Zobacz pełną wersję : Swap d14a3 na d16y8
Odrazu zaznaczam ze przeszukałem forum i nic konkretnego nie uzyskalem (w jednym temacie bylo ze pasuje np wiazka kabli a w drugim ze nie... wiec pytam). A teraz do rzeczy. Chodzi mi o swapa z d14a3 (98r) na d16y8(97r) , Mam silnik z przepustica i innymi badziewiami no i ECU no i mam kilka pytan:
-wiazka kabinowa: podejdzie z d14a3 czy trzeba przerabiać bądz wymianiać ( to samo sie tyczy wiązki silnikowej)
-mocowania silnika: zostaja te same ?
No i to chyba wszystko :]
wiazke trzeba rzezbic, mocowania podejda o ile sie nie myle.
wiązka silnikowa do przeróbki
łapa od strony kabiny musi być od y8 oraz łapa przy pompie wspomagania jest inna
to tyle
czyli kabinowa wiazka podchodzi ? btw ktoś na forum podejmowal sie przerobki takiej wiązki ??
tak,podchodzi..
pewnie ktoś przerabiał ale raczej nie zdradzi co i jak no chyba że..
JulekCIVIC
23-03-10, 21:33
w wiązce kabinowej masz podłączenie do komputera, a jego musisz wymienić wiec chyba bez jej przeróbki bądź wymiany się nie obędzie ;)
co do mocowań silnika to oba D seria wiec nie powinno robić problemu :)
CHodzi o to ze jak juz cos to wiazke komus bym wyslal do przerobki :) jak sie uda do po swapie sie w koncu na forum pochwale ;)
EDIT:
jeszcze mozliwe ze koles ma wiazke wlasnie od d16y8 (jutro sie dowiem) to wcale cacy by bylo ;]
polecam E2rd-a
robota profi!!
W silniki brakuje kopulki ... podejdzie zaplon z d14 do d16 ?
EDIT:
Na forum wczoraj przeczytalem ze niby potrzebna stacyjka ?;|
EDIT 2:
Juz prawie wszystko skompletowane ;), blok, ssak, kolektor wydechowy, aparat zaplonowy, ECU ;] Immo sie obejdzie o ile sie da a jak nie to dokupie bo jest na stanie ;], DO swapa przymierzam sie po week lub po swietach ;)
Pozrdo :)
Korzystając z okazji, że istnieje ten temat to zapytam
Mam D14A4
1) Jeżeli wrzucę D16Y8 na OBD2 to jak wygląda potem przeróbka na OBD1 i wrzucenie kompa, którego można stroić? Same przejściówki i komp czy trzeba całą wiązkę rzeźbić albo coś innego zrobić?
2) Co trzeba zrobić, jeżeli chciałbym od razu przejść z OBD2 (D14A4) na OBD 1 a mianowicie wsadzić silnik D16Y2 (już chyba ma kompa do strojenia) lub d16z6? Przerabianie wiązki i jakaś mega rzeźba czy to co normalnie trzeba zrobić przy swapie na D16 plus jakies pierdoły, przejściówki itd
Która opcja jest lepsza (koszty też się dla mnie liczą)