PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana tłumika końcowego 5gen z HB do Kupety

Toniu
28-08-06, 00:35
Mam mały problem
chodzi o tłumik końcowy w 5 gen. w HB
mianowicie czy ten tłumik podejdzie do Kupety czy moze
zaistnieja jakies wieksze problemy badz czy wogole nie podejdzie

Szukalem na Forum ale niestety nie znalazlem takiego tematu

POMÓŻCIE :)) !!!

ppm702
28-08-06, 00:44
puszka jest ta sama, ale inne rury w sedanie i qpe (inne rury od łączenia do ostatniego tłumika)

Toniu
28-08-06, 00:46
to juz troszke rozjasniles mi umysł :)
a co do tych rur
srednica jest ta sama?
chodzi ze w qpe beda dluzsze

dzieki i pozdrowka

ppm702
28-08-06, 00:51
srednica jest ta sama
z tego co wiem to tak, tylko

w qpe beda dluzsze

Piotrek Klag
28-08-06, 09:45
Mam mały problem
chodzi o tłumik końcowy w 5 gen. w HB
mianowicie czy ten tłumik podejdzie do Kupety czy moze
zaistnieja jakies wieksze problemy badz czy wogole nie podejdzie

Szukalem na Forum ale niestety nie znalazlem takiego tematu

POMÓŻCIE :)) !!!
szcezrze wątpie że z HB do qpe - u mnie w qupecie tłumik ma zupełnie inny kształt nie wpomne że jest pionowo zamocowany a w HB tłumik jst w poprzek wiece jak zapasuje to chyba jakis cud :D - poprawcie mie jak sie mylę....

Toniu
28-08-06, 09:58
Piotrek mysle ze troszke jestes w bledzie jesli chodzi o to mocowanie
chyba ze masz moze jakis inny tłumik :)
Gadalem z kilkoma ziomkami u siebie i sa zdania jak ppm702
mozliwe ze trzeba bedzie troszke przedłużyc :)

W tygodniu bede robil podmianke i napisze co z tego wyszlo

michal750
28-08-06, 16:35
Ja zakladalem do coupe seryjna puszke koncowa od HB i nie bylo zadnych problemow.

Toniu
28-08-06, 17:20
michal jak jest tak jak mowisz to złoto :)
jak zrobie, napisze co i jak u mnie poszło

Lcfr
28-08-06, 17:41
szcezrze wątpie że z HB do qpe - u mnie w qupecie tłumik ma zupełnie inny kształt nie wpomne że jest pionowo zamocowany a w HB tłumik jst w poprzek wiece jak zapasuje to chyba jakis cud :D - poprawcie mie jak sie mylę....

mylisz 4 gena z 5tym

w 5 genach tłumoki ostatnie sa wzdłuz auta...
pasuja zamiennie miedzy 3d a coupe i sedan z taka małą przeróbką,że tłumok od 3d jast minimalnie krótszy (chowa sie pod zderzak po załozeniu do sedana lub coupe) co nie stanowi zeadego problemu-trzeba to przedłuzyc o sikaies 7 cm około i jest ok...

Idac juz tym tropem powiem nawet ze w ten sam sposób mozna zaadoptowac tłumiki z 6 gena - bezproblemowo pasuja... (sedan i 3 d bo 5d anglika nie znam) Ewentualnie trzeba troszke podoginac wieszaki...

Dodam juz na koniec :roll: ze środkowy tłumok (cała rura) pasuje zamiennie miedzi 5i 6 genem... wiem bo sam mam z 6 gena... 8)

Piotrek Klag
28-08-06, 17:50
mylisz 4 gena z 5tym

zwracam honor pomyliłem się :D

Dodam juz na koniec :roll: ze środkowy tłumok (cała rura) pasuje zamiennie miedzi 5i 6 genem... wiem bo sam mam z 6 gena... 8)
ja jeżdżę bez środkowego :D

Lcfr
28-08-06, 17:59
jako srodkowy rozumiem odcinek OD KOLEKTORA wydechowego do TŁUMOKA KOŃCOWEGO... ten jest zamienny

Piotrek Klag
28-08-06, 19:56
jako srodkowy rozumiem odcinek OD KOLEKTORA wydechowego do TŁUMOKA KOŃCOWEGO... ten jest zamienny
od katalizatora do koncowego to jest środkowy - tego to juz jestem pewien - chyba że ktos jeździ bez kata tylko np. ze strumeinica to juz inne bajki...

Toniu
14-09-06, 09:08
Troszke mi to zajelo ale juz zrobilem
Trzeba bylo dospawac rure - wsadzajac koncowy tłumik z HB do Kupety, srednica ta sama

haniama
14-09-06, 13:24
Hej. Nie będe zakładał nowego posta, ja też zbieram się z wymianą końcowego tłumnika może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w katalogu firmy Bosal dla cifa D13B2 występują dwa różne tłumniki końcowe jeden dla rocznika od 92-93 drugi dla 93-95 dodam że różnia się wielkościa ten dla 93-95 ma większą objętość

rocznik 92-93 (http://www.catalogue.bosal.com/pages/exh_select_order_list.php?query_nr=20&sysnr=03808265)

rocznik 93-95 (http://www.catalogue.bosal.com/pages/exh_select_order_list.php?query_nr=20&sysnr=03808266)

Pozdrawiam

kris-cf
14-09-06, 17:45
Może sie myle ale numer katalogowy tego tłumika jest taki sam w obu przypadkach

haniama
14-09-06, 20:51
Fakt nr katalogowy jest taki sam, więc po co rozbity jest na te roczniki??

Toniu
14-09-06, 21:05
haniama
numer katalogowy jest ten sam tak jak Krisu napisał
moje zdanie jest takie ze ten rocznikowo 92-93 jak tam pisza pasuje tez do D13B1 a ten drugi tylko do D13B2
koncowy jest ten sam tak mysle

mrbounce
02-10-06, 21:01
witam
rowniez nie bede zakladal nowego tematu - interesuje mnie tlumik z jakiego typu nadwozia bedzie pasowal (taki sam montaz) do coupe 6 gen.? czy z coupe albo sedana 5 gen. bedzie pasowal?
z gory dzieki za odp.

Lcfr
02-10-06, 21:30
interesuje mnie tlumik z jakiego typu nadwozia bedzie pasowal (taki sam montaz) do coupe 6 gen.? czy z coupe albo sedana 5 gen. bedzie pasowal?

bedzie.....

ja mam 5gena a wydech cały z 6 gena....
wiec pasuja zamiennie...

sedan i coupe to samo w 5 i 6 gen
tłumik koncowy od 3d pasuje do sedana i coupe po przedłuzeniu rury dolotowej o ok6-10cm bo inaczej bedzie pod zderzakiem