PDA

Zobacz pełną wersję : odma, duzo czytam, nic nie wiem =)

szarmx
01-09-06, 19:02
czesc.

mowcie mi laik, ale ja naprawde nie wiem co to jest odma.

szukam w archiwum ale nie moge znalezc wyjasnienia tego co to jest, do czego sluzy.

jesli znajdzie sie jakis samarytanin to prosze mi odpowiedziec na kilka pytan:
1. co to jest odma?
2. za co jest odpowiedzialna?
3. zamierzam sie do zalozenia filtra stozkowego i zastanawia mnie czy warto i po co zakladac stozek na odme?

plis help mi
fękju wery macz z gory

Wallia
01-09-06, 20:49
Odma to rura/wąż odpowiedzialna za odpowietrzenie skrzyni korbowej. Musi być drożna. Jakbyś ją zatkał to silnik będzie miał,tak jakby porównać stan chęci zrobienia kloca z równocześnie zaszytą dupą :lol:

szarmx
02-09-06, 14:58
Wallia, piekna odpowiedz :D prosto, oczywiscie, doslownie i obrazowo :D
jednak wciaz poszukuje odpowiedzi na 3 pytanie
dzieki wielkie Wallia

Wallia
02-09-06, 18:32
Heh. Odnosnie filterka to chyba tylko poprawi ci samopoczucie. Skoro tą odmą się silnik "wypluwa" to przecież czy na koncu sobie filterek założysz czy nie, to poza aspektem wizualnym nic się nie zmieni.

rem36
03-09-06, 09:35
Skoro tą odmą się silnik "wypluwa" to przecież czy na koncu sobie filterek założysz czy nie, to poza aspektem wizualnym nic się nie zmieni.

zmieni sie bo powietrze przez odme idzie w dwie strony( mowie o odpowietrzniku glowicy, ten od skrzyni korbowej ma zaworek zeby powietrze bylo tylko wypychane na zewnatrz) i jak nie bedzie filterka to beda wpadac tam syfy a poco maja wpadac jak moga nei wpadac.

cubuz
03-09-06, 12:25
na sr.pl byla dluga dyskusja na temat filtrow na odme wiec jesli chcesz sie cos niecos dowiedziec to polecam przeanalizowanie watku

http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=17743&highlight=odma

nie wiem ile z niego wyniesiesz, jednak zakladam ze kilka madrych wypowiedzi sie znajdzie.

Ps
mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi ze "reklamuje" inne forum ;)

szarmx
03-09-06, 12:56
cubuz, podziekowal tobie :)
ogolnie nie mam juz wiecej pytan na ten temat :D