PDA

Zobacz pełną wersję : dzwiek w stylu dzwoniacych zaworów z prawej strony

lukamila
02-04-10, 19:28
Kiedy się rozpędzam słychac po prawej stronie (tam gdzie pasek) takie drobne i szybkie stukanie cos w stylu dzwoniących zaworów. Najbardziej słychac na piątce od 110 km/h kiedy gwłatownie przyspieszam(na postoju nie słychac) . Co dziwne jak wskazówka dojdzie do 150, a ja mam dechę nadal wcisniętą nagle dzwięk ginie i nie słychac. Jest to dość mocno wkurzające bo jak jadę stałą prędkością np 110km/h to nie słychac, ale jak jadę stałą prędkością np 140km/h w dwie osoby to już słychac wyraźnie- to tak jakby odzywał sie kiedy jest najwiekszy opór. Poradzcie cos Panowie bo przeciez nie będę non stop jeździł 150. Dodam ze wymieniałem rozrząd przy 110 tys i mam wrazenie ze to po tej wymianie się stało. Wymieniałem również pasek wieloklinowy . Wymieniłem tez pompe wodna bo ktos mi zasugerował ze to moze być to. Ale nie było.

rafal
02-04-10, 21:23
Nie są to łożyska na skrzyni?

lukamila
03-04-10, 09:58
Nie wiem , bo nie sprawdzałem tego, a spotkałeś sie juz z czymś takim? W serwisie rozkładają ręce , a nie chcę też żeby mi pół auta rozbierali.

rafal
03-04-10, 11:36
Wiesz, ja miałem już przeboje trochę ze skrzynia 7gen... -mój silnik jest benzynowy. Tyle że mi łożyska stukały na pierwszych biegach. Było to takie stukanie jakby z daleka traktor jechał, szczególnie przy przyspieszaniu kiedy było dość spore obciążenie na skrzyni, później wibracje ustawały przy większych prędkościach. Możliwe że Tobie poleciało coś na ostatnich biegach. Sądzę, że to jakieś łożyska.

Tak się zastanawiałem nad innymi opcjami, ale łożyska w kołach stukają przy mniejszych prędkościach przeważnie. Jeszcze ewentualnie może wpadać w drgania osłona katalizatora lub cały kolektor. Wypadało by sprawdzić układ wydechowy.

Masz turbinę w aucie. To nie turbina wywołuje takie odgłosy?

W najlepszym wypadku może to być jakaś osłonka z pod zderzaka, która ma jakiś luz i obija się tam na dole przy większym powiewie wiatru :)

To takie gdybanie, ponieważ nie słyszałem tego w Twoim aucie. Jednak warto posprawdzać te rzeczy. Jaki masz przebieg w tej hondzie?

lukamila
04-04-10, 16:57
Przejechane ma 163 tys , ale co dziwne , zaczęło się to dziać zaraz po wymianie rozrządu. Myslę że wydech i katalizator raczej nie , bo wyraznie to słychać na czwórce i piatce , z tym ze na piatce jak wcisne deche to tak do 150, póżniej nagle cisza. Mam jednak wrażenie że to coś związane z napędem. Turbina to raczej tez nie jest bo wyraznie siedzac w aucie słychac to z prawej strony , słyszę to ja i pasażer jadący obok. Czyli raczej miejsce gdzie jest rozrząd i pasek wieloklinowy.

rafal
04-04-10, 23:17
Teraz czysta prawda. W skrzyni masz dwie 'choinki'. Pierwsza jest dla biegów 1,2,3; druga dla 4,5. Możliwe, że to na tej drugiej Ci się kończy łożysko. Ja miałem do wymiany na wałku głównym i na pierwszej choince. Na pierwszych biegach Ci nie stuka, bo ta druga się nie kręci wtedy.

Moja rada -zostaw to jak jest, bo naprawa sprawić może wiele problemów (nie tylko finansowych). Jak będzie to już bardzo stukać to wtedy można naprawiać. Możliwe, że nie będzie się nasilać nic.

Snajper_NSK
06-04-10, 08:03
Ja też to miałem. Jak wymieniłem pasek klinowy na długi czas miałem spokój. Przyczyną na 90% były drobne kamienie, które powbijały się w rowki paska klinowego Nie wiem jak TY ale ja od spodu, na wysokości paska klinowego nie mam żadnej osłony......
Polecam - albo wymiana paska klinowego, albo się nie przejmować...

lukamila
04-05-10, 18:08
Pasek klinowy wymieniłem ostatnio , strasznie hałasował, miałem Boscha, wytrzymał może kilka tys. teraz mam continental i jest ok. Tak sie zastanawiam jeszcze w temacie turbiny, wiele osób pisało o jakims stukaniu łopatek czy cuś...u mnie niby to słychac z prawej strony, ale moze dzwiek sie przenosi...Wiecie cos na temat turbin, jakie objawy były u tych co narzekali?