Zobacz pełną wersję : Dziwna sprawa z anteną
Witam, dobrałem się dzisiaj do anteny bo ciągle słabo zbierała. Na mojej alpince w trybie automatycznego wyszukiwania łapało tylko RMF. Skołowałem wzmacniacz do anteny - też nic- ale zauważyłem że jak nie wepchnę do końca wtyku antenowego - czyli tylko dotyka + to nagle staje się mocniejszy sygnał zaczyna lepiej zbierać. Co jest grane- wszystkie połączenia sa prawidłowe, nic nie załamane , na mierniku nie pokazuje żadnego zwarcia. Na próbę odizolowałem masę przy antenie. W trybie auto- zbiera kilkanaście stacji bez żadnego problemu. Nie wiem jak w trasie- jakie skutki może mieć odłączenie masy anteny? Macie jakieś sugestie ?
Mam tak samo i nie wiem czemu.
Na poprzednim radyjku to myślałem że tuner cos jest walnięty- bo nigdy w żadnym samochodzie nie miałem problemów z radiem. Jutro jade w trasę to będę widział różnicę po odłączeniu masy anteny. Ciekawy jestem co jest przyczyną? Zrobiłem podobny myk w radyjku pionka, tyle, że podłączyłem w domu. Okazało się że na włożonej antenie, trochę szumi, nie wszystko zbiera- wystarczyło odizolować mase anteny i dźwięk żyleta (i to była inna antena), wszystkie stacje zaczeło łapać. Pozdrawiam
czy ta antena przypadkiem nie ma wzmacniacza sygnału?? jezeli tak to jest potrzebne 12v na "zasilanie anteny" czy jakos tak
Ja tam slucham plyty i mnie to nie przeszkadza 8)
Ja tam slucham plyty i mnie to nie przeszkadza 8)
Po kilku stoczonych walkach z moją anteną robię tak samo jak Rikoo
hehe :) ja też słucham płyt- ale czasami radyjko tez się przydaje- płacone było za całość (tuner i cd) więc trzeba słuchać :) Troll anteny w tych civicach nie mają wzmacniacza. Napisałem temacik- może ktoś kto ma podobny problem spróbuje podobnego patentu. Ja po prostu użyłem plastikowej śruby mocującej antene w słupku (tej gdzie jest płytka z masą pod plastikiem). Zresztą wystarczy ją troche unieśc żeby niedotykał ten plastik karoseri o od razu widac różnice. Pozdro i przerzucam się z powrotem na CD :)