PDA

Zobacz pełną wersję : buczenie z głośników

santiago
28-03-10, 11:06
Witam szanownych forumowiczów,

od pół roku jestem (szczęśliwym?) posiadaczem civica. Praktycznie od początku mam problem z układem elektrycznym, objawiającym się buczeniem z głośników. Dziwięk ten pojawia się czasem, gdy:
1. włączone są światła i zciemnione przyrządy
ALBO
2. przez pierwsze parę minut po zapaleniu silnika i przy włączonych światłach.

Spotkał się może ktoś z Was z podobnym problemem? Byłem już parę razy w ASO, ale nic nie poradzili. Zwłaszcza, że problem ten pojawia się co pewien czas, zazwyczaj jak jadę do ASO to jest OK.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Tomek

leonik
28-03-10, 16:37
uuu u mnie nic takiego się nie działo.audio masz ori czy coś grzebałeś ?

santiago
29-03-10, 08:53
uuu u mnie nic takiego się nie działo.audio masz ori czy coś grzebałeś ?

Audio jest fabryczne. Jedyna modifikacja to dodatkowe odcięcie zapłonu, które dorzucili gratis przy zakupie.

pudel
29-03-10, 09:46
A czy te objawy mają związek z regulacją głośności ?
I czy buczą wszystkie głośniki, czy może tylko niektóre ?

santiago
29-03-10, 12:29
A czy te objawy mają związek z regulacją głośności ?
I czy buczą wszystkie głośniki, czy może tylko niektóre ?

Zmiana głośności nie ma wpływu. Obroty silnika też nie. Dźwięk się zmienia gdy zmniejszam jasność przyrządów. Jak są na full to czasem buczy, a czasem nie.
Nie jestem pewien z tymi głośnikami, sprawdzę dzisiaj, jeśli będzie buczało.

Na środę umówiłem się po raz kolejny do ASO, zobaczymy co tym razem powiedzą.

Holman
29-03-10, 23:18
Hehe oby w ASO nie nabrali wody w usta i nie zaczęli buczeć ;) Daj znać jak się temat rozwinął bo to ciekawy przypadek. Co jak co, ale takich problemów z elektryką w Civach się nie spodziewałem.

santiago
30-03-10, 19:25
Sprawdziłem i dokładnie taki sam dźwięk dobiega ze wszystkich głośników.

Daro.
30-03-10, 23:04
morzesz miec jakies zwarcie na kablach tez tak miałem jak wzmacniacz był podłaczony to mi buczały głosniki i to było od kabli.

Pabloss
31-03-10, 23:17
to raczej nie usterka która zdarza się standardowo w civicach i dlatego tak trudno odpowiedzieć jednoznacznie co może być przyczyną, ale ja podobnie jak kolega stawiam na kable. Najłatwiej dostać się do głośników na drzwiach i to od nich zaczął bym sprawdzanie.

santiago
03-04-10, 22:18
Witam ponownie,

podczas ostatniej wizyty w ASO na nowo podłączyli masy - na razie jest spokój. Zobaczymy jak będzie dalej.

Pozdrawiam,
Tomek