PDA

Zobacz pełną wersję : Samodzielna wymiana tulei...

roy019
01-04-10, 16:04
Witam muszę wimienic tuleje w swoim EG5... jak wiadomo same tuleje kosztują 700zl a że ciężko u mnie z kasa ostatnio pomyślałem że może udało by mi się je wymienić samemu (chociaż z przodu) może ktoś wymieniał i może coś podpowiedzieć czy idzie to ogarnąć samemu ??

radar333
01-04-10, 16:19
Jakie to tuleje za 700 zł? Do wymiany musisz mieć prasę.

roy019
01-04-10, 17:51
poliuretan... imadło ponoc wystarczy

ppiotrek
01-04-10, 17:57
Za 700 złotych można mieć komplet większości gumek i tulejek do zawieszenia. Do wymiany nie musisz mieć prasy, ale jest wskazana bo znacznie ułatwi pracę. W przypadku montażu poliuretanu prasa byłaby potrzebna tylko do wybicia starych tulei. Czy da się to zrobić samemu? Da się, ale musisz być cierpliwy i mieć trochę wolnego czasu bo jest rozkręcanie całego zawieszenia jest dosyć czasochłonne ;)

kenny
01-04-10, 21:30
rozkręcanie całego zawieszenia jest dosyć czasochłonne

A niektóre śruby można urwać, bo się zapiekają w tulejach. Na dodatek są to utwardzane klasy 10,9 z drobnozwojnym gwintem, których w markecie nie dostaniesz.

LIO
01-04-10, 21:39
zestaw poliuretanów, to koszt ok 700-800zł za komplet (strong Flex)
do zalozenia ich nie trzeba filozofii, ani sprzetu, ale do wybicia starych juz moze byc potrzeba troche pracy

jak masz smykałke do roboty i czas, to prosze bardzo
jesli nie prasa, to młot i przecinak, do wybicia starych tulejek
oczyszczenie gniazd w wahaczach i nałożenie nowych + smar
jesli stare śruby są zapieczone i je ukrecisz, badz potniesz, to najlepiej zglosci sie do kogos kto rozkreca Hondy na czesci (masz takich ludzi w swoim regionie np Kraków) i wziac od niego takie sruby

Skoti
01-04-10, 23:00
ewentulanie jak się nie ma prasy można użyć dużego imadła(oczywiscie do wciśnenia tuleji) ale ostrożnie

roy019
02-04-10, 10:44
najbardziej sie boje czy pozniej to poskładam :)

WaSSIL
02-04-10, 12:48
to się okaże a zweryfikuje to później droga :D

piotrstrojek
02-04-10, 16:38
Jak uda Ci się wszystko rozkręcić to połowa sukcesu - zwłaszcza jeśli chodzi o tył... napewno kup sobie PORZĄDNY kluczcz. U mnie generalnie tylko dwie musiałem ciąć - od amorków, a przy jednej przez badziewny klucz obrobiłem śrubie łeb. Także porządne narzędzie to podstawa...

mc47
02-04-10, 21:40
jeśli chodzi o wybicie starych tulej to polecam brzeszczot

przecinasz starą tuleję (uwaga zeby nie pociąć wahacza) i wybijasz to przy pomocy przecinaka jakiegoś

a i dobrze jest wyciąć trochę starej gumy nożem bo łatwiej wychodzą

***Marco***
02-04-10, 22:10
co do wybicia tulei to jeśli masz możliwość użycia palnika to Ci dużo ułatwi sprawę, rób po jednej stronie żebyś wiedział jak złożyć, rób zdjęcia , choć myślę ze jesteś pojętym chłopakiem i dasz rade, uwierz to jest banalne do złożenia ;) przed złożeniem miejsce na tulejkę przeczyść papierkiem i smar,przy skręcaniu śrub tez nie żałuj smaru.

analyzer64
02-04-10, 23:06
U mnie poszło to:
http://s1d2.turboimagehost.com/t/3236001_STP64477_resize.JPG (http://www.turboimagehost.com/p/3236001/STP64477_resize.JPG.html)

To przy literce P. Luz jest na tym. Dobrze że z wymianą nie będzie problemu bo to tylko 3 śruby.

Mieliście problem z wybiciem tego?