolanie bo glut może zacząć spływać nawet po 10min. PO 15min walisz drugą warstwę i powinno być wylane wszędzie.
Możesz podgrzać puszki z farbą przed malowaniem(tylko otwórz je)
Wymieszaj dokładnie bazę w puszce przed przeleniem do kubka.
Jak coś popsujesz przy bazie to możesz poczakać aż wyschnie(z 20min) a potem poprawić papierem i trysnąć znowu.
Jak wpadnie robal albo syf w bezbarwny to wyciągnij go igłą albo czymś ostrym to może dziura się zaleje sama a jak nie to dolej.
demonobiker
15-04-10, 20:25
dzięki panowie za odpowiedzi
mam jedno pytanie jeśli wchodziw grę malowanie spreyem drognych elementów plastikowych do których nie chcę odpalać kompresora bo zwyczajnie nie ma to sensu to rozumiem taka kolejność:
-pokład do plastiku
-podkład pod akryl
-kolor
-bezbarwny
i teray moje pztanie normalnie do koloru dodaje się utwardzacz a jak sprawa wygląda w spreyach czy lakier już jest z utwardzaczem czy rolę utwardzacza pełni bezbarwny??czy może jeszcze są jakieś inne opcje?
BTW błotnik muszę zmianić dlatego mówie o malowaniu
Zapomnij o sprejach jeśli masz sprzęt do malowania! Tanie spreje za 15zł decocolor itp się nie nadają. W mieszalni mogą nabić wszystko do puszki. Mogąnabić np 100ml bezbarwnego z utwardzaczem ale musiałbyś tego użyc w ciagu chyba 3dni. Ale po co jak za 40zł już kupisz litr bezbarwnego i utwardzacz?
Ewentualnie możesz kupić sam podkład do plastików w spreju ale nie jest on strasznie niezbędny. Ja szpachlowałem na zmatowiony plastik i było ok.
Do lakieru bazowego dodajesz tylko rozpuszczalnik.
Do bezbarwnego dodajesz utwardzacz i trochę rozpuszczalnika.
Jeśli malujesz akrylem to dodajesz utwardzacz i rozpuszczalnik jak w przypadku bezbarwnego.
demonobiker
16-04-10, 13:53
pytam o sprey dlatego iz malowałem ostatnio pilota od alrmu bo mial crash-test i nie opyłało mi się całego sprzętu uruchamiać.muszę udać sie do mieszalni i oblookać jak sprawa wygłada z cenami a powiedz mi jakiej firmy lakiery polecasz?
Ja używam profixa. Zamawiam z elakiery.pl.
odgrzeję starego kotleta, mam pytanie:
chciałbym pomalować maskę w EG4. Stan powłoki to łuszczący się bezbarwny i liczne punkciki odbitego do metalu lakieru.
1.przygotowanie - czy muszę zdzierać do czystego metalu?
2. malowanie - kolega powyżej wspomniał o http://www.elakiery.pl/prod/112,925,1336,zestaw-economy-lakier-metaliczny , tylko że potrzebuję akrylówkę czerwoną (kod R-81)
3. mam kompresor z pistoletem ze zbiorniczkiem dlatego spray'e byłyby nie na miejscu, tak myślę?
4. ile będe potrzebował tego lakieru z powyższego linka? btw czy wogóle opłaca się go kupić
Dobierz w sklepie z lakierami 200ml za 40zł. Opierdziel całą machę na mokro 600, w odpryski szpachla, wyszlifuj 220, podkładem siknij na to i tak gdzie miałeś złuszczony bezbarwny żeby schodka nie było i dotrzyj to ładnie na mokro
Sporo lakierów w dobrej cenie możesz znaleźć tutaj: https://lakmarket.pl/Lakiery-samochodowe
W końcu! Chłop ponad 6 lat czekał na odpowiedź!
:p
Czekał czekał i się doczekał :cool:
za to doszlifowane ma na igłe
Lakiery, ale nie tylko lakiery do samochodu znajdziecie także tutaj (https://www.klakiernik.pl/pl/c/Lakiery-samochodowe-w-sprayu/40). Znajdziecie tam także pasty polerskie, lakiery w sprayach i wiele innych :)
... a wafle do lodów, ale nie tylko do lodów znajdziecie tutaj (http://waflex.pl)