Zobacz pełną wersję : Zamiana tłumika końcowego 5gen z HB do Kupety
Mam mały problem
chodzi o tłumik końcowy w 5 gen. w HB
mianowicie czy ten tłumik podejdzie do Kupety czy moze
zaistnieja jakies wieksze problemy badz czy wogole nie podejdzie
Szukalem na Forum ale niestety nie znalazlem takiego tematu
POMÓŻCIE :)) !!!
puszka jest ta sama, ale inne rury w sedanie i qpe (inne rury od łączenia do ostatniego tłumika)
to juz troszke rozjasniles mi umysł :)
a co do tych rur
srednica jest ta sama?
chodzi ze w qpe beda dluzsze
dzieki i pozdrowka
srednica jest ta sama
z tego co wiem to tak, tylko
w qpe beda dluzsze
Piotrek Klag
28-08-06, 09:45
Mam mały problem
chodzi o tłumik końcowy w 5 gen. w HB
mianowicie czy ten tłumik podejdzie do Kupety czy moze
zaistnieja jakies wieksze problemy badz czy wogole nie podejdzie
Szukalem na Forum ale niestety nie znalazlem takiego tematu
POMÓŻCIE :)) !!!
szcezrze wątpie że z HB do qpe - u mnie w qupecie tłumik ma zupełnie inny kształt nie wpomne że jest pionowo zamocowany a w HB tłumik jst w poprzek wiece jak zapasuje to chyba jakis cud :D - poprawcie mie jak sie mylę....
Piotrek mysle ze troszke jestes w bledzie jesli chodzi o to mocowanie
chyba ze masz moze jakis inny tłumik :)
Gadalem z kilkoma ziomkami u siebie i sa zdania jak ppm702
mozliwe ze trzeba bedzie troszke przedłużyc :)
W tygodniu bede robil podmianke i napisze co z tego wyszlo
Ja zakladalem do coupe seryjna puszke koncowa od HB i nie bylo zadnych problemow.
michal jak jest tak jak mowisz to złoto :)
jak zrobie, napisze co i jak u mnie poszło
szcezrze wątpie że z HB do qpe - u mnie w qupecie tłumik ma zupełnie inny kształt nie wpomne że jest pionowo zamocowany a w HB tłumik jst w poprzek wiece jak zapasuje to chyba jakis cud :D - poprawcie mie jak sie mylę....
mylisz 4 gena z 5tym
w 5 genach tłumoki ostatnie sa wzdłuz auta...
pasuja zamiennie miedzy 3d a coupe i sedan z taka małą przeróbką,że tłumok od 3d jast minimalnie krótszy (chowa sie pod zderzak po załozeniu do sedana lub coupe) co nie stanowi zeadego problemu-trzeba to przedłuzyc o sikaies 7 cm około i jest ok...
Idac juz tym tropem powiem nawet ze w ten sam sposób mozna zaadoptowac tłumiki z 6 gena - bezproblemowo pasuja... (sedan i 3 d bo 5d anglika nie znam) Ewentualnie trzeba troszke podoginac wieszaki...
Dodam juz na koniec :roll: ze środkowy tłumok (cała rura) pasuje zamiennie miedzi 5i 6 genem... wiem bo sam mam z 6 gena... 8)
Piotrek Klag
28-08-06, 17:50
mylisz 4 gena z 5tym
zwracam honor pomyliłem się :D
Dodam juz na koniec :roll: ze środkowy tłumok (cała rura) pasuje zamiennie miedzi 5i 6 genem... wiem bo sam mam z 6 gena... 8)
ja jeżdżę bez środkowego :D
jako srodkowy rozumiem odcinek OD KOLEKTORA wydechowego do TŁUMOKA KOŃCOWEGO... ten jest zamienny
Piotrek Klag
28-08-06, 19:56
jako srodkowy rozumiem odcinek OD KOLEKTORA wydechowego do TŁUMOKA KOŃCOWEGO... ten jest zamienny
od katalizatora do koncowego to jest środkowy - tego to juz jestem pewien - chyba że ktos jeździ bez kata tylko np. ze strumeinica to juz inne bajki...
Troszke mi to zajelo ale juz zrobilem
Trzeba bylo dospawac rure - wsadzajac koncowy tłumik z HB do Kupety, srednica ta sama
Hej. Nie będe zakładał nowego posta, ja też zbieram się z wymianą końcowego tłumnika może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w katalogu firmy Bosal dla cifa D13B2 występują dwa różne tłumniki końcowe jeden dla rocznika od 92-93 drugi dla 93-95 dodam że różnia się wielkościa ten dla 93-95 ma większą objętość
rocznik 92-93 (http://www.catalogue.bosal.com/pages/exh_select_order_list.php?query_nr=20&sysnr=03808265)
rocznik 93-95 (http://www.catalogue.bosal.com/pages/exh_select_order_list.php?query_nr=20&sysnr=03808266)
Pozdrawiam
Może sie myle ale numer katalogowy tego tłumika jest taki sam w obu przypadkach
Fakt nr katalogowy jest taki sam, więc po co rozbity jest na te roczniki??
haniama
numer katalogowy jest ten sam tak jak Krisu napisał
moje zdanie jest takie ze ten rocznikowo 92-93 jak tam pisza pasuje tez do D13B1 a ten drugi tylko do D13B2
koncowy jest ten sam tak mysle
witam
rowniez nie bede zakladal nowego tematu - interesuje mnie tlumik z jakiego typu nadwozia bedzie pasowal (taki sam montaz) do coupe 6 gen.? czy z coupe albo sedana 5 gen. bedzie pasowal?
z gory dzieki za odp.
interesuje mnie tlumik z jakiego typu nadwozia bedzie pasowal (taki sam montaz) do coupe 6 gen.? czy z coupe albo sedana 5 gen. bedzie pasowal?
bedzie.....
ja mam 5gena a wydech cały z 6 gena....
wiec pasuja zamiennie...
sedan i coupe to samo w 5 i 6 gen
tłumik koncowy od 3d pasuje do sedana i coupe po przedłuzeniu rury dolotowej o ok6-10cm bo inaczej bedzie pod zderzakiem