Zobacz pełną wersję : Stuki z zawieszenia na wybojach
H1ddenPlace
28-03-10, 12:11
Witam,
Posiadam Hondę Civic 1.4is 98r hatchback 3-drzwiowy.
Ostatnio zauważyłem że od kilku dni zaczęło coś stukać w zawieszeniu z przodu, prawdopodobnie przy przednim prawym kole. Dzieje się tak gdy auto jedzie po wybojach (np. pofałdowana, dziurawa droga wysypana szlaką), wtedy co jakiś czas coś stuknie na dziurze. Nie stuka nic przy skręcaniu więc to chyba nie przeguby? Co to może być, że stuka w jeździe na wprost po dziurach?
A jak sobie wyobrażasz odpowiedź na to pytanie bez obejrzenia zawieszenia chociażby na kanale ? Podjedź na pierwszą lepszą Stację Kontroli Pojazdów ewentualnie jakiś dobrze ogarnięty warsztat to ktoś ci to sprawdzi za parę groszy no może nie dosłownie ale myślę że 20-30 złotych.
Najprawdopodobniej gumy stabilizatora sparciały i stuka. Usuniesz to raczej niewielkim kosztem.
równie dobrze mogą to byc tuleje na wachaczach,drążki kierowniccze albo sworzeń różnie to bywa ale jak podjedziesz na stacje diagnostyczną napewno Ci powiedzą :)
kamil.michalski
26-04-10, 17:53
Jeżeli to są małe dołki i słychać uderzenia jakby młotkiem o metal to pewnie sworzeń wahacza, tylko pytanie czy górny czy dolny. Zdejmij koło i sprawdź oba wahacze czy mają luzy. Mam to samo w lewym przednim kole ale sworznie pomyliłem bo górny jest inny niż dolny.
bednar_ek35
26-04-10, 18:40
Ja miałem tak u siebie,i były to końcówki drążków.żeby to sprawdzić skręć kołem,złap ręką za końcówke i ją poruszaj lewo- prawo jak przy tym ruszaniu końcówka będzie lużno chodzić i będzie dotykać bez problemu do miejsca w którym jest osadzona(lepiej nie umiem tego sformuować)i bedzie słychać metaliczny dzwięk to napewno końcówki trzeba wymienić.Nie znaczy to że końcówka jest strasznie wyje..ana ale przyjeżdzie po nierównościach koło pracóje góra-dól i wtedu końcówka l sie pochyla, styka się z osadzeniem i stąd ten metaliczny dzwięk.