Zobacz pełną wersję : Jak wyciszyc dzialanie kompresora eaton M45 (zalozony na d16z6+eaton M45)
Zastanawia mnie czemu EATON M45 dolozony do mego d16z6 tak glosno sie drze. Kompresor jest w stanie bardzo dobrym, lozyska sprawne w 100%, dolot szczelny. Jak go wyciszyc, by jego "WYCIE" przynajmniej czesciowo zaniklo. Czy do tego potrzebne sa jakies REZONATORY, czy tez w jakis inny sposob mozna to zrobic ??? W MINI COOPER S kompresor taki dziala cicho, no ale wiadomo, ze tam wszystko jest obliczone, wyliczone dlugosci dolotu, srednice itd ... czemu wiec w hondowskim silniku tak wyje ??? :D
kuba_guzik110
31-03-10, 19:09
hehe wyłóż samochód matami bitumicznymi :P
MaTeUsZ_V212
31-03-10, 19:39
Matami nie wyciszysz działania kompresora :P
Pudło z filtrem powietrza z Merca potrzebujesz:
http://www.youtube.com/watch?v=ygv5o5rb48o
Pudło z filtrem powietrza z Merca potrzebujesz:
no i to jest mysl... zobaczymy , moze cos Krzysiek wymysli, tylko zostalo jeszcze obadac jak w mercu to jest rozwiazane, bo jak w mini to juz wiem...ale mysle ze da sie jakos to ogarnac
Udało Ci się rozwiązać problem?
Masz już jakieś rozwiązanie?
masakra jakaś ten szmelcedes bez boxa, jackson przy nim to ledwie miauczy, muzyka dla ucha
Udało Ci się rozwiązać problem?
Masz już jakieś rozwiązanie?
podbijam temat, komuś się udało?
MaTeUsZ_V212
28-08-10, 14:59
Tak jak havok napisał, można by się pobawić z zamontowaniem filtra z obudową z mercedesa.
Wydluzenie dolotu kompresora rowniez moze go w pewien sposob wyciszyc.
da rade czesciowo wygluszyc, moga byc potrzebne gumki uszczelki i inne *******y, metoda prob i bledow...
Witam
Jestem tutaj nowy a może powiem tak że zarejestowałem się bo poszukuje łożysk do eatona m45. Wie może ktoś z was jakie potrzebne są te łożyska. Mam nr katalogowy INA ale niestety nie ma nic a może jest jakiś zamiennik SKF. Jeżeli by ktoś wiedział to z góry dziękuje.
TougeRicer
18-10-10, 20:35
znajdz wymiar (może ktoś tu ma zeby wymierzyć..), pojedz do firmy która robi łożyska niech ci zrobią takie same, wiem że to nie bedzie to co ori ale zawsze coś, a szukac i Znaleźć to wiesz ze ciężko...
jak wyciszyc eatona?????? zamowic prawidlowe lopatk z usai zeby sie krecily w lewo a nie jak w mercu w prawo:p chyba ze zrobisz z paska osiem by zmienic kierunek obracania sie:p
kuba_guzik110
19-10-10, 18:33
gówno prawda lopatki tu nic nie maja do znaczenia. hucza ci na bank lozyska o ktore pytaj u przema
w planach mialem kompresor ale sie wystraszylem jak uslyszalem dzwiek z filmiku :) czyli ten huk to wina tarcia na lozyskach lu jakis rezonans sie robi.. a gdybys sprobował taka puszke do tłumienia, łagodzenia strumienia powietrza zasysanego? moze cos pomoze o ile przyczyna tkwi w szumie powietrza
gówno prawda lopatki tu nic nie maja do znaczenia. hucza ci na bank lozyska o ktore pytaj u przema
Jak nie maja,,,, Silnki w mercu kreci sie w prawo a wiec kompresor dedykowany tez,wiec jak go montujemy do hondy to buja sie w lewo i powietrze wariuje i glosny jest .zobacz czy w mercu slychac kompresor>????mruczy az milo....proponuje zaklad o flaszke ze jak go zakrecisz odwrotnie to i lepiej jest:pwiem kto tak bedzie robil..nagram filmik i zagasze was;)
MaTeUsZ_V212
20-10-10, 18:40
Tu strona kręcenia nie ma wpływu, tylko to, że nie ma Air Boxa w dolocie. Kolego expider posłuchaj sobie jak brzmi mercedes bez tego boxa, to zmienisz zdanie. Co w tym mercedesie pewnie wsadzili silnik od hondy dlatego też tak wyje? :D :D
dokladnie kierunek krecenia raczej nie ma na to wplywu to przez airbox. W mietku znajomego w202 na kompresorze wystarczy wyjac filtr powietrza i juz slychac lekkie wycie. Po zdemontowaniu dolotu wyje jak Honda Prezesa :) -mi sie wsumie to podoba
Tu strona kręcenia nie ma wpływu, tylko to, że nie ma Air Boxa w dolocie. Kolego expider posłuchaj sobie jak brzmi mercedes bez tego boxa, to zmienisz zdanie. Co w tym mercedesie pewnie wsadzili silnik od hondy dlatego też tak wyje? :D :D
niech bedzie
przekonales mnie:Dheh
To zakladac air box
niech bedzie
przekonales mnie:Dheh
To zakladac air box
Ty to lepiej flaszkę stawiaj :D
czy to jest ten "air box" ? http://allegro.pl/obudowa-filtra-pow-mercedes-w202-2-3-kompressor-i1274910660.html
jeżeli tak, to gdzie chcecie upchnąć to cudo w civic ? :rolleyes:
To na razie tylko obudowa filtra powietrza, do tego jeszcze rezonator(-y) by się przydał.
To przecież równie dobrze można podłączyć dolot do seryjnej Hondowskiej puchy wraz z rezonatorem... to i tak mało wyciszy ale zawsze coś :P I obojętne czy to będzie pucha z Hondy czy z Merca... w Mercu są jeszcze tłumiki na rurach dolotowych do kompresora i całe auto jest lepiej wygłuszone.
zaloz puche od vti wraz z rezonatorem, srednica i pojemnosc powinna byc odpowiednia do doladowanego d16 a przy tym powinno byc sporo ciszej, kumpel tak smiga lecz w b16 ma puche i rure od ITR-a i rezonator seryjny vti i jest cicho, tylko lekki swist:)
zeby calkowicie wyciszyc kompresor mozna zalozyc dolot jak w mercu plastikowy lub z jakiejs rury np pcv odpowiedniej grubosci. Nalezy rowniez zastosowac jak pisal kolega wyzej rezonator np z laminatu dorobic u kogos kto robi dokladki lotki czy inne tego typu *******y, wazna rzecza sa rowniez podkladki pod lape mocujaca kompresor, bo bardzo duzo daja juz bez rezonatora. U mnie M62 obecnie jezdzi na tych podkladkach - cienka, ale z twardej i sztywnej gumy podkladka i nic nia sie nie dziejepomiedzy blokiem a lapa mocujaca.
cifek wawa
28-10-10, 19:15
czy te wszystkie kumpresory tak halasuja?
Masz może foto jak to jest połączone? Najprawdopodobniej masz stożek zaraz obok kompresora dlatego tak wyje
czy te wszystkie kumpresory tak halasuja?
czytaj wczesniej
Masz może foto jak to jest połączone? Najprawdopodobniej masz stożek zaraz obok kompresora dlatego tak wyje
owszem dlatego m.in. dlatego tak tak wyje