Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ruszająca kierownica?!!

Kamillor
31-03-10, 18:39
Witam,

Mam taki problem w civicu EG5...podczas jazdy z prędkością około 30 km/h puszczam kierownicę i kierownica samoczynnie zaczyna ruszać się raz na lewo raz na prawo wpadając w takie wibracje...dodam, ze powierzchnia jest idealnie równa a samochód caly czas utrzymuje prosty tor jazdy... proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu:eek:

Budziniak
31-03-10, 18:53
Wyważ koła najsampierw

Kamillor
31-03-10, 19:00
Obawiam się, że to nie koła bo na zimowych oponach i stalowych felgach było raczej to samo;/

lozek
31-03-10, 20:47
hmmm może końcówka drążka kierowniczego

Kamillor
01-04-10, 08:33
hmmm może końcówka drążka kierowniczego

Też tak przypuszczam ale nie jestem pewien...po świętach jade do mechanika i niech popatrzy dokładnie co to jest bo strasznie mnie to irytuje...:eek:

JulekCIVIC
03-04-10, 12:54
albo maglownica ma duży luz, jak na postoju stoisz ze zgaszonym silnikiem i energicznie ruszasz kierownicą to słychać pukanie?

kaktusr
08-04-10, 03:22
Sworzeń wachacza dolnego sprawdź u mnie tak było jak się okazało był luz na lewej stronie tak że zwrotnica latała prawie 1cm w każdą strone :o

rafsio
13-04-10, 13:45
W skodzie rodziców jest tak samo, na zimówkach i stalówkach jest ok, ale na alu u na letnich oponach jest to samo, to samo było na letnich oponach i na innych stalówkach, więc sadze że to też może być wina opon

leciak
13-04-10, 15:23
Podepne sie pod temat. Mam 6gena sedana EJ9 z 97r. Jakis czas temu znosilo mnie w lewo. W czasie ruszania bez trzymania kiery widzialem jak wyrywa ja w lewo (w sensie skreca sie sama). Od jakiegos czasu sprawa sie pogorszyla w ten sposob ze nie wyrywa sie juz w lewo przy ruszaniu i nie sciaga ale ma jakis okrutny luz i przy wiekszych predkosciach buja jak na lodzi. Czy to kwestia jakichs gum? Przeguby zewnetrzne mam nowe wiec to imo nie to. Gosc na przegladzie powiedzial ze manzeta z jednej strony mi odpadla a z drugiej odpadnie za niebawem, ale wjechalem zaraz po tym na podjazd i jakby nie patrzec mam je wszystkie w zadowalajacym stanie (chyba ze manzeta to nie guma chroniaca przegub, wypchana smarem w srodku). Jakies sugestie co to i jak bardzo bedzie bolalo? Z gory dzieki za zainteresowanie. :)

pudel
14-04-10, 23:25
W skodzie rodziców jest tak samo, na zimówkach i stalówkach jest ok, ale na alu u na letnich oponach jest to samo, to samo było na letnich oponach i na innych stalówkach, więc sadze że to też może być wina opon

Proponuję dołożyć pierścienie centrujące do skody - powinno pomóc

rafsio
15-04-10, 19:48
Ale te alu są oryginalne Skoda, i otwór centrujący na feldze jest taki sam

Budziniak
15-04-10, 20:07
Panowie czy to nie jest normalne że jeżeli odczuwacie pogorszenie się prowadzenia auta i jakieś skutki w postaci ściągania czy pukania to należało by sprawdzić cały zawias ?! Jak do tej pory nikt nic lepszego nie wymyślił jak podnośnik, łyżka ewentualnie szarpaki na stacji diagnostycznej.

analyzer64
15-04-10, 22:52
Ja zacząłbym od wyważenia kół, sprawdzenia opon i czy zawias nie ma żadnych luzów, bo jeśli takie drgania wyczuwa się przy prędkości 30km/h to strach tym jechać i 100km/h.