Zobacz pełną wersję : Samodzielna wymiana tulei...
Witam muszę wimienic tuleje w swoim EG5... jak wiadomo same tuleje kosztują 700zl a że ciężko u mnie z kasa ostatnio pomyślałem że może udało by mi się je wymienić samemu (chociaż z przodu) może ktoś wymieniał i może coś podpowiedzieć czy idzie to ogarnąć samemu ??
Jakie to tuleje za 700 zł? Do wymiany musisz mieć prasę.
poliuretan... imadło ponoc wystarczy
Za 700 złotych można mieć komplet większości gumek i tulejek do zawieszenia. Do wymiany nie musisz mieć prasy, ale jest wskazana bo znacznie ułatwi pracę. W przypadku montażu poliuretanu prasa byłaby potrzebna tylko do wybicia starych tulei. Czy da się to zrobić samemu? Da się, ale musisz być cierpliwy i mieć trochę wolnego czasu bo jest rozkręcanie całego zawieszenia jest dosyć czasochłonne ;)
rozkręcanie całego zawieszenia jest dosyć czasochłonne
A niektóre śruby można urwać, bo się zapiekają w tulejach. Na dodatek są to utwardzane klasy 10,9 z drobnozwojnym gwintem, których w markecie nie dostaniesz.
zestaw poliuretanów, to koszt ok 700-800zł za komplet (strong Flex)
do zalozenia ich nie trzeba filozofii, ani sprzetu, ale do wybicia starych juz moze byc potrzeba troche pracy
jak masz smykałke do roboty i czas, to prosze bardzo
jesli nie prasa, to młot i przecinak, do wybicia starych tulejek
oczyszczenie gniazd w wahaczach i nałożenie nowych + smar
jesli stare śruby są zapieczone i je ukrecisz, badz potniesz, to najlepiej zglosci sie do kogos kto rozkreca Hondy na czesci (masz takich ludzi w swoim regionie np Kraków) i wziac od niego takie sruby
ewentulanie jak się nie ma prasy można użyć dużego imadła(oczywiscie do wciśnenia tuleji) ale ostrożnie
najbardziej sie boje czy pozniej to poskładam :)
to się okaże a zweryfikuje to później droga :D
piotrstrojek
02-04-10, 16:38
Jak uda Ci się wszystko rozkręcić to połowa sukcesu - zwłaszcza jeśli chodzi o tył... napewno kup sobie PORZĄDNY kluczcz. U mnie generalnie tylko dwie musiałem ciąć - od amorków, a przy jednej przez badziewny klucz obrobiłem śrubie łeb. Także porządne narzędzie to podstawa...
jeśli chodzi o wybicie starych tulej to polecam brzeszczot
przecinasz starą tuleję (uwaga zeby nie pociąć wahacza) i wybijasz to przy pomocy przecinaka jakiegoś
a i dobrze jest wyciąć trochę starej gumy nożem bo łatwiej wychodzą
***Marco***
02-04-10, 22:10
co do wybicia tulei to jeśli masz możliwość użycia palnika to Ci dużo ułatwi sprawę, rób po jednej stronie żebyś wiedział jak złożyć, rób zdjęcia , choć myślę ze jesteś pojętym chłopakiem i dasz rade, uwierz to jest banalne do złożenia ;) przed złożeniem miejsce na tulejkę przeczyść papierkiem i smar,przy skręcaniu śrub tez nie żałuj smaru.
analyzer64
02-04-10, 23:06
U mnie poszło to:
http://s1d2.turboimagehost.com/t/3236001_STP64477_resize.JPG (http://www.turboimagehost.com/p/3236001/STP64477_resize.JPG.html)
To przy literce P. Luz jest na tym. Dobrze że z wymianą nie będzie problemu bo to tylko 3 śruby.
Mieliście problem z wybiciem tego?