PDA

Zobacz pełną wersję : szyby manual na elektryczne

polololo21
01-09-06, 00:28
Witam wszyskich na forum Jestem nowy zakupiłem nie dawno honde civic coupe 94 rok d15b7
Problem jak w temacie mam manualne szyby i chciał bym je przerobic na elektryczne w związkuz tym chciał bym zapytać czy w drzwiach są już poprowadzone wiązki przewodów gotowe do podłączenia elektrycznego podnośnika i pzełacznikow czy trzeba pociągnąć nową wiązke?? I jeszcze jedno wszyscy piszą o wymianie boczków ale czyta wymiana jest konieczna czy chodzi tylko o umiejscowienie przełączników Wiem że temat był już wielokrotnie poruszany ale na te pytania nie mogłem znależć odpowiedzi wiec gdyby ktoś mi pomógł był bym bardzo wdzięczny :grin:

Matey
01-09-06, 00:30
boczki trzeba zmieniac i wiazke chyba tez poprowadzic... Boczki z manuala nie maja miejsca na przelaczniki od szyb... Roznia sie troche...

polololo21
01-09-06, 00:59
oki dzięki za odpowiedż moze mi jeszcze ktoś powie coś o tej wiązce gdzie sie wpiąć do zasilania ( plusa) i ogólnie czy są jeszce jakies komplikacje przy zakładaniu elektryki do szyb

E2rd
01-09-06, 08:37
Ja zrobiłem inaczej

Siłowniki orginalne, po dwa przewody od środkowego tunelu (tam gdzie ręczny) do drzwi. W tunelu są zaślepione miejsca i tamw stawiłem przełączniki, kupić można w elektronicznym np. Zasilanie pobrałem ze skrzynki bezpieczników, prąd jest po pierwszej pozycji kluczyka tzw. ACC. Jeszcze dołożyłem moduł domykania szyb za jakieś 70 plnów.

JoHnY_Rico
08-09-06, 22:54
Jakiś miesiąc temu dokonałem wymiany manuali na auto, z tym że ja instalowałem oryginały wyciągnięte z powypadkowego civica.

Z przewodami bywa różnie,a przynajmniej tak było w moim przypadku.
Na prawych drzwiach miałem wyprowadząna pełną wiązkę pod elektrykę drzwi ( szyby lusterka, głośnik), tzn nie wiązkę, tylko do kostki ( wtyczki ) w drzwiach.
Sparawdź jak jest u Ciebie , jeśli również masz takie wyprowadznie to przestudiuj przewody, a zaoszczędzi ci to wielu kłopotów i będziesz mógł sie podpiąć bezpośrednio do tej wtyczki
.
No niestety na lewych drzwiach takiego wyprowadzenia już nie miałem ( iwidać poprzedni właściciel musiał drzwi wymieniać )
Jeśli będziesz montował szyby to pamiętaj, żeby instalacje zrobić przez przekaźnik, bo w przeciwnym wypadku możesz doświadczyć częstych wymian bezpiecznika :)

Jeśli chodzi o boczki to te od auto maja większą dziurę na przyciski do szyb.Myślę że nie koniecznie trzeba szukać oryginalnych od automatu , a przy odrobinie sprawności w rękach można dociąć boczki pod wymiar przycisków,a dziurę po klamce zamaskować np. małym głośniczkiem:)

Pozdrawiam

polololo21
26-10-06, 11:22
mógł by mi ktos wytłumaczyć jak sie podłącza ten przekażnik jak przeprowadzić kable ??? przekaznik rozcina plus ze skrzynki bezpieczników ktory idzie na wyłącznik i z wyłacznikia na silnik ale co załacza przekaznik tego nie wiem jak przeprowadzic kable załaczające przekaznik bo wstawijać przekaznik z za wyłacznikem musiał bym użyć 4 przekaznikoów ( jeden gora drugi dól i to samo z drugiej strony

[ Dodano: Czw 26 Paź, 2006 ]
:?

lakazs
27-10-06, 00:35
Schemat pipcyka, idea przekaznika taka sama....

http://img147.imageshack.us/img147/8430/pipcykto6.th.png (http://img147.imageshack.us/my.php?image=pipcykto6.png)

Odnośnie szyb... żadna filozofia. Sterowanie jest w boczku kierowcy wiec wszystko sprowadza się do doprowadzenia tam kabli od siłowników i zasilania: plusik i masa, ten plusik właśnie robisz na przekaźniku, czyli żeby sterował zasilaniem z jakiegoś mocniejszego gniazda 15A-20A ? chyba styknie. Przekaźnik niech się załącza na stacyjkę najlepiej 1 pozycja: ACC.

I jedziesz na lans … ;)

polololo21
06-11-06, 23:44
jeszcze jedno pytanie jesli mam wiązki pod pełną elektryke czy wystarczy je przepiąć wyrzucić te z manuala a włożyć te i powinno wszystko działać czy trzeba jeszcze prowadzić dodatkowe kable ???

lakazs
07-11-06, 21:18
raczej nie masz wiazek w manualu...

E2rd
08-11-06, 22:11
Opisałem mój sposób przeróbki wcześniej i jest niestandardowy, ale stawiam na to, że jeżeli jest manual to po pierwsze nie masz włożonego przekaźnika od szyb do skrzynki - wolne miejsce (ja stąd wziąłem 12V acc), po drugie nie masz kabli w wiązkach więc pewnie wymiana nie tylko drzwiowych ale i dołożenie głównej pod deską kokpitu. Po trzecie - dlatego zrobiłem włączniki w tunelu środkowym - brak możliwości rozgrzebania całej wiązki (może poszedłem na łatwiznę ale działa).

Grzesiek(H)
04-08-07, 13:54
mam pytanko. wczoraj włożyłem do swojego civica coupe elektryke szybek wszystko poszło sprawnie bo miałem już doprowadzoną instalacje do drzwi,wystarczyło tylko wpiąć kupiona instalacje i popodłanczać kostki.ale pojawił sie problem (przekażnik) niemam niestety dostepu do oryginalnego takiego z civica 95 czymozna zastosować jakis zamiennik próbowałem od hondy prelude 94 ale przepalało tylko bezpiecznik od szybek.

prosze o pomoc! co mam zrobic?

Nowy Kubi
04-08-07, 14:01
Poszukam w bambetlach. Nie mam przekaźnika stricte od szyb ale mam coś z krzynki bezpieczników tej pod maską. A mogą być te same układy. Także może się coś poradzi.

A co do przepalania bezpiecznika to nie jestem pewien czy to wina samego przekaźnika.
Nie wpiales go czasem odwrotnie? Wiazki dobrze przypiete? Bezpiecznik szyb jest już za przekaźnikiem wg schematu. Wiec skoro przepala, to chyba przekaznik dziala.

Grzesiek(H)
04-08-07, 14:14
przekażnik wpinam dobrze bo odwrotnie nie chce za bardzo wejść ! może to wina wiązki drzwiowej od strony kierowcy bo była brana z anglika a reszta z hondy civic hb a co do przepalania bezpiecznika to w momencie włączenia zapłonu przepala bezpiecznik 20A od drzwi kierowcy.

problem jest chyba w kostce która wchodzi do panelu sterowania szybami od kierowcy.Wiązka jest od anglika wiec może mieć inna kolejność przewodów w momencie kiedy wpinam kość do panelu sterowania następuje zwarcie.nie mam gdzie porównać kostek tak wiec jak by ktoś zrobił u siebie jakieś foto był bym bardzo wdzięczny.