Zobacz pełną wersję : Philips HB4 nie pasuje?
Probowalem dzis zmienic zarowke mijania (sedan VII generacji). Wkladam i przekrecam i okazuje sie, ze zlaczka nie jest idealnie w pionie i nie jestem w stanie zalozyc koncowki. Podejrzewam, ze bede musial cos spilowac. Czyzbym trafil na jakis felerny egzemplarz zarowki (Philips Blue Vision HB4) ?
A jeszcze inne pytanie:
Macie jakies sposoby zeby zdjac ta nasadke z kabelkami z zarowki? Silowalem sie z jedna z nich (od swiatel mijania) i nie chce ani drgnac, nie byla wymieniana pewnie dosc dlugo.
z mojego doswiadczenia wynika ze najprosciej jest przekrecic zarowke razem z wtyczka, wyjac i dopiero wtedy odpinac, bo inaczej to trzaeba miec rece malutkiego japonczyka i poobdzierane wszystkie kostki :)
poza tym zarowka powinna CI pasowac idealnie, moze po prostu nie trafiles dokladnie w jeden z tych trzech otworow mocujacych
Pamiętaj, że zbiorniczek od płynu wspomagania można wyciągnąć z zaczepu i będzie więcej miejsca :)
a wlasnie dzisiaj jak zakladalem fogi to szukalem tego zbiorniczka i nie znalazlem :) moze on tez nie ma
a wlasnie dzisiaj jak zakladalem fogi to szukalem tego zbiorniczka i nie znalazlem :) moze on tez nie ma
Mi tam przeszkadza zbiorniczek od plynu do spryskiwacza szyb, ale nie wiem czy mozna go jakos wyjac nie rozbierajac pol auta ;). Sprobuje przekrecic calosc razem z zarowka. Chociaz zastanawiam sie czy wystarczy dlugosc kabelkow zasilajacych, bo przy tej zarowce od strony akumulatora, to chyba byloby to niemozliwe u mnie :(
A ta zarowke philipsa wkladam dokladnie tak samo jak stara(przepalona) zarowke i brakuje doslownie kilku mm do pozycji pionowej.
nie chodzi o zbiorniczek plynu do spryskiwaczy tylko do wspomagania, widocznie tez go tam nie masz :D
a sprobuj ta zarowke dokrecic mocniej moze sie nie urwie :)
Hmmm... w sedanach coś tam było, że jest elektryczne wspomaganie, a nie pneumatyczne jak w em2.. to nie macie tego zbiorniczka widocznego na górze zdjęcia? heh, to co wy macie za problem z wymianą żarówki - u mnie był dopiero problem, dlatego mam zenony :D
http://img715.imageshack.us/img715/8550/resizeofdsc0452.th.jpg (http://img715.imageshack.us/i/resizeofdsc0452.jpg/)
No w sedanach jest EPS czyli elektryczne wspomaganie - zbiorniczka nie ma. Ale z tego co czytam to wychodzi, że lampy po lifcie są też inne z tyłu, bo ja nic nie muszę przekręcać. Wystarczy odhaczyć sprężynkę i wyjąć żarówkę. Jest tam ciasno ale nie sprawia to większego problemu. I tak dobrze, że nie trzeba się dobierać od nadkola jak np w Hondzie Jazz. No chyba, że przyjdzie wymienić postojowe.
Tak jak poradziliscie :) udalo sie przekrecic calosc, dopiero potem wyjac zarowne ze zlaczki.Okazalo sie, ze obie zarowki philipsa nie ustawiaja sie tak samo w pionie jak stare zarowki. Poluzowalem nieco kabelki i dalo sie zalozyc zlaczke :)
Dzis wieczorem zobacze czy inwestycja w Blue Vision miala sens ...
