Zobacz pełną wersję : b18c4 - cichy vtec...luźny temat
cóż tu dużo pisać....mam c4 - wydech seria, dolot bez rezonatora. Vteca prawie nie słychać - lub bardzo cicho. Najbardziej warczy jak się przełączają kanały dolotowe. Jechałem dziś ITRem, przedtem ATRem i zwykłymi b16. Najbardziej rwie gacie dźwięk w dwóch pierwszych. Czy po zamontowaniu CAI/Parówy/Stożka/Wkladki K&N uzyskamy coś podobnego? Wiadomo że h22 czy c6 mają agresywnego vitka, ale może w c4 da radę zrobić chociaż jakąś namiastkę tego?
zamonć caia i będziesz zadowolony. Do dżwięku itra, musisz zmienić kolektor dolotowy, wałki, strojenie.
ok. sa jakies dedykowane CAI, czy szukać-(gdzieś znalazłem) od integry GSR?
Jest tylko dedykowany krótki dolot K&N. Brać z GSR.
Daj spokój ja założyłem stożek i jest masakra, a jak ci vtec cichnie to może się nie załącza, jak z poziomem oleju u ciebie bo na niskim się nie będzie załączać, po za tym vtec`a czuć przy 4500 obrotów i to jak wydech zmienisz wtedy słychać, ja tak przynajmniej miałem, a o tym dźwięku o którym domyślam się że mówisz to chodzi o IAB i wtedy właśnie dolot strasznie hałasuje.
Daj spokój ja założyłem stożek i jest masakra, a jak ci vtec cichnie to może się nie załącza, jak z poziomem oleju u ciebie bo na niskim się nie będzie załączać, po za tym vtec`a czuć przy 4500 obrotów i to jak wydech zmienisz wtedy słychać, ja tak przynajmniej miałem, a o tym dźwięku o którym domyślam się że mówisz to chodzi o IAB i wtedy właśnie dolot strasznie hałasuje.
U mnie na parówce wyraźnie słychać różnicę
Na parówce przy otwartej przepustnicy to prawie armagedon :D
Tak jak koledzy piszą, na shorcie ze stożkiem już będzie ładnie słychać...Ale i tak chyba zrobie CAI-a :D
temat był o dźwięku jak itr lub atr, autor dostał odpowiedź co zrobić. Parówa jest głośniejsz od CAIa, ale nie o to chodziło.
Szastal przy seryjnym dolocie i seryjnych ustawieniach w c4 będziesz słyszał vteca dopiero po otworzeniu IAB, ale jak by najpierw otworzyć IAB, to dopiero w momencie "załączenia vteca" będzie TEN dźwięk. Po prostu silnik na krzywce vtecowej wydaje TEN dźwięk.
Poziom oleju mam ok, i tak jak mówi Konrad, vteca słychać dobrze ale po załączeniu sie IAB. Przed załączeniem IAB dźwięk raczej słaby. Faktycznie u nas jest inaczej niz w itr/atr, bo tam nie ma tego wynalazku. Szorta i parówę sobie podaruję, najpewniej jakieś CAI. Na ebayu są jakieś chińszczyzny po ok. 300 pln. Ale chyba nie ma sensu tego brać? co wy na to.. Czy może lepiej wyspawać coś z kwasiaka?
Poziom oleju mam ok, i tak jak mówi Konrad, vteca słychać dobrze ale po załączeniu sie IAB. Przed załączeniem IAB dźwięk raczej słaby. Faktycznie u nas jest inaczej niz w itr/atr, bo tam nie ma tego wynalazku. Szorta i parówę sobie podaruję, najpewniej jakieś CAI. Na ebayu są jakieś chińszczyzny po ok. 300 pln. Ale chyba nie ma sensu tego brać? co wy na to.. Czy może lepiej wyspawać coś z kwasiaka?
Kup sobie coś porządniejszego od GSRa, jakiś dolot Fujita :)
Też chciałem CAI ale za bardzo się obawiałem o zassanie wody lub jakiegoś innego syfu więc skończyło się na parówce i jestem zadowolony
Też się obawiam zassania wody prze CAI , będę próbować z air boxem simoty, zobaczymy czy choć coś to da.
