Zobacz pełną wersję : Ile za Turbo
Mam Coupe D16Z6 Ile wyniesie mnie wszystki elementy oraz montaż Turbo tak za 200 Koników:D
junior20066
30-03-10, 17:39
czytaj tematy jest tego tu pełno ..... jesl chcesz robic turbo to juz nalezało by zakuwac silnik bo jesli chcesz sofcika to wiecej bedzie auto stało niz jezdziło .tak czy siak bez 5-7 tys nie masz co podchodzic ...
Błędne myślenie - wszystkie problemy zaczynają się dopiero kiedy znacząco podnosimy moc i zwiększamy ciśnienie powyżej 0.5 bara. Auto na dobrym soft turbo jeżdżą bezawaryjnie gdzie przy zakutym motorze i dużych mocach/ciśnieniach nie jest to regułą...
czyli na dobrego softa musze liczyć 10 koła ze wszystkim ?? A za D16z6 125 KM Ile moge zrobić na sofcie 0,4 Bara Koników ??
jak chcesz miec dobrze zrobione, na nowych czesciach to do 10k musisz liczyc. niby wsio tanie, ale jak zbierzesz klamoty do siebie to kwota sie zbiera... 190 jest realne
190 koni zrobisz za 5k... za 10 to chyba wszystko nowe z remontem silnika :eek:
190 koni zrobisz za 5k...
i to koniecznie z kompresora... ;)
najlepiej szukac gotowych kitow(w sensie ze ktos mial, jezdzil a potem sprzedaje)
mozna sporo pln'ow zaoszczedzic
ehh jak ktoś ma głowę do interesów i zrobi sam to dobrze przeszuka chociażby allegro i naprawdę da się zrobić równie tanio :)
jasne że da radę zrobic za 5, tylko pytanie ile to pojeździ... eksperymentowałem na swoim aucie przy różnych silnikach również d16. ebayowy trubo kit na 0,6 bara jeździł bardzo dobrze szkoda że tak krótko, nie wiem czy 1tys km przejechał. Paradoks jest taki że czym taniej zrobisz tym drożej Cie to wyniesie. 8-10k trzeba miec.
Sam turbokit sie wysrał czy silnik?
Sam turbokit sie wysrał czy silnik?
turbokit, dokładniej wirnik przestał się kręcic
norma w chinskich zestawach;)
ale ogolnie reszta rzeczy z tego zestawu jest ok na softa (o ile kierownik jest w maire ogarniety i nie bedzie walil DP o wszystko wystajace z jezdni, bo wtedy trzeba by bylo tez lepszy kolektor wydechowy ktory lubi pekac przy nawet niewielkich uderzeniach, no ale jesli nie bedzie zadnych uderzen to kolektor tez jest ok)
190 koni zrobisz za 5k... za 10 to chyba wszystko nowe z remontem silnika :eek:
i z full zakuciem
norma w chinskich zestawach;)
ale ogolnie reszta rzeczy z tego zestawu jest ok na softa (o ile kierownik jest w maire ogarniety i nie bedzie walil DP o wszystko wystajace z jezdni, bo wtedy trzeba by bylo tez lepszy kolektor wydechowy ktory lubi pekac przy nawet niewielkich uderzeniach, no ale jesli nie bedzie zadnych uderzen to kolektor tez jest ok)
Moj kolektor wziął Docent i w miare długo nic się z nim nie działo :D
Ja powiem tak: Za 3dni składam swojego pierwszego softa. Rok czasu kompletowałem graty. Wszystko co kupiłem jest nowe, z wyższej półki bez oszczędzania na gratach. Moim założeniem było kupić raz a porządnie, żeby po zakuciu motoru w przyszłym sezonie nie okazało się, że trzeba wszystko lub część rzeczy wymieniać bo nie wyrabiają do wyższych mocy. Większość rzeczy sprowadzałem sam ze stanów więc nie przepłacałem za graty a i tak całkowita kwota mojego setupu to ok. 11kpln. Nie licząc robocizny bo składam sam. Potem wystarczy zakuć motor, zmienić sprężyne w wastegacie i wtryski bo teraz mam 400, wystroić i będzie malina. Można oczywiście złożyć turbo za sporo mniejszą kwote, ale to już jest kwestia indywidualnego podejścia. Ale mysle, że bez budżetu na poziomie 8-9k nie ma co myśleć o turbo i bezawaryjnej jeździe.
kuba_guzik110
03-04-10, 17:06
zostaje kompresor który chce sprzedac koles o nicku prezes :)
Tylko że kompresor zrobiony z głową, żeby to miało ręce i nogi wcale nie wyjdzie dużo taniej. Troche sie zaoszczędzi ale nie tak dużo jak sie co poniektórym wydaje. No i ten dźwięk sokowirówki jakoś mi nie leży :)
Kościech, sprężynę do westgate'a bierzesz z gotowego kitu, custom, czy podpasuje z czegoś innego? Potrzebuję info skąd wziąć mocniejszą sprężynę do k03, a google milczy ;)
Ziom ale ja mam zewnętrzny wastegate tiala więc jak będe potrzebował mocniejszą sprężyne to po prostu kupie oryginalną od tiala na takie cisnienie jaka mi będzie potrzebna. A to Ty turbisz swoje jajko? Jak nie dobierzesz innej sprężyny do k03 to pozostaje Ci MBC ale jak wiadomo z mbc to są niezłe jajca żeby dobrze ustawić doładowanie.
Ja tam nie, ale znam kogoś kto ma k03 i ma problem z WG bo mu się nie domyka i nie ładuje tyle co potrzeba. I ten ktoś kombinuje skąd tu mocniejszą sprężynę dać, ale nic mu na myśl nie przychodzi :P
Ja tam nie, ale znam kogoś kto ma k03 i ma problem z WG bo mu się nie domyka i nie ładuje tyle co potrzeba. I ten ktoś kombinuje skąd tu mocniejszą sprężynę dać, ale nic mu na myśl nie przychodzi :P
skoro WG sie nie domyka to zwiększyć naciąg sztangi. Jesli nie ma seryjnego gwintu to przeciąć, odjąć troche materiału, nagwintować i wkręcić w nakrętkę. Regulacja o wiele stabilniejsza niż MBC.