Zobacz pełną wersję : Problem z zawieszeniem ? - szybkie pytanie
Witam, mam następujący problem.
Gdy jadę Hanią i najeżdzam np na tory kolejowe, albo na jakieś troszkę głębsze dziury to z tyłu tak czuje jakby coś było nie tak z zawieszeniem. Coś mocno stuka w momencie najechania. Słychać takie łupnięcie.
Gdy jadę po nierównej drodze, ale bez dziur nie ma tego problemu. Na początku marca byłem na przeglądzie i wyszło że amortyzatory są w porządku, chociaż wyżej wymieniony problem już występował. Zapytałem diagnostę czy coś powinienem robić z amorkami i powiedział że wszystko jest ok. Jednak według mnie te łupnięcia to nie jest nic dobrego.
Byłem u mechanika, trochę sie powieszał ze swoim kumplem :) na tyle samochodu, pobujali i stwierdzili że amory w porządku. Opowiedziałem im o tych objawach i powiedzieli że trzeba by zabrać samochód na szarpanie i tam sprawdzić. Niestety nie wiem co mieli na myśli :)
Proszę, poradzcie co to może być.
Pozdrawiam
zabrać samochód na szarpanie i tam sprawdzić. Niestety nie wiem co mieli na myśli
Pewnie popularne szarpaki na stacji diagnostycznej. A co do całego problemu to MOŻE szeroko opisywane na forum sprężyny(?) Jeśli to one to nie ma się czym martwić - 5D tak ma.
Kolego k0zik sprawdź tuleje wahacza mocujące amortyzator, to one mogą być też problemem. Ja miałem je wybite i na prostej drodze było ok, ale już na progu lub na dołkach stukały bardzo.
mi sie wydaje ze to popularna "metalowa kulka w drawnianym pudełku" nie ma sie czym martwic... pewnie najbardziej słychac kiedy jest mokro?
pozdro!
mi sie wydaje ze to popularna "metalowa kulka w drawnianym pudełku" nie ma sie czym martwic... pewnie najbardziej słychac kiedy jest mokro?
pozdro!
Nie wiem czy nie ma się czym martwić, śmigam już hanką 3 rok, a "kuleczkę w pudełku" mam już od 8 miesięcy, więc to nie jest normalne- szkoda tylko, że podobno dużo forumowiczów ma ten sam problem, ale nikt nic konkretnego nie wie :confused: gdzie tkwi problem.
Słychac je tak samo jak jest morko i sucho :) Stukniecie jest na tyle glośne i nieprzyjemne że aż mnie serce boli :) jak zaliczam przejazd kolejowy czy jakieś dziurki ( heheh ) :)
Czy tuleje wahacza to simerbloki ? Jeśli nie to czy to mogą być simerbloki ? Szczerze mówiąc nie wiem jaka jest róznica, nie znam się. Ile może kosztować napprawa tego stukania ?
Pozdrawiam
Nie wiem czy nie ma się czym martwić, śmigam już hanką 3 rok, a "kuleczkę w pudełku" mam już od 8 miesięcy, więc to nie jest normalne- szkoda tylko, że podobno dużo forumowiczów ma ten sam problem, ale nikt nic konkretnego nie wie :confused: gdzie tkwi problem.
mozemy mówic o 2 innych rzeczach i problemach... bo mi brzdęgoli ale tylko jak jest mokro... wystarczy na sprężyne nałożyc kawałek gumowego węża i problem zniknie.
pozdro!
mozemy mówic o 2 innych rzeczach i problemach... bo mi brzdęgoli ale tylko jak jest mokro... wystarczy na sprężyne nałożyc kawałek gumowego węża i problem zniknie.
pozdro!
Jeśli chodzi o brzdęki sprężyn to faktycznie normalka, ale stuk kuleczki to inna przypadłość, na którą nie mam na razie leku:)
Więc poszukaj, bo ja stuk kuleczki zlikwidowałem. Pisałem o tym niedawno, wymieniłem w kilku punktach co zrobiłem. Najwięcej zabawy było z wyciszeniem tylnej półki, ale winowajcą jest prawdopodobnie przewód odpowietrzania baku ORAZ pancerz linki otwierającej bagażnik - trzeba je unieruchomić, ja przykleiłem do blachy taśmą dwustronną i jest cisza :)
Co to są te kuleczki ? :D u mnie też wali na dziurach strasznie, mam seryjne amory i sprężynki -35mm myślałem że że kończą się amorki lecz byłem na stacji i sytuacja wygląda tak przód lewy 77% prawy 80% tył lewy 80% prawy 81% jak nowe :D tylko nasuwa się pytanie czy o nie jest w jakiś sposób oszukane że nie ma seryjnych sprężyn i pokazuje takie wartości?? bo bardzo wali i tłucze na nie równościach ;/ co o tym myślicie?
winowajcą jest prawdopodobnie przewód odpowietrzania baku
to brzmi dość ciekawie :D chociaż ja bym sobie dal rękę obciąć ze u mnie stuka z lewej strony ale wszystkie linki i pancerze w bagażniku juz owinąłem gąbką ale tego przewodu jeszcze nie znalazłem możesz napisać jak sie do niego dobrać i gdzie szukać?
Co to są te kuleczki ? u mnie też wali na dziurach strasznie, mam seryjne amory i sprężynki -35mm myślałem że że kończą się amorki lecz byłem na stacji i sytuacja wygląda tak przód lewy 77% prawy 80% tył lewy 80% prawy 81% jak nowe tylko nasuwa się pytanie czy o nie jest w jakiś sposób oszukane że nie ma seryjnych sprężyn i pokazuje takie wartości?? bo bardzo wali i tłucze na nie równościach ;/ co o tym myślicie?
Djadi z tego co wiem to przy glebie jak sprawdzasz amorki to wartości na maszynie są sporo mniejsze niż w rzeczywistości, np nowy zawias obniżający od razu pokażę Ci 70 - 80% także amorki masz jak najbardziej sprawne :D
Więc poszukaj, bo ja stuk kuleczki zlikwidowałem. Pisałem o tym niedawno, wymieniłem w kilku punktach co zrobiłem. Najwięcej zabawy było z wyciszeniem tylnej półki, ale winowajcą jest prawdopodobnie przewód odpowietrzania baku ORAZ pancerz linki otwierającej bagażnik - trzeba je unieruchomić, ja przykleiłem do blachy taśmą dwustronną i jest cisza :)
Możesz podesłać linka do Twojego postu z tym odpowietrzeniem baku, bo nie mogę znaleźć.