Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : śmierdzi spalenizną

S1600
27-03-10, 10:27
jak w temacie lekko sie zagrzeje i czasem śmierdzi wydech jest full nowy nie ma opcji zeby puszczał cos
miałem taką akcje ze filtr mi troche olejem lał bo był nie dokręcony przez ostatniego właścieciela ale dokręciłem go najmocniej jak umiałem wiec co to moze byc jeszcze??

CroX
27-03-10, 10:49
Może filtr się w jakiś sposób uszkodził. Możliwe że gdzieś uszczelką albo oringiem ucieka Ci olej i leci na blok silnika przez co śmierdzi tak jak piszesz. Zerknij na kanale czy nigdzie nie masz mokro ani nic.

malinkie
27-03-10, 15:30
a może masz miskę olejową zachlapaną w oleju i jak się nagrzeje wydech to śmierdzi, mi też śmierdzi w środku jak się silnik nagrzeje porządnie i jak stoję np. na światłach to śmierdzi z nawiewu, podejrzewam że to właśnie brudna miska olejowa.

JulekCIVIC
27-03-10, 17:03
Najlepiej na kanał i zobacz co i jak się ma ;)

mrozowski
27-03-10, 17:50
Wczoraj robiłem swój wyciek z miski olejowej bo waliło mi olejem z uszczelki i leciało prosto na kolektor wydechowy.
Nie śmierdziało jakoś mocno, ale sprawdź to, bo być może masz coś nie tak z filtrem.

meltoner
27-03-10, 23:01
Wczoraj robiłem swój wyciek z miski olejowej bo waliło mi olejem z uszczelki i leciało prosto na kolektor wydechowy.
.

Do góry ci leciało? Chyba chciałeś napisać, że na rurę wydechową?
a swoją drogą co dokładnie robiłeś z tym wyciekiem bo wydaje mi się że mam coś podobnego do zrobienia ?

U mnie wygląda to tak:

http://lh3.ggpht.com/_COB1TjZFYGE/S658Imi-87I/AAAAAAAAMsg/i9lQcVPbFkk/s640/P3270136.JPG

i tak:

http://lh6.ggpht.com/_COB1TjZFYGE/S65-mfR2o6I/AAAAAAAAMsk/G1Jk8JG-CbE/s640/P3270135.JPG

Dzisiaj tylko to zauważyłem i obadałem delikatnie. Spróbuje jutro dokręcić na początek te śruby i nakrętki, mam nadzieję że się nie ukręcą ;)
W swoim civicu od początku miałem za wysoki poziom oleju (próbowałem odsysać ale marnie to szło) i pewnie dlatego się przelało.
Ubytki są minimalne, na bagnecie wcale niewidoczne, ale jak widać na powyższych obrazkach - są.
Nie chciało mi się wypuszczać oleju przez śrubę spustową, bo myślałem, że się sam wypali, ale jego ani milimetra nie ubyło nawet po 5 tys km. Wymianę robiłem w ASO, więc się tym nadmiarem zbytnio nie przejmowałem, ale teraz muszę się tym zająć niestety.
Tak przy okazji jaki jest normalny poziom oleju w misce w stosunku do jest uszczelki? Poniżej, powyżej , o ile? ktoś wie?

mrozowski
28-03-10, 11:33
Cytat:
Napisał mrozowski Zobacz post
.
Do góry ci leciało? Chyba chciałeś napisać, że na rurę wydechową?
a swoją drogą co dokładnie robiłeś z tym wyciekiem bo wydaje mi się że mam coś podobnego do zrobienia ?

Jak do góry ?
Kolektor wydechowy przebiega pod miską..
Wyciek był tak zlokalizowany że kapało na rurę kolektora

Co do twojego wycieku - kup uszczelke miski w ASO i ją wymień.
Nie polecam zamienników bo po 1-2 tyś km jest to samo.. ;)

meltoner
29-03-10, 10:29
Co do twojego wycieku - kup uszczelke miski w ASO i ją wymień.
Nie polecam zamienników bo po 1-2 tyś km jest to samo.. ;)

dzięki mrozowaki, tak zrobię.
BTW ile kosztuje ta uszczelka w ASO?

mrozowski
29-03-10, 12:09
Swoją kupiłem od użytkownika dzida za 90 zł + wysyłka o ile dobrze pamiętam.
W ASO skasują troche więcej.

Telefon do łapy, dowód rejestracyjny z numerem VIN też i dzwoń do najbliższego ASO.
;)