Zobacz pełną wersję : Temperatura silnika (wskazówka)
korepetytor
23-03-10, 18:21
Witam
Prosze o stwierdzenie czy pokazana na zdjeciu temperatura jest odpowiednia, (silnik niedogrzany) ?
Wedlug mnie jest troche za nisko na wskazniku, wszyscy pisza ze powinna byc delikatnie przed połową, ale do połowy jeszcze troche brakuje( zdjecie zrobione dzisiaj) temp na zewnątrz okolo +10.
Pozdrawiam
http://zapodaj.net/f7d893d8e31f.jpg.html
Prosze o stwierdzenie czy pokazana na zdjeciu temperatura jest odpowiednia
jest odpowiednia. U mnie jest chyba troche wyżej, ale to raczej nie ma znaczenia, ważnie zeby byla przed połową (35-45% na skali) i zeby stabilnie tam siedziała;)
temperatura jak najbardziej ok .
Pozdro
U mnie też jest podobnie.
U mnie identycznie. Jeszcze nigdy nie widziałem wskazówki w połowie nawet podczas upałów :).
Jest idealnie położona. Wszystko git.
Potwierdzam. U mnie identycznie. Nie denerwuj się już;)
u mnie to samo... idealnie jest ;)
pozdro!
U mnie również jest identycznie. Też zaczynałem się martwić :)
Pozdrawiam
palermo444
24-03-10, 12:42
u mnie identycznie jak na zdjęciu :)
U mnie też tak samo, luz:)
uff. tez tak mam :)a stoi jak przyklejona
Co wpływa na inne położenie tej wskazówki? Termostat? Czy jak wsadzę termostat, który się otwiera później, to wskazówka będzie wyżej?
Miałem termostat 78 stopni. Mechanik mi sadził 82 stopnie i nie zauważyłem by wskazówka była chociaż o milimetr wyżej. Więc co ją reguluje?
Na położenie wskazówki wpływa temperatura Płynu chłodzącego. Termostat otwiera/zamyka tylko duży obwód chłodzący. Temperatura regulowana jest przez wiatrak chłodnicy a ten uruchamiany jest na podstawie danych z czujnika temperatury płynu chłodzącego. :)
Ja kiedyś miałem ciut wyżej -i co jakiś czas spadała do właśnie tego momentu. Termostat zmieniłem i płyn nawet czujnik-wszystko w takim razie git.
Ostatnio zauwazylem, ze czasami wskazowka przekracza polowe skali i po jakims czasie wraca do normalnego poziomu. Dzieje sie tak podczas postoju jak i jazdy. Z autem wszystko jest ok - plyn w normie, nie kopci, jezdzi idealnie, plyn chlodzacy swiezy, wentylator sie wlacza. W czym problem - termostat?
jak sie tak dzieje to włącza sie odrazu wentylator i po chwili wraca do normalnego stanu wskazówka? jesli tak to chyba normalne:)
Ja mam praktycznie w tym samym miejscy co ty
Ostatnio zauwazylem, ze czasami wskazowka przekracza polowe skali i po jakims czasie wraca do normalnego poziomu. Dzieje sie tak podczas postoju jak i jazdy. Z autem wszystko jest ok - plyn w normie, nie kopci, jezdzi idealnie, plyn chlodzacy swiezy, wentylator sie wlacza. W czym problem - termostat?
Być może zapowietrzony układ. Koreczek od chłodnicy do wymiany. Odpowietrz układ i zobacz czy będzie się powtarzać. Druga możliwość - termostat się zawiesza.
w jakim miejscu powinna być wskazówka temperatury w dieslu 2,0 iTD?
Być może zapowietrzony układ. Koreczek od chłodnicy do wymiany. Odpowietrz układ i zobacz czy będzie się powtarzać. Druga możliwość - termostat się zawiesza.
Jest taka szansa, bo plyn zmienialem sam. Ale... nie mamy u nas automatycznego odpowietrzania? Zawsze sadzilem ze tak.
Jest automatyczne odpowietrzanie. Czytałem kilka tematów tu na forum, w których ludzie pisali, że zapowietrzał im się układ od nieszczelnego korka od chłodnicy. Może źle ci się ułożył przy dokręcaniu? Spróbuj sam odpowietrzyć i zobaczymy jakie będą efekty.