Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czy mozna skrocic drazek zmiany biegow?

GrzechuLSi
29-08-06, 15:42
tak jak w temacie chcialbym skrocic drazek zmiany biegow od strony gdzie wkreca sie galke :) tak z 5mm. Czy niczemu to nieprzeszkadza ani niezaszkodzi? bo cos jakby mi sie obilo o uszy ze niemozna wiec wole sie upewnic :oops: pozdro600

Matey
29-08-06, 15:49
mozna, ale czy jeste sens? odcinac, gwintowac... Zrob sobie Short Shifta... Mniej roboty, lepszy efekt...

ppm702
29-08-06, 15:49
można, ale lepiej zrobić tak http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6303

skrócenie nic Ci nie da, ale i nie zaszkodzi

GrzechuLSi
29-08-06, 16:14
dobry pomysl z tym Short Shiftem tylko myslalem nad samym obcieciem bez gwintowania gdyz mam gale na 3 sruby imbusowe ktore mozna skrecic na drazku :smile: co wy na to?

ppm702
29-08-06, 17:27
obetnij, a będziesz kisdyś żałował, ale to Twój samochód. Generalnie jak pisałem przeciwwskazań nie ma

eVok
29-08-06, 17:46
ja bym sobie zrobił short shifter jak już miałbym kombinować z drążkiem,ale jak chcesz mieć Golfa to Twoja sprawa 8)

GrzechuLSi
29-08-06, 18:39
evok: gdybym chcial golfa to niejezdzilbym teraz wymarzona CIVICzka poprostu podoba mi sie krotki drazek, kazdy ma swoj gust

obetnij, a będziesz kisdyś żałował

czemu mialbym zalowac znudzi mi sie funkcjonalnosc, czy przyszlosciowo bedzie trudniej sprzedac? :roll: jezeli to niejest dobry pomysl to zrobie Short shifta tylko uzasadnij to

ppm702
29-08-06, 18:43
będzie ciężej zmieniac biegi i ucierpi na tym precyzja. Poza tym jest to "drut tuning" ale oczywiście Twój wybór

BTW zmień temat watku na pisany małymi literami. Dlaczego? patrz regulamin - nie jestesmy ślepi ani głusi :?

eVok
29-08-06, 19:30
będzie ciężej zmieniac biegi i ucierpi na tym precyzja

ciężej tak ale precyzja?pewniej i precyzyjniej zmienia mi się biegi z shortem niż jak miałem zwykły drążek.poważnie.

poprostu podoba mi sie krotki drazek, kazdy ma swoj gust
z tym się zgadzam.Twój samochód Twój wybór,ja uważam że drążek w podłodze Golfem II zajeżdza.ale to jest moje prywatne zdanie i nie piszę tego złośliwie. :wink:

ppm702
29-08-06, 20:05
Jacku, to było pisane odnoście przycinania dźwigni a nie shorta. Short nie obniża precyzji :)

GrzechuLSi
29-08-06, 20:17
zmień temat watku na pisany małymi literami

oki niedopatrzylem sie tego w regulaminie :P

ppm702 napisał/a:
będzie ciężej zmieniac biegi i ucierpi na tym precyzja

zgodze sie kiedy obetniemy 1,5centa a kiedy utniemy 5mm tez bedzie ziezej zmienialo i precyzja gorsza? :roll:

Chcialbym tyle przyciac zewzgledu na to ze widac draga miedzy mieszkiem a gala ale zdrugiej strony fajnie miec krotszy :D

ppm702
29-08-06, 21:20
no to "tnij waść - wstydu oszczędź" :lol: ;)

GrzechuLSi
29-08-06, 22:26
bedzie fajowo zrobie tak ze mucha nie siada, niema lipy u mnie, pochwale sie na jakims zlocie najblizyszym :smile: pozdrawiam i dzieki za opinie buziaczki :P

LOY
03-09-06, 19:08
[quotezgodze sie kiedy obetniemy 1,5centa a kiedy utniemy 5mm tez bedzie ziezej zmienialo i precyzja gorsza? :roll:

co się będzie cięzej zmieniało o czym Wy piszecie -mam zadanie dla tjunerów napiszcie swoje nazwisko normalnym długopisem a potem powtórzcie to samo długopisem doczepionym do 30 cm przedłóżki -bystrzy powiązą to z precyzją :wink: .Prędkosć zmiany przełożenia to czas przełożenia dłoni z koła kierownicy na gałkę (czyli odległosć gałki od krawedzi koła kierownicy) plus czas ruchu drązka biegów z pozycji bieg A na pozycję bieg B. Tak jak w pierwszym przypadku im dłuższy drązek tym krótszy czas przeniesienia dłoni tak w drugim przypadku im krótszy drązek tym krótszy odcinek lini ruchu a przez to i czas potrzebny do wykonania manewru .
Nadrzędną sprawą w kwestii drążka jest ergonomia pracy kierującego -a ta kwesti a powinna byc dostosowywana indywidualnie -osoby z długimi rękoma wygodniej beda operowac krótszym drązkiem. Ważną rzeczą dla wszystkich "obcinaczy" jest reguła by operację wbijania biegów wykonywać bez potrzeby odrywania pleców od oparcia fotela.
Dochodzi jeszcze drobiazg jakim jest zużycie skrzyni i luzy na wodzikach -w zużytych skrzyniach wybijanie długim drązkiem przełożen przypomina mieszanie w wiaderku z miodem .krótszy drazek w takim przypadku zawsze poprawi precyzję i wyczucie wbijanego biegu ...a short shiftery ...panowie co za porównanie wogóle :roll:

GrzechuLSi
04-09-06, 11:53
LOY: nic dodac i nic ujac:)

ale juz postanowione ze short shifter i kropa