PDA

Zobacz pełną wersję : Utrzymanie czystosci w srodku

rzeczki
24-03-10, 14:04
1. czym czyscicie te chropowate twarde plastiki deski?

Nie chce uzywac tego samego srodka, ktorego uzywalem w VI gen, bo tam to byl jednak inny material w dodatku tamten natluszczal powierzchnie.

2. Czy "szybke" oslaniajaca obrotomierz i wyswietlacz tez trzeba czyscic czyms specjalnym?

Boje sie, ze moga pozniej pojawic sie niechciane refleksy swiatla.

pozdr

Pabloss
24-03-10, 14:40
kokpit łatwo można porysować więc polecam szmatkę z mikrofibra lub czystą miękką bawełnę. Co do reszty to ja używam dostępnych środków czyszczących do kokpitu.

kvas
24-03-10, 15:01
Macie jakis patent na te welury? Musze przyznac ze miejsca gdzie opiera sie rece - podlokietnik w drzwiach i srodkowy wygladaja cokolwiek nieciekawie. Nie wiem czy to juz sie wytarlo czy tak "ubilo" :)

rzeczki
24-03-10, 15:11
Czyli czysta szmatka z mikrofibry bez zadnej chemii?

Moznaby zrobic liste polecanych/sprawdzonych srodkow do czyszczenia wnetrza.

Jacek65
24-03-10, 16:20
Kokpit czyściłem ostatnio wilgotną szmatką:).Mam preparat do kokpitu,ale jakoś nie mam do niego zaufania:o.Używałem go we fiacie z dobrym rezultatem,ale tam były gorsze plastiki.Z reszta w aucie staram się utrzymać czystość i porządek,więc tylko kurz wytarłem z plastików:D.Może macie jakiś konkretny rodzaj preparatu do czyszczenia deski w wersji 4D,który wam się sprawdził.Pozdrawiam.

julian
24-03-10, 21:29
tak, ja używam do plastików albo Poorboy's World Natural Look(opcja tańsza) albo zymol vinyl (opcja droższa). oba bardzo dobre, rewelacyjne zapach, bardzo duża wydajność. Oba do kupienia w polsce, bezproblemowo.
jeśli deska jest brudna, to wcześniej czyszcze ją delikatnym roztworem Meguiars APC (All Purpouse Cleaner) za pomocą mikrofibry, po wyschnięciu nakładam tzw. dressing, czyli jeden z wymienionych wcześniej produktów.
dressing najlepiej nakładać specjlanym bawełnianym aplikatorem z gąbeczką w środku. coś jak to: http://www.sklep.kanar-customs.pl/Microfiber_Applicator-34.html

zyga502
24-03-10, 21:50
ja pier...to jest auto ,a nie złota zabytkowa zastawa,kupcie coś z k2 czy turtle wax i czyście i efekt będzie ten sam ,spuszczacie się nad tym jakby od tego zależało życie,ku...nie macie większych problemów w życiu :confused:

kvas
24-03-10, 23:28
:D a co z welurami?

julian
24-03-10, 23:46
@zyga502 - aha. a nad czym Ty się "spuszczasz", jak to subtelnie ująłeś? ja się bardzo cieszę, że mam w życiu takie problemy i innymi nie muszę się troszczyć. to chyba miłe, nie sądzisz?

a lakier to pewni plastmalem i tempo przy użyciu starej koszuli albo ręczników kuchennych, co?

welury tak samo jak każda inna tapicerka materiałowa - można prać odkurzaczem ekstrakcyjnym, można delikatnie tymże samym APC, które wymieniłem i nadmiar piany razem z brudem zebrać mikrofibrą, ale nie zalać materiły tylko delikatanie spryskać i szczoteczką do tapicerek.

rzeczki
25-03-10, 08:04
zyga502 - przykro mi, ze masz wieksze problemy w zyciu.