LemonR rozmawiamy o lampach przednich :)
tam sa wlasnie zarówki hb4, razem z wtyczka tak toto wyglada:
http://allegro.pl/item955682952_zarowki_hb4_12v51w_p22.html
i nie ma juz w tym typie zadnych sprezynek po prostu wkrecasz i juz :)
a z tylu lampy ksztaltem sa chyba identyczne ale zarówki tez sa inne bo amerykanskie :) o takie:
http://allegro.pl/item972293513_zarowka_toyota_mazda_w21_5w_w5_21w_c ala_szklana.html
No i ja mówię o przednich lampach. Pisząc inne z tyłu miałem na myśli inne od strony żarówki. Ja mam żarówki H4 dwuwłóknowe i mocowane na zahaczaną sprężynkę. Czyli po lifcie jest inaczej.
no tak
ksztal inny i rozwiazania inne, zarówki hameryanskie, w sumie wg mnie troche wygoodniejsze niz druty
myslalem ze mowisz o tylnych lamach
problem tylko w tym ze lepiej miec zapas w bagazniku bo na stacji benzynowej takiej zarowki nie dostaniemy:cool:
"Dzis wieczorem zobacze czy inwestycja w Blue Vision miala sens ..."
...Ja w swojej e-em-dwójce mam blue vision philipsa i według mnie bardzo fajnie świecą! :) Raczej będziesz zadowolony!
nie wiem jak Wy jezdzicie ale kumpel uzywal blue vision i na krótkich jazdach wszystko było ok
ale jak machnelismy 1300km do włoch bez przerwy to obie sie spalily na trasie, cala noc wytrzymały a nad ranem odmówiły posłuszeństwa ;)
No właśnie jak wygląda u was sprawa z przepalającymi się żarówkami ?? Ja kiedyś kupiłem 2 razy pod rząd philips night vision i niestety żaden z tych kompletów nie wytrzymał nawet 2 miesięcy. Dlatego jeżdżę na HID-ach.
Ja miałem blue vision w poprzedniej hondzie i jedna żarówka padła mi dopiero po około pół roku.. Też śmigam na HID.. Tak naprawdę najbardziej opłacalna opcja - zastaw 129zł. Ponad rok a nawet i więcej śmiga się bez przepalenia i wymieniania, tylko niestety przy opcji ze zwykłą lampą może oślepiać, nawet przy opcji 4300K i żarniku z opaską (R) a załatwienie takich lamp jak moje niesie za sobą ogromne koszta.. :/
...a ja jeżdzę na tych blue vision od czerwca 2009 (mamy prawie kwiecień) i dalej świecą bardzo dobrze. (zaznaczam że robie około 30000 rocznie).
Jak już temat żarówek jest na tapecie to ciekawy jestem czy ktoś testowała taki wynalazek: http://moto.allegro.pl/item978176137_zarowka_led_hb4_18smd_high_power_hit .html
Teoretycznie powinna być słabsza i pewnie nie ma homologacji, ale zawsze jakaś alternatywa. Cena nie jest zabójcza ale czy nadaja sie na mijania?
Musze przyznac, ze jestem zadowolony z blue vision. Widze roznice w stosunku do tego, co mialem wczesniej wlozone. Ladnie znaki oswietla. Jednak najbardziej zalezy mi na zywotnosci zeby nie trzeba bylo zbyt czesto wymieniac.
Poprzednia zarowka wytrzymala jakies 7 miesiecy, ok 10tys km przejechalem w tym czasie.
A zdecydowalem sie na Philipsa po doswiadczeniach ojca. Wsadzal do citroena przerozne zarowki np Boscha i wszystko sie szybko palilo. Wlozyl w koncu jakies philipsa i zapomnial o tym, ze zarowki sie przepalaja.
Jednak najbardziej zalezy mi na zywotnosci zeby nie trzeba bylo zbyt czesto wymieniac.
Poprzednia zarowka wytrzymala jakies 7 miesiecy, ok 10tys km przejechalem w tym czasie.
..Jak już mówiłem, ja od wymiany zrobiłem ponad 20000 (oczywiście jeżdzę na włączonych światłach) i dalej świecą. Z mojej strony polecam blue vision.