Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stuki w przeniesieniu napędu przy przyspieszaniu/hamowaniu

kompan
02-09-06, 10:09
Witam!

Od niedawna słyszę czasem stuknięcia przy ruszaniu i mocniejszym przyspieszaniu lub hamowaniu. Przy czym jest to związane - wg mnie - z przekazaniem napędu na koła, a więc:
-przy zmianie R na D i odwrotnie
-przy "szarpnięciu" podczas zmiany biegów, ale podczas stopniowego przyspieszania, przy mocnym butowaniu raczej nie słychać
-przy mocniejszym hamowaniu gdy automat zrzuca bieg na niższy
-również przy gwałtownym odjęciu gazu i hamowaniu silnikiem

Podnioslem na lewarku, pokręciłem kołem i wygląda, jakby gdzieś na półosi od strony silnika były niewielkie luzy. A podczas jazdy, przy różnicy obrotu: przód-tył między kołami a silnikiem, te luzy sobie postukują :) Poza tym Hondzia bryka bez zarzutu, biegi zmieniają się jak trzeba, tylko te odgłosy trochę niepokoją :(

Wie ktoś może, co to za objawy? Przymierzam się do wizyty u miechanika na jesienny przegląd i wymianę oleju/płynów więc sprawdzę to również, ale chciałbym orientacyjnie wiedzieć, na co się przygotować. Civ z '97, D14A4 - z góry dzięki :)

ppm702
04-09-06, 12:01
czyżby przegub? Jaki masz przebieg?

luniz
04-09-06, 13:21
walek sprzeglowy ?

sodaone
04-09-06, 17:10
Mam to samo,tylko że u mnie stuka cos gdy delikatnie doddaję gazu, przy prędkościach 80-110km/h. Gdy silnik pracuje na wyższych obrotach nic nie słychać. Takża przy nizszych prędkościach nic nie słychać. Stukanie pojawia się na chwilę (2sekundy) ,a potem cisza. Nie wiem co to może być ale wydaje mi się,że cos przy skrzyni biegów z prawej strony (od pasażera.) CIVIC EG3 1.3 '95

nick__t
04-09-06, 17:48
Szybka diagnoza:
Przeguby i/lub poduchy silnika :?

kompan
04-09-06, 18:55
Dzięki za odpowiedź.

Przebieg 173kkm, autko niedawno kupione i jeszcze nie przeszło gruntownego przeglądu.
A w jakich cenach +- mogą być powyższe części?
Ech, dopiero odbiłem się finansowo od dna po zakupie ;) a tu już czas na nowe wydatki.

sodaone
05-09-06, 09:31
przegub zew. około 130pln,osłona przegubu 30pln, poduszka silnika (na allegro uzywana) 60pln. Zajrzyj na http://sklep.intercars.com.pl