Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szum z drążka zmiany biegów [EG3 '93]

pompek
28-08-06, 22:03
ostatnio zaobserwowalem bardzo ciekawy i jednocześnie niepokojący odgłos... mianowicie szumi drążek zmiany biegów... oczywiście domyślam się, że przenosi on ten odgłos najprawdopodobniej ze skrzyni biegów... odgłos nasila się przy maksymalnym wychyleniu drążka w lewo lub w prawo (na luzie)... na pozczególnych biegach też jest słyszalny, zwłaszcza na dwójce i również nasila się po maksymalnym "dogięciu" drążka... dodatkowo wyczuwalne są delikatne wibracje... dodam jeszcze, że odgłos nie występuje na luzie w środkowym położeniu drążka a wysprzęglanie nie ma żadnego wpływu (słychać zarówno na wciśniętym jak i niewciśniętym sprzęgle)... co... to... może... byc???

Lukka
29-08-06, 12:52
Podłaczam sie pod pytanie. U mnie podobne objawy. Co to moze byc????

[ Dodano: Sro 30 Sie, 2006 ]
Co jest?? Nikt się z tym nie spotkał? A może to normalne :|

Cookee
30-08-06, 17:19
Zobacz czy masz olej w skrzyni :!: :!: 8)

MesserW
31-08-06, 00:32
u mnie jest taki szum kiedy puszczę sprzęgło na luzie albo przy wkładaniu biegów tzn w momencie jak synchronizator rozpędza wałek. wydaje mi się że to będzie albo łożysko wyciskowe sprzęgła albo łożysko wałka sprzęgłowego, przy czym zaznaczam, że jeśli wyje podczas normalnej jazdy na biegu to szukałbym usterki w smarowaniu skrzyni

GrzechuLSi
12-10-06, 14:26
u mnie sa takie same objawy poradzi ktos co trzeba wymienic? dodam ze przy odpaleniu trzesie calym samochodem przez 30sek i po chwili ustaje

Lcfr
12-10-06, 14:48
co do samego drazka szumiacego...

sprawdziłbym wszystkie mocowania i dokręcenie srub...
kiedys mialem szuminie drązka jak pękło mocowanie shiftera-ono jest w kaształcie litery C i jedno ramie delikatnie pękło...podczas pracy silnika wpadało w dragnia i szumialo...

chyba ze o inny dzwiek chodzi...

GrzechuLSi
12-10-06, 15:23
hmm moze byc ale raczej bardizej prawopodobne wydaja mi sie przyklady MasseraW

E2rd
12-10-06, 16:31
Mam identyczne objawy i napewno nie jest to wina łożyska dociskowego sprzęgła i braku oleju (bo olej mam, sprawdzałem wymieniałem), stawiam na łożyska w skrzyni. Jeżdze już tak dwa lata i jest ok, choć sam dzwięk jest wkurzający.