Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwna sprawa z anteną

driven22
29-08-06, 20:43
Witam, dobrałem się dzisiaj do anteny bo ciągle słabo zbierała. Na mojej alpince w trybie automatycznego wyszukiwania łapało tylko RMF. Skołowałem wzmacniacz do anteny - też nic- ale zauważyłem że jak nie wepchnę do końca wtyku antenowego - czyli tylko dotyka + to nagle staje się mocniejszy sygnał zaczyna lepiej zbierać. Co jest grane- wszystkie połączenia sa prawidłowe, nic nie załamane , na mierniku nie pokazuje żadnego zwarcia. Na próbę odizolowałem masę przy antenie. W trybie auto- zbiera kilkanaście stacji bez żadnego problemu. Nie wiem jak w trasie- jakie skutki może mieć odłączenie masy anteny? Macie jakieś sugestie ?

gwb
30-08-06, 03:51
Mam tak samo i nie wiem czemu.

driven22
30-08-06, 08:15
Na poprzednim radyjku to myślałem że tuner cos jest walnięty- bo nigdy w żadnym samochodzie nie miałem problemów z radiem. Jutro jade w trasę to będę widział różnicę po odłączeniu masy anteny. Ciekawy jestem co jest przyczyną? Zrobiłem podobny myk w radyjku pionka, tyle, że podłączyłem w domu. Okazało się że na włożonej antenie, trochę szumi, nie wszystko zbiera- wystarczyło odizolować mase anteny i dźwięk żyleta (i to była inna antena), wszystkie stacje zaczeło łapać. Pozdrawiam

Troll
30-08-06, 08:16
czy ta antena przypadkiem nie ma wzmacniacza sygnału?? jezeli tak to jest potrzebne 12v na "zasilanie anteny" czy jakos tak

Rikoo
30-08-06, 09:40
Ja tam slucham plyty i mnie to nie przeszkadza 8)

waldano
30-08-06, 14:12
Ja tam slucham plyty i mnie to nie przeszkadza 8)

Po kilku stoczonych walkach z moją anteną robię tak samo jak Rikoo

driven22
30-08-06, 14:34
hehe :) ja też słucham płyt- ale czasami radyjko tez się przydaje- płacone było za całość (tuner i cd) więc trzeba słuchać :) Troll anteny w tych civicach nie mają wzmacniacza. Napisałem temacik- może ktoś kto ma podobny problem spróbuje podobnego patentu. Ja po prostu użyłem plastikowej śruby mocującej antene w słupku (tej gdzie jest płytka z masą pod plastikiem). Zresztą wystarczy ją troche unieśc żeby niedotykał ten plastik karoseri o od razu widac różnice. Pozdro i przerzucam się z powrotem na CD :)