Pożyjemy, zobaczymy. Parówa jeździ w mojej ex EJ8 i dźwięk rwie gacie:) Z tym zassaniem przez CAI, to faktycznie różnie bywa. Muszę przyjrzeć się każdej z opcji.
Kolego, ja mam w swoim B18 dolocik od.... Civica IV gen 1,6. Po małym docięciu, skróceniu dosłownie o 1,5 cm pasuje jak ulał, średnica, wygięcie itp. Można je dostać na allegro. Pomyśl tylko nad dobrym stożkiem, odizoluj go i ciesz dźwiękiem vtec-a :) Mam coś takiego http://allegro.pl/item944754030_power_rura_honda_civic_1988_91_1_6_d olot_filtr.html
no, no ale czy średnica rury nie jest za mała?
za mała napewno nie jest.
Cena dosyć przystępna, plus jakiś lepszy stożek i izolacja...można spróbować zamiast parówki.
Ja do stożek zakładałem osłonę termiczną, największą jaka była żeby jak najwięcej osłoniło i po tym też się dźwięk trochę zmienił, zrobiło się głośniej, pewnie dlatego że dźwięk nie rozchodzi się we wszystkie strony tylko jest kierowany w prawą stronę i górę.
Wrzuć foto(jak możesz) jak to wygląda u Ciebie?
Ok, ale może jutro, dziś nie dam rady już z tym, ale to taka pseudo osłona http://www.mtuning.pl/sklep/product_info.php?cPath=37_163_164&products_id=4982 więc czy coś daje to trudno powiedzieć jakoś tam bezpośrednio niby nie łapie ciepłego z silnika.
Ja zamontowalem dolot OEM z ITR'a i powiem ze jestem bardzo zadowolony. Slychac bez wytezania sluchu Vteca, no a IAB to juz wogole ostro drze morde, ze nawet gluchy by uslyszal:D
Ok, ale może jutro, dziś nie dam rady już z tym, ale to taka pseudo osłona http://www.mtuning.pl/sklep/product_...oducts_id=4982 więc czy coś daje to trudno powiedzieć jakoś tam bezpośrednio niby nie łapie ciepłego z silnika.
Taka blache to mozna samemu wyciac!, szkoda 40 pln na to cos...;)
Ja zamontowalem dolot OEM z ITR'a i powiem ze jestem bardzo zadowolony. Slychac bez wytezania sluchu Vteca, no a IAB to juz wogole ostro drze morde, ze nawet gluchy by uslyszal
A duzo bylo kombinacji z montazem? pasuje, czy trzeba przerabiac? jakies foto spod maski?
pasować pasuje, ale puszka pewnie na jedną śrubę przyłapana ?
No bylo troche kombinowania (przy doprowadzeniu zimnego powietrza z nadkola), ale sie udalo. Tak jak Konrad mowi puszka na jednej srubie sie trzyma ale nawet stabilnie jest. Jak znajde chwile to zrobie foto.
Pzdr
a ja się spytam, bo zauważyłem u siebie że np jak jest mokro czy pada deszcz to dolot inaczej brzmi, bardziej basowo. Lepiej niż jak jest sucho, stożek nie wciąga wody, a nie wiem czym to może być spowodowane. Może że jest większa wilgotność czy jak?
Taka blache to mozna samemu wyciac!, szkoda 40 pln na to cos...;)
No wiem że można zrobić samemu, jednak nie chciało mi się a i tak coś tam brałem więc przy okazji wziąłem to, dolot mam AEM do b18 i chciałem zobaczyć jak będzie z tą osłoną, teraz chce spróbować z air boxem simoty i doprowadzeniem powietrza ze zderzaka.
a ja się spytam, bo zauważyłem u siebie że np jak jest mokro czy pada deszcz to dolot inaczej brzmi, bardziej basowo. Lepiej niż jak jest sucho, stożek nie wciąga wody, a nie wiem czym to może być spowodowane. Może że jest większa wilgotność czy jak?
dolot bardziej burczy przy zwiększonej wilgotności powietrza - potwierdzam
szkoda że tak zawsze nie może być, lepszy dźwięk jest wtedy:D
wsadź stożek do wiadra z wodą i polataj trochę:) basik będzie jak ta lala ;)