julian, dzieki za odpowiedz :)

szadek24
25-03-10, 08:51
Ja szybkę obrotomierza czyszczę też szmatką z mikrofibry i jest ok, a dechę i inne plastyki czyszczę nawilżonymi ściereczkami z Autolandu
Kiiedyś robiłem to matowym plakiem ale tym gównem jak psikałem to miałem go dosłownie wszędzie:mad:

julian
25-03-10, 10:39
żadnym środkiem nie należy pryskać bezpośrednio na deskę/tworzywo, najpierw na szmatkę, potem przecieramy/wcieramy.
plak jest złem, ja kiedyś dla checy sprówałem na swojej desce, to starł mi farbę z tego hładkiego plastiku przy obrotomierzu... nie tyle co nie polecam, raczej ostrzegam.

kvas
25-03-10, 14:48
Kuerwa mi to samo plak zrobil :(
Thx julian za cynk do welurow

Pabloss
25-03-10, 15:41
Czyli czysta szmatka z mikrofibry bez zadnej chemii?
Tak, ja tak robię

virtualpx
04-05-10, 08:23
Mi podobnie, starłem przy obrotomierzu/ Wymieniał to ktoś? Jaki koszt?

kucyk
07-05-10, 00:51
szybka na obrotomierzu okolo 400zl, plastik po bokach okolo 250zl

T.r.
07-05-10, 09:03
Ja ostatnio użyłem na szybko K2 POLO COCKPIT (http://www.k2.com.pl/index.php?option=com_provider&task=prod&id=271&Itemid=66) i powiem szczerze że nie spodziewałem się tak przyjemnego efektu. Nawet zaryzykowałem spryskanie nim piano looka który miał iść do wymiany i ryski stały się mniej widoczne a świeci się jak psu jaja ;) trzeba uważać tylko na szyby bo zostają "tłuste" ślady. Jak na preparat marketowy bardzo OK.

Artur S.
07-05-10, 10:13
Mi podobnie, starłem przy obrotomierzu/ Wymieniał to ktoś? Jaki koszt?
Witam!
Skoro szkiełko jest do wymiany, to spróbuj zasosować patent usera (userki?) "anka1975pa":
http://www.civinfo.com/forum/cleaning/4050-dashboard-scratches-9.html
ewentualnie "egraphistudios":
http://www.civinfo.com/forum/cleaning/4050-dashboard-scratches-11.html
Informacyjnie: ja zarówno szkiełko jak i kokpit najpierw czyszczę zwykłymi, kupionymi w hipermarkecie nawilżonymi chusteczkami do kokpitu - co ważne: nie pocieram ich ale punktowo dokładnie zbieram kurz i cały syf, a następnie jeszcze lekko wilgotne elementy wycieram do sucha szmatką z mikrofibry. Trochę pieprzenia z tym jest (do tej qrwa pory nie mogę przeżyć że honda zastosowała tak gówniane materiały - IMHO powinni nam to wymieniać na gwarancji i jeszcze po rękach całować w ramach przeprosin), ale dzięki temu patentowi jako tako to wygląda - ale tylko "jako tako", bo w słońcu moje "estetyczne ego" i tak cierpi jak cholera.
Pzdr - Artur S.

Vincentus
19-05-10, 22:36
ja pier...to jest auto ,a nie złota zabytkowa zastawa,kupcie coś z k2 czy turtle wax i czyście i efekt będzie ten sam ,spuszczacie się nad tym jakby od tego zależało życie,ku...nie macie większych problemów w życiu :confused:
Dokładnie ;)

pewienpan
27-07-12, 18:54
Ma ktoś doświadczenie z usunięciem zarysowań na plastiku / panelu obsługi klimatyzacji/ nawiewu kierowcy? Można polerowaniem usunąć rysy czy dokona się większych zniszczeń?

TeeS1975
27-07-12, 19:05
Najlepiej wymienić na poliftowe.
Poszukaj tematu kokpit piano black.