Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gaźnik, linka, pedał? Problem

Majron
31-03-10, 19:12
Witam, to mój pierwszy temat na tym forum.
Jestem świeżym posiadaczem hanki z silnikiem d15b2. 93r. 1,5 16V chyba 90KM + LPG.

Problem polega na tym, że wciskając powoli pedał gazu (np przy cofaniu) zostaje on w tym samym miejscu. Tzn wciskam powoli, obroty wchodzą na 2tys. puszczam pedał i zatrzymują się w tym samym miejscu, po czym ****e mocno, obroty spadają do 500. :/ Kupiłem preparat do czyszczenia gaźnika, pryskałem WD40 i nic nie pomaga.
Dodam, że dzieje się tak tylko na rozgrzanym silniku. Rano na zimnym silniku jest wszystko ok. Podejrzewam, że problem jest z linką gazu.

Zaobserwowałem jeszcze , że gdy odciągnę pedał gazu, to silnik gaśnie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam :]

JulekCIVIC
31-03-10, 19:49
może masz źle wyregulowany napinacz linki przy przepustnicy, lub po prostu wymień linkę gazu, albo wyjmij ja i wyczyść pancerz, bo może naleciało wody jakimś cudem i ci tam po zardzewiało w środku.

Majron
31-03-10, 20:56
A takie wyjmowanie linki to zabieg który moge sam przeprowadzić? Czy raczej jechać do mechanika? Bo to zdaje się nie taka prosta sprawa. :]
napinacz regulowałem pół dnia, wiec to chyba nie w tym problem.

Muzyk-Grzes
01-04-10, 00:04
Jestem świeżym posiadaczem hanki z silnikiem d15b2. 93r. 1,5 16V chyba 90KM + LPG.
Czyli masz dwupunktowy wtrysk.....

Kupiłem preparat do czyszczenia gaźnika, pryskałem WD40 i nic nie pomaga
A co przeczyściłeś? bo gaźnika nie masz....

Skoti
01-04-10, 11:08
dokładnie d15b2 to wtrysk a nie gaźnik wiec co czyściłeś ?
rozumiem że pedał gazu ci normalnie odskakuje ?

Smartek
01-04-10, 13:49
Skoro jest pewien, że ma gaźnik, to pewnie pomylił oznaczenia i ma D13 ;-).

JulekCIVIC
01-04-10, 18:51
a moze kolega zwyczajnie psiknął czymś w dolot... :)

Majron
02-04-10, 15:21
http://img186.imageshack.us/img186/5853/enginem.jpg

Ten cały układ spryskałem takim specjalnym preparatem. Nawet widać ze czysty sie zrobił, ale mimo wszystko dalej to samo.

Może w pancerzu coś tam ją blokuje, z tym ze dzieje się tak tylko na rozgrzanym silniku. :/

Pozdro

JulekCIVIC
02-04-10, 15:47
no bo na zimnym działa ssanie wiec są podwyższone obroty ;) przeczyść linkę w pancerzu lub wymień na nowa :)

Majron
02-04-10, 16:15
Masz na myśli ''zawieź do mechanika żeby wymienił'' ? Czy samemu można to zrobić? Robił to ktoś?
A na zimnym masz ssanie tylko przez chwile, a to się dzieje np po przejechaniu 10-15 km. Czyli coś tam musi się rozgrzewać albo kurczyć pod wpływem temperatury.

JulekCIVIC
02-04-10, 16:55
ssanie masz do tej pory jak silnik nie osiagnie danej temperatury, moze u ciebie to trwa 10-15min ;) a co do wymiany linki gazy no to spójrz sobie gdzie ona jest tylko przymocowana, jesli nie chce ci sie bawic to mysle ze majatku mechanik za wymiane tez nie wezmie ;)